Jesper 54 år:

Då 103 kg – Nu 83 kg. Viktminskningen är just nu uppe i 20 kg med hjälp av Matdagboken.se


"Så sammanfattningsvis så har jag med matdagboken, kaloriräkning och nu 5:2 uppnått följande"

• Gått ner 20 kg, från 103 kg till 83 kg.
• Minskat midjemåttet med 20 cm,
från 114 cm till 94 cm.
• Sänkt BMI, från 31,3 till 25,5.
• Viktigast av allt - sänkt blodtrycket från högt (149/97) till normalt (114/80)!Jesper gick ner 20 kg med Matdagboken.se

BMI visade på fetma
I början av 2010 var jag plötsligt fet. T.o.m. sjukligt fet enligt WHO:s gränsvärden för BMI. Jag vägde nästan 103 kg och hade ett BMI på över 31, fetma alltså, och ett midjemått på 114 cm. Vikten hade smugit sig på utan att jag egentligen märkte något. Visst , jag var inte nöjd med spegelbilden och klädstorlekarna blev sakta större och större. Men jag kände mig inte direkt tjock och folk jag frågat i efterhand tror inte på att jag vägde en bit över 100 kg. Men så var det i alla fall och i mars 2010 bestämde jag mig för att göra något åt saken.

Blev medlem på Matdagboken
Jag gick med i Aftonbladets Viktklubb men tyckte den fungerade dåligt och bytte snart till Matdagboken som var mycket bättre. Jag visste knappt vad en kalori var eller hur mycket kalorier olika livsmedel innehöll. Jag hade aldrig brytt mig helt enkelt. Men jag började registrera allt jag åt och blev förvånad över mycket kalorier det handlade om. Här är matdagboken ett värdefullt hjälpmedel. Även andra saker som recept, automatisk uträkning av kaloribehov och kaloriförbränning vid motion och de sociala delarna av matdagboken med bloggar och forum är jättebra.

Pendlade i vikt och hoppade av

Fram till sommaren 2011 räknade jag kalorier på matdagboken och gick ner till 85-86 kg, alltså 16-17 kg. Fantastisk känsla! Under sommaren 2011 så gick min far bort och allt vändes upp och ner. Alla tankar på kalorier och vikt var som bortblåsta och på kort tid gick jag upp till dryga 90 kg. Där låg jag sedan till början av 2013 då jag upptäckte NMT (Nordic Military Training), tuff och rolig träning utomhus där man tränar styrka, kondition och uthållighet. Jag fastnade direkt och gick bara genom träningen ner 6-7 kg på ett år.

Återaktiverade medlemskapet på Matdagboken

Så i december 2014 så skadade jag mig och var tvungen att sluta med eller i alla fall göra ett långt uppehåll från min älskade militärträning. Vikten smög sig på direkt och i april var jag uppe i nästan 92 kg igen och trivdes inte alls med mig själv. Eftersom jag inte kunde gå ner genom träning så gjorde jag det som jag vet fungerar; aktiverade mitt medlemskap på matdagboken igen.

Växlade över till 5:2 och gick ner 9 kg på 9 veckor

Jag började med periodisk fasta enl 16:8-metoden och började räkna kalorier igen. Men det gick trögt och jag var hungrig hela tiden. I början på maj växlade jag över till 5:2 och slutade räkna kalorier även om jag självklart fortfarande var kalorimedveten. Nu började det hända saker! På nio veckor har jag gått ner nio kg till dryga 83 kg. Jag har inte vägt så lite på säkert 25 år, det är en otroligt skön känsla på många sätt. Jag har ett drygt kilo kvar till min målvikt på 82 kg, då har jag normal vikt enl BMI och är 20 kg lättare än i början på 2010!

Ökade vardagsmotionen och fick mycket hjälp av medlemmarna på Matdagboken

Förutom 5:2 så har jag ökat vardagsmotionen rejält genom att stå upp och jobba minst fyra timmar om dagen, alltid ta trappor och gå hem från jobbet varje dag, vilket tar 40-45 minuter i snabb takt, samt kraftigt minskat på ölkonsumtionen. Kakor, bullar, fikabröd och läsk avstår jag helt. Godis och chips har jag aldrig varit särskilt förtjust i som tur är. Jag har också fått god hjälp och mycket pepp från medlemmarna på matdagbokens forum och bloggar.

Så sammanfattningsvis så har jag med matdagboken, kaloriräkning och nu 5:2 uppnått följande:


• Gått ner 20 kg, från 103 kg till 83 kg.

• Minskat midjemåttet med 20 cm
från 114 cm till 94 cm.

• Sänkt BMI, från 31,3 till 25,5.

• Viktigast av allt så har jag sedan i början på maj i år sänkt blodtrycket från högt (149/97) till normalt (114/80)!


Snart börjar den svåraste delen av detta, att behålla vikten. Jag är dock helt övertygad om att det ska gå bra med periodisk fasta, motion och kalorimedvetenhet!

Mina bästa tips är:


1. Var envis och ge inte upp! Man måste ha vilja, engagemang och lite pannben för att lyckas. Det kommer platåer och man är hungrig ibland men det är bara att köra på! Resultaten kommer!

2. Vardagsmotionera!
Det är viktigare än man tror både för viktminskningen och hälsan!

3. Registrera allt du äter på matdagboken!
Det är viktigast i början av viktresan, sedan får man en känsla för balansen i kroppen.

4. Tänk inte bantning utan livsstilsförändring!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!VILL DU OCKSÅ LYCKAS? BLI MEDLEM IDAG!