NYHET! Följ vår Kickstart i 4 veckor med Medelhavskost. Goda och lättlagade medelhavs-recept, inköpslista, coaching och mycket mer. Läs mer och kom igång här!

Friskare befolkning på Kreta

Medelhavkosten har sitt ursprung på Kreta och undersökningar visar att invånarna i medelhavsländerna och speciellt på Kreta har hållit sig friskare och levt längre än människor i många andra länder. Det råder inga tvivel om att detta är starkt kopplat till maten dem äter och inte äter. Medelhavskosten består av mycket fisk, skaldjur, frukt, grönsaker och baljväxter och är rik på viktiga vitaminer, mineraler, nyttiga fetter och antioxidanter som skyddar våra celler. I Medelhavskosten undviker man fryst och konserverad mat i den mån det är möjligt, så även hel-och halvfabrikat. Man äter dessutom betydligt mindre rött kött och mjölkprodukter än vad vi nordbor är vana vid.

Olivträdets guld
En av hörnpelarna i medelhavskosten är oliver och olivolja som anses ha helande egenskaper. Produkter från olivträdet har använts sedan långt tillbaka i historien och modern forskning visar att olivoljan består av antiinfammatoriska-och immunstimulerande ämnen. Övriga studier visar dessutom att oljan innehåller ämnet resveratrol som man menar förbättrar hjärtats tillstånd. Folket på Kreta har haft världens lägsta andel hjärt-och kärlsjukdomar och det är högst sannolikt att förklaringen bland annat är det höga intaget av olivolja- olivträdets guld.

Genväg till våra färdiga menyer för medelhavskost: Medelhavskost menyer för 4 veckor.


Mer baljväxter, frukt och grönt
Medelhavskost består av mycket fisk och skaldjur, fullkornsprodukter, rotfrukter, frukt, nötter och baljväxter såsom bönor, linser och kikärtor. Baljväxterna och grönsakerna vävs in i matlagningen på ett helt annat sätt än vad vi nordbor är vana vid. Grönsaker och frukter har lågt energiinnehåll tack vare sin höga vattenhalt, men de ger rikligt med vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom kan man tack vare det lägre energiinnehållet äta förhållandevis stora portioner.

Eftersom Medelhavskost till stor del består av frukt, grönsaker och baljväxter, får du på ett naturligt sätt i dig den fibermängd du behöver. En vanlig åkomma i de nordiska länderna är förstoppning, vilket kan förbyggas genom att äta Medelhavskost.

Långsamma kolhydrater
Kost med mer fibrer gör att blodsockret stiger långsammare så att man slipper stora blodsockersvängningar. Medelhavskost är rik på nyttiga, långsamma kolhydrater vilket också bidrar till att man kan hålla ett jämnare blodsocker. Snabba kolhydrater som den moderna maten innehåller för mycket av får vårt blodsocker att skjuta i höjden och kan leda till ökad risk att utveckla diabetes och fetma.

Omegakosten
Medelhavskost är rik på nyttiga fetter och de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Denna kost kallas just därför även omegakosten. Enligt forskare beror omegakostens hälsoeffekter främst på den optimala balansen mellan de olika fettsyrorna. I medelhavskosten är fisk, nötter och olivolja de främsta källorna till dessa viktiga fettsyror.

Äta långsamt och njuta av maten
Kring medelhavet handlar det inte enbart om vad du äter utan också hur, var och när du äter den. Många forskare hävdar att människor kring medelhavet mår bättre för att de äter långsammare. Måltiderna är viktiga och man njuter av maten och sällskapet gärna i ett par timmar.


Kostrådgivarna på Matdagboken har tagit fram en komplett 4-veckors meny med medelhavskost. Recept och inköpslista för alla dagar ingår.

Om du önskar följa våra färdiga menyer klicka på länkarna nedan:

Medelhavskost meny vecka 1
Medelhavskost meny vecka 2
Medelhavskost meny vecka 3
Medelhavkosts meny vecka 4