Äter du mindre kalorier går du ner i vikt

Att äta mindre kalorier än vad du förbränner är den viktigaste faktorn vid all viktminskning. Det är därför viktigt att ta reda på hur mycket just ditt kaloribehov är, mer om det i steg 1 längre ner.

Visste du t.ex. att en av världens största bantningsstudier visar att de som skriver upp vad de äter i en matdagbok går ner i genomsnitt dubbelt så mycket i vikt, jämfört med de som inte registrerar sin mat. Du behöver inte registrera din mat under hela viktminskningsprocessen, men går det åt fel håll är det bra att registrera några dagar och kontrollera att du äter under ditt kaloribehov.

Utan kaloriunderskott ingen viktminskning
Om du inte ligger på ett kaloriunderskott jämfört med ditt kaloribehov, kommer du inte att gå ner i vikt. Detta gäller ALLA dieter, men missförstånd är vanliga, ex att ”man kan gå ner i vikt genom att äta hur mycket fett som helst bara du inte äter kolhydrater”. Här reder vi ut detta en gång för alla.

Här är en guide till dig som vill gå ner i vikt genom att räkna kalorier. Kaloriräkning för viktminskning i 3 steg – Så här gör du:


Steg 1 – Ta reda på ditt kaloribehov
Börja med att registrera dig som medlem här på matdagboken.se och fyll i dina värden som kön, vikt, längd, aktivitetsgrad och ålder. Matdagboken räknar automatiskt ut ditt personliga kaloribehov som du just behöver per dag.

Steg 2 – Bestäm ett kaloriunderskott
Hur mycket just du vill gå ner i vikt är upp till dig, generellt rekommenderar vi ett kaloriunderskott på 500 kcal. Äter du 500 kcal under ditt uträknade kaloribehov kommer du gå ner i genomsnitt ca 0,5 kg i veckan. Ligger du på 1000 kcal under ditt kaloribehov kommer du gå ner ca 1 kg per vecka. Vi rekommenderar att du INTE äter under 1200 kcal per dag, då blir det svårt att få i dig alla viktiga näringsämnen. Är du osäker välj 500 kcal eller kontakta en av våra kostrådgivare, så hjälper vi dig med rätt kaloriunderskott.

Steg 3 – Registrera mat och dryck
För att veta hur mycket just du äter är det viktigt att du registrerar allt du äter och dricker i matdagboken, då får du reda på hur mycket kalorier just du äter. Ju noggrannare du registrerar desto bättre lyckas du. En digital matvåg är ett jättebra hjälpmedel i början. Allt du registrerar i matdagboken kalori- och näringsberäknas.

Steg 4 (Valfritt) – Registrera motion/träning
Motionerar eller tränar du är det en stor fördel för din viktminskning, men det absolut inget man måste göra för att gå ner i vikt. Det är dock ett mycket bra och smart sätt att öka sitt kaloriunderskott genom att röra på sig mer. Motion och träning är till stor hjälp och bra för fettförbränningen och hälsan i övrigt.

Registrera din motion och träning i motionsdagboken, då får du reda på ungefär hur mycket extra kalorier du förbränt. Vi rekommenderar dock att du inte äter upp alla kalorierna du nyss förbränt, utan det går bra att äta upp till ca 60% av dem. Ex: har du förbränt 1000 kcal kan du äta upp till 600 kcal extra om du vill.