Vad är protein?
Protein är det viktigaste av de fyra energigivande näringsämnena. Ordet protein kommer från det grekiska ordet ”protos” som betyder ”det viktigaste” eller ”det första”. Livsmedel som innehåller mycket protein är Kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, linser, bönor, sojabönor och tofu.

Protein är också det näringsämne som mättar bäst om man tar hänsyn till kaloriinnehållet. Du håller dig också mätt längre om du äter ordentligt med protein. Tränar du hårt är det extra viktigt att du får i dig rätt mängd protein. Proteinet har även blodsockerstabiliserande effekt, vilket i sin tur kan motverka ev sötsug eller småätning. 1 gram protein motsvarar 4,1 Kcal.

Proteinets funktioner:
Kroppens byggsten - Att underhålla muskler, hår, hud, naglar och andra vävnader och organ som lever, njurar, tarmar m.m.
Att bibehålla immunförsvaret – Blir du ofta sjuk kan detta vara kopplat till lågt intag av protein.
Hormoner – Flera viktiga hormoner består av protein.
Hemoglobin – Hemoglobinet som finns i våra röda blodkroppar är uppbyggt av protein, vilket är till för att transportera ut syre i kroppen.
Enzymer – Enzymer består av protein och utan dessa stannar ämnesomsättningen.
Bränsle – Om vi inte äter tillräckligt av de andra näringsämnena använder kroppen protein som bränsle. Äter vi lite, oregelbundet eller inget alls bryter kroppen ner muskler och använder detta till bränsle.

Vad händer om jag äter för lite protein?
Om man får i sig för lite av detta viktiga näringsämne kan symptom som trötthet, muskelförtvinig, upprepade infektioner, ödem, håravfall och trasiga naglar visa sig. Proteinbrist är lyckligtvis ganska ovanlig här i sverige, men veganer bör se upp.

Vad händer om jag får i mig för mycket protein?
Proteinet kan omvandlas till fett men detta är en mycket kostsam process för kroppen att utföra och kräver mycket energi. Det är därför ovanligt att man blir överviktig av att äta för mycket protein då protein faktiskt stimulerar fettförbränning. Tidigare har man trott att ett för högt proteinintag var kopplat till benskörhet men nya studier visar att det är tvärtom. Protein stimulerar kalciumupptaget i tunntarmen, och kalcium är bra för skelettet. Om du har problem med njurarna ska du se upp så ditt proteinintag inte är för högt, det kan gör tillståndet värre. På stenåldern åt man ca 20-40E% protein.

Hur mycket protein ska jag äta?
Detta är individuellt och beroende på dina mål. Enligt livsmedelsverkets och Svenska Näringsrekommendationerna ska vi äta 10-20 E% protein. Medelintaget i Sverige ligger idag på 16-17 E%. Det finns dock många fördelar att öka sitt proteinintag beroende på vad man har för mål. Registrerar du din mat i Matdagboken får du veta hur mycket protein din mat innehåller i förhållande till rekommendationerna.