1. Små skurna blommor av blomkål blir en rolig ersättning av de annars tråkiga makaronerna. De går snabbt att koka dem, räkna med en koktid på 3-5 minuter. Prova Biff stroganoff med blomkålsris.

2. Istället för traditionell spagetti Carbonara gör du en enkelt en supergod Carbonara av blomkål.

3. Istället för havregryn- eller mannagrynsgröt kan du göra en variant vi kallar för ”Falsk mannagrynsgröt” som är väldigt god och samtidigt enkel att laga.

4. Ugnsgratinerade zucchiniskivor. I stället för till exempel pasta eller stekt potatis. Ett härligt komplement till rätter med t.ex. tomatsås. Baka i skivorna ugnen, toppade med en god strimlad ost.

5. Baka blomkål i ugn. I stället för bakad potatis, fast med fler möjligheter.
Behöver cirka 40 minuter på 200 grader i ugnen. Kan vara färdig att serveras då, men bryn på innan servering, gärna i smör och du får en fantastisk upplevelse. Gott till allt! Eller varför inte prova detta goda recept på gratinerad blomkål.

6. Istället för kokt potatis, servera kokt blomkål med broccoli i buketter. Snabbare och vackrare än den traditionella knölen. Låt blomkålen koka några minuter innan du lägger i broccolibuketterna. Salta vattnet väl och häll gärna i lite citronsaft i vattnet för färg och smak.

7. Råstekta eller wokade vitkålsstrimlor i smör istället för tex nudlar, passar väldigt bra i asiatisk mat. Skär vitkål i långa strimlor och stek hastigt i smör. Prova gärna detta recept på stekt tofu med smörslungad vitkål.

8. Sjögräsnudlar eller shiratakinudlar istället för vanliga nudlar. Shirataki och sjögräsnudlarna innehåller mellan 2-3 gram kolhydrater per 100 gram. Jämför det med vanliga nudlar som ligger kring 25-30 gram kolhydrater per 100 gram. Här har du t.ex ett gott och enkelt recept på Shiratakinudlar med köttfärssås.

9. Gräddstuvad brysselkål istället för stuvad potatis. Fantastiskt gott!