Vad är FODMAP?
FODMAPs är kolhydrater med korta sockerkedjor som är dåligt absorberade och kan ge problem i våra tarmar.
Fermenterbara kolhydrater – kolhydrater som jäser i tarmen
Oligosackarider – fruktaner och galaktaner
Disackarider - laktos
Monosackarider - fruktos
And
Polyoler – sockeralkoholer
Lider man av IBS, svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning kan det vara värt att prova en kost som är låg på FODMAP´s. Genom att utesluta livsmedel som irriterar tarmen kan man bli helt fri eller lindra symptomen på upplevda besvär.
Den australiensiska dietisten Sue Shepherd är grundaren till FODMAP dieten. Genom sin banbrytande forskning har hon visat att en kost baserad på FODMAP-vänliga livsmedel är en effektiv behandling för personer som lider av IBS och IBS-liknande symptom. Dieten har publicerats i medicinska tidskrifter och rekommenderas numera som en av de mest effektiva kosthållningarna mot IBS.
Vem riktar sig FODMAP-dieten till?
Den som fått diagnosen IBS, eller den som har ständiga problem med svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning. Genom att utesluta livsmedel som irriterar tarmen kan man bli helt fri eller lindra symptomen på upplevda besvär.
Vad ska man undvika för mat?
Spannmål, lök och baljväxter - oligosackarider
Mjölkprodukter – laktos (laktosfritt går bra, även smör och vissa ostar)
Frukt – fruktos (bär och vissa frukter är tillåtna)
Sockeralkoholer – polyoler (slutar ofta på –ol, exempelvis xylitol, erythritol)
Längst ner på denna sidan hittar du en lista på livsmedel som är godkända (gröna) icke godkända (röda) och livsmedel som oftast tolereras i liten mängd (gula). Vi rekommenderar att man under en månads tid endast äter livsmedel från gröna listan och därefter börjar återintroducera livsmedel från gula listan. Det bästa är att introducera endast ett nytt livsmedel i taget för att se hur just du reagerar. För gärna matdagbok. Då kan du enkelt gå tillbaka och analysera vilka livsmedel som du reagerar på.
Ta för vana att läsa innehållsförteckningen på de livsmedel du köper. Exempelvis innehåller vanliga havregryn inte gluten, men de kan behandlas i samma fabrik där man även producerar produkter som innehåller vetemjöl. På förpackningen kan man då läsa att havregrynen kan innehålla spår av gluten. Undvik även mjölkprodukter som innehåller förtjockningsmedlet karragenan då man kan reagera på detta.
FODMAP veckomeny: Med detta kostschema följer du vår 2 veckor långa FODMAP meny. Vi rekommenderar att du följer denna meny under 4 veckors tid, dvs börjar om på nytt efter två veckor. Här hittar du FODMAP VECKOMENY.
Denna meny har inga mellanmål inräknade, men det går självklart att lägga till utefter önskemål och behov. Ägg i alla former, laktosfri keso med bär, chiapudding eller bovete med laktosfri yoghurt är några förslag.
Denna meny har inga mellanmål inräknade, men det går självklart att lägga till utefter önskemål och behov. Ägg i alla former, laktosfri keso med bär, chiapudding eller bovete med laktosfri yoghurt är några förslag.
Ät gärna | Ät lite av | Undvik |
---|---|---|
Grönsaker | Grönsaker | Grönsaker |
Alfa alfa groddar | Broccoli 50 g | Avokado |
Aubergine | Brysselkål 40 g | Blomkål |
Bok choy | Butternut pumpa 50 g | Bönoer |
Bambuskott | Fänkål 50 g | Jordärtskocka |
Endive | Stjälkselleri 20 g | Kikärtor |
Gurka | Sötpotatis 70 g | Kronärtskocka |
Gräslok | Kålrot | |
Grönkål | Lök, alla sorter | |
Haricotverts | Linser | |
Ingefära | Majs | |
Morot | Rödbeta | |
Oliver | Sparris | |
Potatis | Svartrot | |
Palsternacka | Svamp | |
Paprika | Sockerärtor | |
Sallad | Vitkål | |
Spenat | Rödkål | |
Tomat | Sojabönor | |
Vårlök, endast gröna delen | ||
Zucchini | ||
Frukt | Frukt | Frukt |
Ananas | Torkad frukt 1 msk | Aprikos |
Apelsin | Avokado | |
Blåbär | Björnbär | |
Banan | Juice | |
Citron | Körsbär | |
Clementin | Mango | |
Hallon | Nektarin | |
Honungsmelon | Persika | |
Jordgubbar | Plommon | |
Kiwi | Päron | |
Lime | Vattenmelon | |
Papaya | Vinbär | |
Passionsfrukt | Vindruvor | |
Rabarber | Äpple | |
Mjölkprodukter, laktosfria | Mjölkprodukter, laktosfria | Mjölkprodukter med laktos |
Mjölk | Kokosmjölk 1 dj | Färskost |
Fil | Havredryck 1 dl | Messmör |
Creme fraiche | Sojadryck | |
Grädde | ||
Keso | ||
Kvarg | ||
Smör | ||
Ghee | ||
Brieost | ||
Camenbert | ||
Cheddarost | ||
Mozzarella | ||
Parmesan | ||
Hårdost, ex herrgård | ||
Getost | ||
Fårost | ||
Mandeldryck | ||
Risdryck | ||
Bröd och spannmål | Bröd och spannmål | Bröd och spannmål |
Glutenfritt bröd | Solrosfrön 1 msk | Bönor |
Glutenfri pasta | Linfrön 1 msk | Kikärtor |
Vitt ris | Cashew 10-15 st | Linser |
Bovete | Macadamia 10-5 st | Bulgur |
Quinoa | Mandel 10-15 st | Cous-cous |
Chiafrön | Valnöt 10-15 st | Vete |
Havre 1 dl | Pumpafrön 1 msk | Råg |
Arrowrot | Sesamfrön 1 msk | Korn |
Maizena | Sojabönor | |
Polenta | Sojaprodukter | |
Pistagenötter | ||
Sötningsmedel | Sötningsmedel | Sötningsmedel |
Aspartam | Erythritol | |
Druvsocker | Mannitol | |
Strösocker | Malitol | |
Stevia, ren | Sorbitol | |
Xylitol | ||
Sukrin | ||
Sötströ | ||
Honung | ||
Agave |