Att gå upp i vikt
De personer som vill gå upp i vikt har ungefär lika svårt att nå sina mål som de som vill gå ner i vikt. Vi är byggda olika, olika kroppssammansättning, olika genetiska arv, olika ämnesomsättning och därmed olika förutsättningar för att var smal eller överviktig.

Det är vanligt att jag hör att man skyller på dessa faktorer för att ha ett skäl till att inte göra förändringar i sitt ätande och övriga livsstil som krävs för att nå sitt mål.
Här nedan listar jag hur du enklast gåt upp i vikt och kom ihåg att inte äta en massa godis, läsk, onyttigt fett för att gå upp i vikt. Måhända att det inte syns på utsidan men på insidan (hjärta-kärl) kommer det se värre ut om du äter på detta viset. Kom ihåg att en viktuppgång sker inte över en natt.

Uteslut eventuella sjukdomar
Först och främst bör du se till att din låga vikt inte beror på någon sjukdom. Kontakta alltid sjukvården i första hand.

Såhär gör du för att enklast gå upp i vikt:

  • Regelbundna måltider – Att äta regelbundet är det viktigaste när du ska gå upp i vikt. Att hoppa över mål för att man inte är hungrig eller att man inte tycker sig behöva äta eller vad det nu kan vara för skäl man har, är det sämsta du kan göra om du vill öka i vikt. Om du absolut inte kan/ orkar äta fast föda när du skall kan du göra en liten energirik smoothie och dricka den.
  • Ät frukost – Frukosten är det viktigaste målet på hela dagen, det gäller egentligen alla oavsett om du ska förändra din vikt eller ej. Kan du inte äta frukost, gör en energirik smoothie.
  • Ät mellanmål – Ät två till tre mellanmål per dag. Mellanmål är mycket viktiga för att du ska få i dig den energi du behöver för att gå upp i vikt. Är du inte hungrig kan du ta en gainer eller en smoothie. Gainers och smoothies är lätta att få i sig och innehåller mycket energi. Gainer finns i välsorterade livsmedelsbutiken eller beställs på Internet. Gainer är normalt inget mellanmål som är vidare nyttigt men det är mycket bättre än inget alls. En smoothie kan du enkelt göra själv om du har en mixer. Fördelen med en smoothie är att du själv kan bestämma innehållet och lägga i en massa nyttigheter som antioxidantrika livsmedel som frukt o bär. Använd gärna proteinpulver i din smoothie.
  • Ät kvällsmål – Vill du gå upp i vikt bör du äta ett kvällsmål strax innan du går o lägger dig.
  • Ät nyttigt fett – Se till så att du får i dig rätt mängd nyttigt fett. Nyttigt fett hittar du bl.a. i nötter, fet fisk, frön, mandlar, kokos, avokado och olivolja. Gör du egna smoothies tillsätt gärna en del olivolja, men inte så mycket så det smakar!
  • Ät energirik mat - Se gärna till att du ligger ca 300-500 Kcal över ditt personliga energibehov. Använd matdagboken till en början för att se så du får i dig vad du ska. Registrera allt du äter och dricker där så ser du hur du ligger till. Ligger du mycket under ditt energibehov idag kan du öka det gradvis. Du kommer gå upp i vikt om du äter mer än vad du gör av med.
  • Styrketräning – Styrketräna gärna för att öka din muskelmassa. Är du kvinna behöver du inte vara orolig för att du plötslig ska se manlig ut bara för du styrketränar lite. Det är inte helt lätt att bygga muskler så det syns, det krävs en hel del träning till det. Träna inte för mycket, inte mer än varannan dag.
  • Ät efter träning!! Ett vanligt fel som många gör är att inte äta efter träning. Glöm inte att äta i anslutning till träningen. Äter du inte efter träning kommer dina muskler att börja brytas ner efter 30-60 min. Drick därför gärna en gainer eller liknande direkt efter träningen, eller ät mat rik på protein och kolhydrater. Många stirrar sig blinda på enbart protein, glöm inte kolhydrater och fett!
  • Ät före träning!! Ät kolhydratrik mat före träningen. Detta är viktigt för att du överhuvudtaget skall orka träna, kolhydrater är träningsbränsle. Ät ett ordentligt mål 3-4 timmar innan träning och ett mellanmål 1 timme före träningen.