Intresset för 5:2 är stort och många är nyfikna på testa, men vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Här följer en kort guide till vad det innebär och några tips som kan hjälpa på vägen. Vill du komma igång direkt kör du vår färdiga 5:2 Kickstart.Fasta i 2 dagar
När man fastar enligt 5:2 metoden fastar man under två veckodagar och äter som vanligt under de andra fem. Det är bra om man inte lägger de två fastedagarna efter varandra, utan har två eller tre ”normal ät-dagar” däremellan. Man behöver inte fasta på samma dagar under varje vecka utan man kan vara flexibel och anpassa detta utefter hur kalendern ser ut.

Kvinnor håller sig runt 500 kalorier under fastedagarna och män till 600.
Man kan välja om man vill äta ett, två eller till och med tre mål på dessa dagar. Det bestämmer man själv, så länge man håller sig inom ramarna för det givna energiintaget.

Ät normalt i 5 dagar
Under övriga fem veckodagar äter man som normalt. Det är viktigt att man inte äter för lite under dessa dagar. Gör man det reagerar kroppen som om att den är utsatt för svält, det vill säga den håller extra hårt i de resurser (fettdepåer) vi så gärna vill bli av med. Att äta för lite under dessa dagar kan alltså förhindra viktnedgång. Det är även viktigt att man äter bra mat och fyller på med näringsriktig energi under dessa dagar. Att äta skräpmat två dagar för att sedan fasta i en är alltså inget att rekommendera.

5:2 – Gör så här:
1. Bestäm i förväg vilka två veckodagar du ska fasta. Då är du mentalt förberedd och det kan hjälpa dig i din planering.
2. Bestäm dig för hur många mål du vill äta under dina fastedagar.
3. Planera några dagar innan vad du ska äta och räkna ut kalorimängden. Det finns färdiga recept för 5:2 fastedagar under receptmenyn här på Matdagboken. Du hittar dem under kategorin frukost eller lunch/middag.
4. Jobbar du kan det vara skönt att förbereda både frukost och lunchlåda kvällen innan.
5. Se till att få i dig tillräckligt med vätska under fastedagarna. Vatten, te och kaffe innehåller inga kalorier- fast det senare ska man kanske ändå vara lite sparsam med. Att ta ett glas vatten kan även hjälpa dig när hungern slår på.
6. Håll dig sysselsatt under fastedagarna. Läs en bok, lös korsord, gå ut och gå, städa ur en garderob eller gör något annat som kan uppta dina tankar när hungern gör sig påmind.
7. Jobbar du under fastedagarna, men planerar att inte äta lunch? Ta ett break i alla fall. Gå ut och ta en nypa frisk luft, eller sätt dig och lyssna på en podcast, eller läs en tidning medan du dricker en kopp te. Lunch breaket är behövligt och arbetsdagen upplevs inte lika lång om du gör på det här sättet.

5:2 - Passar inte alla
Som med alla dieter finns det de som är mindre lämpade för att fasta. Det gäller gravida, personer som varit/är utbrända eller har andra stressrelaterade sjukdomar – och personer som har haft någon form av ätstörning, då fasta kan trigga igång osunda tankar och förhållningssätt till mat.

Periodisk Fasta enligt 5:2 metoden - Schema 1:
Med detta kostschema kan du fasta med 5:2 metoden i 4 veckor. Energifördelning och inriktning är LCHF. Väljer man att fasta enligt 5:2 metoden fastar man under två veckodagar och äter som vanligt under de andra fem. Här har vi även tagit med förslag på hur du kan äta de dagar du inte fastar.

Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 1
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 2
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 3
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 4

Periodisk Fasta enligt 5:2 metoden - Schema 2:
Ett fritt schema med där vi enbart föreslår vad du ska äta de 2 dagar du fastar. De andra dagarna äter du som vanligt, sträva dock efter att även där hålla en så hälsosam kost som möjligt. Glöm inte planera!

Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 1
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 2
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 3
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 4
Periodisk Fasta 5:2 metoden - Vecka 5

Fler 5:2 recept hittar du på vår receptsida
Här kan du själv välja från alla våra 5:2 anpassade recept, samtliga recept är kaloriberäknade och lätta att laga. Varför inte göra en egen 5:2 meny?

5:2 Frukost
5:2 Lunch / Middag

Har ni frågor om fasta är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss här. Klicka här för att komma i kontakt med oss.