ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Det finns flera olika metoder att mäta detta på och ingen av dem är riktigt att lita på. ORAC har dock visat sig vara den mest använda och med dessa värden får du en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Inga värden är helt exakta. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar ca. 3000 ORAC per dag.


 

LivsmedelORAC värde per 100 g.

  1. Gojibär, torkade 20000-30000
  2. Acaibär, torkade 18400
  3. Mörk choklad 13120
  4. Mangostan 12000
  5. Granatäpplejuice 10500
  6. Mjölkchoklad 6740
  7. Katrinplommon 5770
  8. Pekannöt 5770
  9. Yerba Mate 5102
  10. Blåbär 4460
  11. Granatäpple 3307
  12. Rooibos Te 3132
  13. Svart Te 2947
  14. Russin 2830
  15. Grönt Te 2701
  16. Björnbär 2036
  17. Grönkål 1770
  18. Tranbär 1750
  19. Vitlök 1662
  20. Jordgubbar 1540
  21. Spenat 1260
  22. Hallon 1220
  23. Gul squash 1150
  24. Brysselkål 980
  25. Plommon 949
  26. Ångkokt spenat 909
  27. Broccoli 890
  28. Rödbetor 840
  29. Avocado 782
  30. Apelsin 750
  31. Blåa vindruvor 739
  32. Röd paprika 710
  33. Körsbär 670
  34. Kiwi 610
  35. Baked Beans 503
  36. Blodgrape 495
  37. Grapefrukt 460
  38. Kidneybönor 460
  39. Gul lök 450
  40. Majs 400
  41. Aubergine 390
  42. Blomkål 385
  43. Frusna ärtor 375
  44. Potatis 300
  45. Sötpotatis 295
  46. Kål 295
  47. Sallad 265
  48. Nätmelon 250
  49. Äpple 218
  50. Morot 210
  51. Banan 210
  52. Tofu  205
  53. Tomat 195
  54. Zucchini 176
  55. Aprikos 175
  56. Persika 170
  57. Päron 134
  58. Vattenmelon 100
  59. Gurka 60