ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Det finns flera olika metoder att mäta detta på och ingen av dem är riktigt att lita på. ORAC har dock visat sig vara den mest använda och med dessa värden får du en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Inga värden är helt exakta. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar ca. 3000 ORAC per dag.
LivsmedelORAC värde per 100 g.
- Gojibär, torkade 20000-30000
- Acaibär, torkade 18400
- Mörk choklad 13120
- Mangostan 12000
- Granatäpplejuice 10500
- Mjölkchoklad 6740
- Katrinplommon 5770
- Pekannöt 5770
- Yerba Mate 5102
- Blåbär 4460
- Granatäpple 3307
- Rooibos Te 3132
- Svart Te 2947
- Russin 2830
- Grönt Te 2701
- Björnbär 2036
- Grönkål 1770
- Tranbär 1750
- Vitlök 1662
- Jordgubbar 1540
- Spenat 1260
- Hallon 1220
- Gul squash 1150
- Brysselkål 980
- Plommon 949
- Ångkokt spenat 909
- Broccoli 890
- Rödbetor 840
- Avocado 782
- Apelsin 750
- Blåa vindruvor 739
- Röd paprika 710
- Körsbär 670
- Kiwi 610
- Baked Beans 503
- Blodgrape 495
- Grapefrukt 460
- Kidneybönor 460
- Gul lök 450
- Majs 400
- Aubergine 390
- Blomkål 385
- Frusna ärtor 375
- Potatis 300
- Sötpotatis 295
- Kål 295
- Sallad 265
- Nätmelon 250
- Äpple 218
- Morot 210
- Banan 210
- Tofu 205
- Tomat 195
- Zucchini 176
- Aprikos 175
- Persika 170
- Päron 134
- Vattenmelon 100
- Gurka 60