Sockerfri eller inte?
Utan tillsatt socker, sockerfri, med naturligt socker, osötad, osockrad m.m. Begreppen är många om produkters innehåll av socker. Detta är väldigt förvirrande för oss konsumenter och inte lätt att hålla reda på vad som är vad. Dessa begrepp är vanligt förekommande i reklam där produkten framställs som betydligt hälsosammare än vad den egentligen är. Se också upp med sötningsmedel, de triggar igång sötsug och får dig att vilja ha mer av det söta vilket är naturligt för oss människor.


Sockerfritt – Utan socker: Innebär att produkten inte innehåller något socker, varken tillsatt eller i naturlig form.

Inget tillsatt socker – Osockrad: Innebär att produkten inte har något tillsatt socker men kan däremot innehålla naturligt socker som t.ex. i mjölk som innehåller 5 gram socker (laktos) per dl (100 gram).

Utan vanligt socker – innehåller inget vanligt socker: Innebär tyvärr inte att produkten är sockerfri, utan att den inte innehåller vanligt socker (sackaros). Den kan däremot innehålla hur mycket som helst av annat socker, som exempelvis fruktsocker, maltodextrin eller druvsocker. Kolla innehållsförteckningen!

Inget vanligt socker tillsatt: Innebär att det är tillsatt andra typer av socker exempelvis fruktsocker, druvsocker eller maltodextrin. Kolla innehållsförteckningen!

Light” – Lättsockrad - Minskat innehåll av socker: Innebär att sockerhalten i produkten har minskat med minst 30 %.

Låg sockerhalt: Innebär att produkten max innehåller 5 gram sockerarter per 100 gram.

Osötad – Icke sötad: Betyder att inga sockerarter eller sötningsmedel har tillsatts.