Varför mäta midja och höft?
Fett som är lokaliserat kring midjan brukar kallas bukfetma. Att mäta sin midja är därför att rekommendera som ett komplement till BMI. Det är inte alltid BMI är rättvist, ex. då en väldigt vältränad och muskulös person kan ha ett högt BMI pga sin stora muskelmassa.Det är framförallt män som brukar ha problem med bukfetma. Om mannen har ett midjemått kring 94 cm ökar risken för överviktsrelaterade sjukdomar. Ligger midjemåttet på 102 cm eller mer ökar risken väsentligt. Att mäta midjan ger dokumenterat bättre indikationer än BMI med tanke på personens risk att drabbas av överviktsrelaterade sjukdomar. För kvinnor bör inte midjemåttet överstiga 80 cm

Hur mäter jag min midja?
Mät helst midjan direkt på morgonen innan du ätit något. Stå i upprätt ställning och slappna av, spänn ej magen, varken ut eller in. Mät mitt emellan den nedre revbensbågen och höftbenet.

Hur mäter jag min höft?
Mät på stussens bredaste ställe.

Hur räknar jag ut midja-/höft kvoten?
Bli medlem på matdagboken.se, då får du automatiskt en uträkning i din profil. Fyll i midjemått och höftmått på sidan "vikt och mått". För att undvika överviktsrelaterade sjukdomar bör din midja- /höft kvot ej ligga över 1,0 om du är man och helst ej över 0,8 för kvinnor.