Många olika tillsatser
I Sverige finns idag ca 300 olika tillsatser och de flesta av dessa har fått ett sk. E-nummer eller identifikationsnummer. Bokstaven E betyder att tillsatsen är godkänd av EU. Flera av E-nummerna kan påverka känsliga personer med allergiska reaktioner m.m. Vissa av dessa tillsatser är naturliga men många är framställda på kemisk väg. Jag vill speciellt nämna smakförstärkarna som när de tas upp i kroppen sänder en signal till din hjärna och gör så att du vill äta mer mat. E-nummerna är indelade i olika grupper:
Färgämnen: Tillsätts för att produkten skall få en finare färg och se mer aptitlig ut. Många färgämnen är helt ofarliga men vissa kan orsaka allergiska reaktioner, främst azofärgämnena. Tack o lov minskar användningen av dessa azofärgämnen men de finns fortfarande många livsmedel som innehåller dessa.
Konserveringsmedel: Konserveringämnena används för att en vara ska hålla längre. Det finns flera av dessa ämnen som det debatteras vilt om. Bl.a. E-250 som används i många charkprodukter, ofta i påläggsmat. E-250 har visat sig vara cancerframkallande i äldre studier.
Antioxidationsmedel: Är egentligen också ett slags konservationsmedel som bl.a. används för att fett inte ska härskna.
Förtjockningsmedel: Används för att få ett livsmedel mer kompakt eller trögfltyatande.
Emulgeringsmedel: Används för att få fettlösliga och vattenlösliga ämnen att blandas. Finns exempelvis i majonäs.
Stabiliseringsmedel: Använd t.ex. i apelsinmarmelad för att apelsinbitarna inte ska flyta upp till ytan.
Sötningsmedel: Används för att få produkten att smaka sötare. Det finns både naturliga och artificiella. Azpartam (canderel) som är ett av de vanligaste sötningsmedlen här i Sverige är väldigt omdiskuterat. Azpartam är bl.a. förbjudet i Japan. Flera studier har påvisat flertalet negativa effekter på hälsan. Bl.a. sägs det vara cancerframkallande och nervskadande. Tänk på att söta livsmedel får dig att vilja äta mer av livsmedlet oavsett om det är sötat med socker eller sötningsmedel.
Klumpförebyggande medel: Används för att inte vissa produkter ska klumpa sig som exempelvis i pulversoppor.
Ytbehandlingsmedel: Används för att skydda och behålla ytan på livsmedlet. Bl.a. för att hålla färska frukter fina i skalet.
Aromämnen: Används för att förändra eller sätta smak på livsmedlet.
Smakförstärkare, E 621-E624: Används för att öka förstärka smaken i ett livsmedel. Även kallat glutamat, natriumglutamat m.fl. Dessa ämnen debatteras det friskt om i media – ingen rök utan eld för smakförstärkare kan ha en rad negativa effekter på känsliga personer. Bl.a. huvudvärk, illamående, allergiska reaktioner m.m. Men detta är mycket ovanligt, normalpersonen måste få i sig stora mängder glutamat för att det ska märkas. Vissa säger att om man äter ofta och mycket kinamat (innehåller ofta höga halter av gltamat) kan man få det sk. ”chinese food syndrome” med illamående och huvudvärk som symptom.
För dig som vill fördjupa dig i E-nummer och tillsatser i maten finns det flera böcker som ingående berättar om varje E-nummer. ”E-Nummerboken” skriven av Orla Zink och Torben Hallas-Möller. ”Hemlige kocken” och ”Äkta vara” Skriven av Mats-Eric Nilsson där författaren även berör matfusk.