Vad är fett?
Fett är ett av de fyra energigivande näringsämnena fett, protein, kolhydrater och alkohol. Det är viktigt att vi får i oss rätt sorts fett när vi äter och det finns 3 olika grupper av fett, mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Fett innehåller mest kalorier av de energigivande näringsämnena, hela 9,3 Kcal per gram fett, dvs mer än dubbelt så mycket som protein.
Varför ska jag äta fett?
Medverkar till upptag av fettlösliga ämnen ex fettlösliga vitaminer.
Viktig energikälla.
Fungerar som stöddämpning och isolering för kroppen.
Viktig byggsten för cellmembraner, nerver. Hjärnan består exempelvis av 70% fett…
Fett behövs för tillverkning av könshormoner.
Stimulerar fettförbränning.
Vad händer om jag äter för mycket fett?
Du kan gå upp i vikt genom förhöjt energiintag. Kontrollera ditt energiintag genom att registrera din kost i matdagboken.
Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar enl många studier om andelen ohälsosamt fett är för hög. Alltfler studier tyder dock på motsatsen. Vad som är ohälsosamt fett råder det delade meningar om.
Vad händer om jag äter för lite fett?
Du behöver oftast inte oroa dig för att få i dig för lite fett. Däremot kan du få för lite av de nyttiga fetterna, essentiella fettsyrorna som ex. Omega-3. Symptom på detta kan vara:
Torr hy.
Torrt hår.
Höga blodfetter.
Avstannande fettförbränning.
Hur mycket fett ska jag äta?
Ska man gå efter de Svenska näringsrekommendationerna, SNR så ska man äta ca 30 E% fett. Sedan finns det en hel del synpunkter på hur mycket fett man ska äta. Det beror mycket på dig själv och vad du väljer att tro på. Flera kostmetoder rekommenderar en betydligt högre fettandel, ex LCHF.
Olika sorters fetter:
Mättat fett (hård konsistens)
Mättat fett är i regel ej bra för hälsan med undantag av kokosfett och mejerifett.
Kokosfett (laurinsyra) – Positivt för hjärta och kärl.
Grisfett (palmitinsyra) – Negativt för hjärta och kärl.
Kofett (stearinsyra) – Neutralt för hjärta och kärl.
Mejerifett (blandade fettsyror) – Neutralt för hjärta och kärl.
Enkelomättat fett (trögflytande konsistens)
Enkelomättade fettsyror är bra för hälsan, b.la. kolestorolsänkande.
Palmitoljesyra (omega-7) – Förekommer oftast i mindre mängder i olika livsmedel.
Oljesyra (omega-9) – Förekommer rikligt i olivolja, rapsolja, mandlar, hasselnötter och avokado.
Fleromättat fett (flytande)
Fleromättade fettsyror är mycket positiva för hälsan de är bl.a. bra mot hjärt/kärlsjukomar, reumatism, akne, psoriasis och eksem. Dessa fetter är essentiella dvs livsnödvändiga och kroppen kan inte bilda dessa syror utan de måste vi få i oss via maten.
Omega-3 (linolensyra, essentiell fettsyra) – Förekommer bl.a. i fet fisk, valnötter, linfrö.
Omega-6 (linolsyra, essentiell fettsyra) – Förekommer bl.a. i vegetabiliska oljor.
Transfetter, (=delvis härdat eller härdat fett)
Transfetter bildas när flytande oljor härdas på kemisk väg. Alltså från omättade fettsyror till mättade eller delvis mättade, och ofta stoppar man härdningsprocessen mitt i för att få rätt konsistens. Transfett är inte alls bra för hälsan! Det sänker det goda HDL kolesterolet och höjer det onda LDL kolesterolet, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Man bör inte äta mer än 2 gram transfett per dag enligt WHO. Det genomsnittliga intaget per invånare ligger just på 2 gram/dag. Enligt nyligen genomförda studier tyder det på att transfett är en bidragande orsak till prostatacancer och bröstcancer.