Har du diabetes eller misstänker du att du har diabetes kontakta alltid sjukvården i första hand. Gör eventuella kostförändringar i samråd med din läkare, det är viktigt att tänka på då det kan vara farligt att göra det på egen hand. Speciellt om du medicinerar för din diabetes.
Här följer några generella råd som kan vara bra att tänka på om du har diabetes typ2.
- Viktminskning. Använd gärna funktionerna här på sidan för att minska din eventuella övervikt på ett hälsosamt sätt.
- Regelbundna måltider. Detta för att hålla en jämn och hälsosam sockerbalans i blodet.
- Ät frukost! Det är det viktigaste målet på hela dagen och lägger grunden för ett bra blodsockervärde under dagen.
- Ät lågkolhydratskost, isometoden, GI metoden eller LCHF-metoden som du bl.a. kan läsa mer om här på sidan. Ät inte för mycket kolhydrater och undvik helt kolhydrater med ett högt GI värde. Använd gärna matdagboken för att kolla hur du ligger till med ditt kolhydratintag. Prova med att registrera allt du äter under en vecka. Både mat och dryck och gör sedan nödvändiga förändringar.
- Ät mycket grönt! Helst ska halva tallriken bestå av grönsaker.
- Se till att du är i energibalans, dvs att ditt energiintag stämmer överens med ditt personliga energibehov. Är du medlem på sidan får du bl.a. ditt personliga energibehov automatiskt uträknat!
- Skippa godis, läsk och andra sockerbomber.
- Ät mer vattenlösliga fibrer som bl.a. finns i linfrö och psylliumfrö.
- Motionera mera! Det räcker ofta med lite bättre kostvanor och en promenad på en halv timme per dag för att minska risken drastiskt.
- Använd inte fruktsocker som sötningsmedel och undvik produkter med tillsatt fruktsocker!
- Se till att du får i dig tillräckligt med krom vilket förebygger och motverkar Typ-2 diabetes.
- Ät kanel, det finns gott om forskning som visa på att kanel är mycket effektivt när man vill sänka sitt blodsocker. Det räcker med en halv tesked per dag för att minska blodsockerhalten med upp till 20% på 40 dagar.
Här kan du ladda ner en bra och uppdaterad skrift från socialstyrelsen som bl.a. tar upp de olika kostmetoderna mot diabetes. Vill du använda någon av metoderna har vi färdiga menyer och recept som passar respektive metod.