Ha koll på blodfetterna!
Misstänker du att du har förhöjda blodfetter prata med din vårdkontakt för att utföra ett enkelt test. Följ alltid din läkares råd i första hand.

Här följer lite konkreta tips på hur du motverkar förhöjda blodfetter:

 • Ät inte mer än ditt personliga energibehov! Äter du mer än vad du behöver stiger LDL, det onda kolesterolet. Är du medlem på matdagboken.se får du automatiskt veta ditt personliga energibehov.
 • Ät rätt fett! Fett påverkar vårt kolesterolvärde ganska kraftigt. Grisfett höjer det onda kolesterolet, LDL. Enkelomättat fett som finns i bl.a. olivolja höjer det goda och sänker det onda. Det är därför olivolja rekommenderas på det sätt som det gör i media. Kokosfett finns det ny forskning som tyder på att detta skall vara LDL sänkande, dvs sänka det onda kolesterolet. Men det värsta av allt fett är transfett. Det höjer det onda och sänker det goda kolesterolet! Inta alls bra m.a.o. Fleromättat fett är däremot det bästa mot höga kolesterolvärden. Försök få i dig rikligt med omega-6 men framförallt Omega-3. Det finns mycket forsknings om visar på att just Omega-3 förhindrar höga kolesterolvärden och därmed hjärt- kärlsjukdom!
 • Ät inte för mycket kolhydrater! För mycket kolhydrater gör LDL partiklarna mindre och därmed farligare vilket ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Registrera gärna dina måltider i matdagboken under en veckas tid för att se hur ditt kolhydratintag ligger.
 • Alkohol - Alkohol är starkt LDL höjande vid övervikt. Var därför extra försiktig med alkohol om du är överviktig. Dessutom påverkar alkohol oss negativt på många andra sätt oavsett vikt. Bl.a. är det starkt beroendeframkallande, hämmar fettförbränningen och negativt för dig som tränar då det är muskelnedbrytande.
 • Fruktos - Använd ej fruktsocker som sötningsmedel då detta är kraftigt LDL höjande. För ett par år sedan basunerades det ut att fruktsocker var nyttigt tack vare dess låga GI värde. Flera kända experter rekommenderade detta friskt på den tiden. Detta är ett bra exempel på att man inte ska stirra sig blid på GI. Det finns tyvärr forfarande en del som rekommenderar fruktos som sötningsmedel.
 • Ät fibrer - Vattenlösliga fibrer är bra för dig med höga blodfetter. Vattenlösliga fibrer bryts ner av bakterier i tjocktarmen och blir korta fettsyror som i sin tur sänker LDL.
 • Ät antioxidanter - Antioxidanterna själva påverkar inte kolesterolvärdet men skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler i sin tur gör så att blodfetteter härsknar och fastnar i kärlen.
 • Nikotin - Sänker det goda kolesterolet. Ännu en anledning till att inte röka eller snusa
 • Ät fytoöstrogener - Finns rikligt i grönsaker ex. broccoli, brysselkål, tofu och baljväxter.
 • Växtsteroler är positivt- Finns i baljväxter. Det finns mycket forskning på hur just växtsterolerna påverkar vårt kolesterolvärde. Det finns ett känt svenskt margarin där de tillsatt just växtsteroler. Problemet är att man tycker att man äter nyttigt när man äter mackor med det margarinet på.
 • Vitlök - Sänker LDL.
 • Ät mycket grönsaker för ditt hjärtas skull!