Vad är kostfibrer?
Kostfibrer tillhör egentligen gruppen kolhydrater. Kostfibrerna passerar mag- tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. Därför är de inte energigivande eller näringsgivande.

Fibrerna är dock viktiga för att vår matsmältning ska fungera optimalt. Man kan säga att fibrerna får tarmarna att arbeta mera och därmed hålls de i trim. De har också en rad andra viktiga egenskaper som du kan läsa mer om här nedan. Det finns två sorters kostfibrer – vattenlösliga och olösliga. Vattenlösliga fibrer har helt överlägsna positiva effekter på hälsan jämfört med de olösliga.

Vattenlösliga kostfibrer
Vattenlösliga fibrer är de sk. gelbildande fibrerna som när de kommer i kontakt med vatten bildar en gel. När detta sker i din mage så kan man säga att fibrerna ”kapslar in ” en del av de övriga ämnena i din mage, detta ger i sin tur en förlängd matsmältningsprocess som är positiv för oss. Exempel på livsmedel som innehåller rikligt med dessa vattenlösliga fibrer är: Linfrö, Psylliumfrö, frukt, grönsaker, havre och baljväxter.

Det finns flera kända bantningspreparat som enbart är baserade på vattenlösliga kostfibrer (Psylliumfö), dessa säljer bra men är onödigt dyra när man lika bra kan köpa en egen påse psylliumfö i en välsorterad mataffär för 20-30:-.

Det är viktigt att du ser till att få i dig rätt mängd vattenlösliga kostfibrer för att du ska må bra.
 
Effekten av vattenlösliga kostfibrer är bl.a:

  • Viktminskning.
  • GI sänkande.
  • Blodsockerstabiliserande.
  • Förlänger mättnadskänslan.
  • Är kolesterolsänkande.
  • Fungerar som motion för tarmarna.
  • Stärker mag- tarmslemhinnan.

Olösliga kostfibrer
Olösliga kostfibrer passerar också mag- tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. Skillnaden är just att de inte är vattenlösliga och har därmed inte samma viktiga funktion som de vattenlösliga fibrerna. Däremot absorberar de olösliga fibrerna en hel del vatten och det är viktigt att du dricker extra mycket om du äter rikligt av dessa. Exempel på olösliga fibrer är skaldelar och kli sådant som inte bryts ner.

De olösliga fibrerna är som motion för tarmens muskler. De fungerar även som en slags utfyllnad som gör att det blir rätt konsistens på tarminnehållet. Om du har problem med magen bör du inte äta för mycket av de olösliga fibrerna då de kan vara krävande för känsliga magar.