Här hittar du vanliga frågor, allt från hur du bli medlem till hur man använder Matdagboken. Är det någon fråga du inte hittar svar på kontakta oss gärna.

1. Hur lägger jag till en ny måltid i min matdagbok?
Du registrerar enkelt din mat i 2 steg. Klicka på den röda ikonen ”Matdagbok” i översta menyraden. Klicka sedan på ”lägg till måltid”. Välj måltidstyp (valfritt), känslor (valfritt), datum m.m. Klicka på ”Spara och gå vidare till steg 2”. Välj om du ska lägga till från dina favoritmåltider, dina sparade livsmedel eller från livsmedelsdatabasen. När du lagt till innehållet klickar du på "spara och gå tillbaka till matdagboken". Klicka här för att se en instruktionsvideo på hur man lägger till en måltid i matdagboken: https://vimeo.com/137582841

Från livsmedelsdatabasen:
Klicka på Livsmedelsdatabasen, skriv in de första bokstäverna på livsmedlet du vill lägga till. Ex, ”tors” eller ”tor” om du vill lägga till torsk. Du måste skriva minst 2 bokstäver för att aktivera sökningen. Klicka på livsmedlet, i detta fall torsk. Nu kom du tillbaka till den ursprungliga sidan, scrolla ner till innehåll och välj mängd och enhet – klicka på ”lägg till”. För att lägga till fler livsmedel gör du samma procedur igen, dvs klicka på lägg till från: ”livsmedelsdatabasen”.

När du lagt till de livsmedel som ingick i måltiden, klickar du på ”spara och gå tillbaka till översikt”. Klart! Hittar du inte önskat livsmedel, prova med synonymer alltså andra ord för samma livsmedel. Hittar du ändå kan du skapa eget livsmedel om du vet hur mycket fett, protein, kolhydrater det innehåller. Klicka på ”skapa eget livsmedel”

Från favoritmåltider:
Samma som ovan fast istället för att klicka på ”livsmedelsdatabasen” klicka du på ”favoritmåltider”. Där väljer du vilken favoritmåltid du vill lägga till och klickar på ”hämta”. Vill du komplettera gör det från livsmedelsdatabasen, annars klicka på ”spara och gå tillbaka till översikt”. (För att du ska kunna lägga till från favoritmåltider ska du först ha skapat dessa. )Klart!

Från dina livsmedel:
Samma som ovan fast du klicka på ”dina livsmedel”. Här finns de livsmedel du lagt till ”dina livsmedel” livsmedel som du använt eller använder ofta. Här hamnar även de livsmedel du själv skapar, innan de blir godkända.

2. Hur skapar jag ett eget livsmedel?
Klicka på ”Matdagbok” och sedan på ”Skapa livsmedel”. Fyll sedan i namnet på livsmedlet, ex: ”mitt livsmedel” fyll sedan i fälten för fett, kolhydrater och protein. Det är mycket viktigt att dessa stämmer då dessa kommer att ligga till grund för dina uträkningar. Det går även bra att fylla i vitaminer &mineraler för ditt livsmedel.

3. Hur lägger jag till ny motion till min dagbok?
Klicka på den blå ikonen med en gymnastiksko ”Motionsdagboken”. Klicka sedan på ”lägg till motion”.

4. Hur börjar jag blogga?
När du blir medlem på matdagboken.se får du en gratis blogg. Klicka på ”bloggar” i övre gröna menyraden och klicka sedan på ”skriv nytt inlägg” Fyll i rubrik på ditt blogginlägg och skriv texten i rutan. När du är klar klickar du på ”spara” sedan är det klart!

5. Vad menad med energibehov?
Ditt personliga energibehov är lika med den mängd Kcal du behöver per dag för att fungera optimalt och för att hålla din vikt. Ditt personliga energibehov blir automatiskt uträknat när du bli medlem på matdagboken.se. Äter du mer än ditt energibehov går du upp i vikt. Äter du mindre än ditt energibehov går du ner i vikt. För att gå ner i vikt brukar det generellt rekommenderas att äta ca 500 kcal under sitt energibehov. Detta kan dock skilja sig från person till person. Ät inte för lite och helst inte under 1200 kcal. Då är det svårt att få i sig den energi och näring som kroppen behöver!

6. Jag vill inte ha mail varje gång någon skriver en kommentar i min matdagbok. Hur gör jag?
Gå till ”inställningar” och ”inställningar för mail”. Där kan du göra önskade inställningar.

7. Hur skapar jag en favoritmåltid?
Du skapar favoritmåltid under din sida ”skapa favoritmåltid”. Fyll i namnet på din måltid och välj måltidstyp, ex. frukost. Klicka på ”lägg till från livsmedelsdatabasen” och lägg sedan till önskat innehåll i måltiden.

8. Hur lägger jag upp en presentationsbild?
Gå till ”min profil” klicka på "mina bilder". Välj "osorterat" sedan "bläddra", välj lämplig bild och klicka på ”ladda upp”. Välj sedan om det ska vara en presentationsbild, privat bild, visa för vänner eller för alla.

9. Hur skapar jag ny tråd i forumet?
Klicka på forum och välj "Skapa en ny forumstråd" i den lilla rutan till vänster.

10. Jag har skrivit en artikel och vill få den publicerad. Hur gör jag?
Skicka in den till mig och ange ditt namn så lägger jag ut den på sidan.

21. Jag vill gå in i en annan medlems matdagbok o titta vad han/hon ätit. Hur gör jag?

Klicka på medlemmens namn och klicka sedan på matdagbok i dennes profil. Du kan nu gå in och titta i medlemmens matdagbok. Väl inne i en annans matdagbok kan du välja att titta på dennes kostschema, favoritmåltider m.m. Hittar du något som du gillar kopierar du det till dina favoritmåltider.

11. Hur peppar jag en annan medlem?
Peppningar kan ske på många sätt. Du kan exempelvis svara i forumet med uppmuntrande ord, skriva i gästboken, skicka mail eller använda peppningsfunktionen som finns i forumet eller under medlemmars profil.

12. Hur ändrar jag mitt energibehov?
Gå in på "Min Sida" och scrolla ner till medlemsinställningar. I medlemsinställningar kan du skriva in ett nytt energibehov manuellt.

13. Hur mycket ska jag äta för att gå ner i vikt?
Generellt brukar man rekommendera att äta ca 500 kcal under sitt personliga energibehov men detta varierar från person till person. Fråga kostrådgivaren vad som gäller för just dig. Du kan fylla i önskat kaloriunderskott på din sida under medlemsinställningar.

14. Ska jag äta upp alla träningskalorierna?
Vill du gå ner i vikt kan du äta upp till ca 60 % av de kalorier du förbränt genom motion eller träning. Vill du gå upp i vikt äter du upp alla.

15. Hur skapar jag en grupp?
Klicka på den lila ikonen ”grupper” klicka sedan på ”skapa grupp” och ange gruppbeskrivning och syfte och innehåll.

16. Hur avslutar jag mitt medlemskap?
Gå till din sida, klicka på plus-medlemskap och sedan klicka på avsluta.

17. Hur gör jag mitt eget kost- och motionsschema?
Gå in under matdagboken och klicka på kostschema. Lägg till önskat innehåll och motion på samma sätt som du gör när du är inne i din matdagbok. När du sedan ätit en måltid enl schemat klickar du enkelt in den i din matdagbok.

18. Hur lägger jag till ett vitamin- eller mineraltillskott i matdagboken?
För att skapa ett eget livsmedel av ett vitamin- och mineraltillskott gör följande:

1. Gå in på ”matdagbok” och ”skapa livsmedel”. Fyll i namnet på ditt vitamintillskott och skriv 100 gram på portionsvikt. Klicka på ”skapa”.

2. klicka på ”vitaminer och mineraler” och fyll i det som står angivet på förpackningen. Var noga med att du fyller i rätt enhet. Du kan se de olika alternativen genom att klicka på pilen. Klicka på ”spara” (Klicka inte på ”spara och gå tillbaka till mina livsmedel” än)

3. Klicka på ”enheter”. I fältet ”Mått” skriver du ”st” och i fältet ”Gram” skriver du 100. Klicka på ”lägg till”.

4. Avsluta med att klicka på ”Spara och gå tillbaka till mina livsmedel”. Nu ligger ditt vitamintillskott inne bland dina livmedel.Hittade du inte svar på din fråga ställ frågan i forumet i tråden "Tekniska frågor - Support"