Amanda 23 år:

Vikt före 89 kg – Nuvarande vikt 68 kg. Viktminskningen uppgick totalt till 21 kg med hjälp av Matdagboken.se


"Genom att använda mig av Matdagboken har jag klarat detta över mina egna förväntningar och i efterhand känner jag att detta är bland de bästa beslut jag tagit för min egen hälsas skull. Stödet från både de som jobbar med matdagboken och alla stöttande och motiverande medlemmar är värt mycket."
Från det att jag registrerade mig på matdagboken till dess att jag verkligen tog tag i vikten tog ungefär ett år. Strax innan jag tog tag i detta så var det en enorm ångest över att ställa sig på vågen. Jag visste att jag gått upp ytligare sedan registreringen, men en dag tog jag tag i det. Men vilken chock jag fick! 88,8kg stannade vågen på. Att jag skulle väga närmare 90kg, det trodde jag aldrig ens i min vildaste fantasi. Men där kom också insikten i hur stor jag var till min 163cm, jag ska aldrig mer väga såhär mycket!

Nu, ca 1,5 år senare har jag gått ner ca20kg, men i etapper för att orka med mentalt. Det tar oväntat mycket energi och tålamod att gå ner i vikt, tålamodet och humöret har satts på spel många gånger under de senaste året då viktminskningen varit som mest intensiv. Jag har några kilo kvar till min målvikt, men är idag nöjd med mig själv och jag har fått ett helt annat liv med mer energi och personliga mål. Innan var jag ständigt trött och idag är det träning i ganska stor dos och ett långsiktigt mål om en vältränad kropp och ett kortsiktigt mål om att genomföra en tjejklassiker 2014 som gäller.

För att lyckas gå ner alla dessa kilon har jag räknat kalorier, det har fungerat klockrent för mig. Jag går stadigt neråt på vågen om jag följer min kcal-budget och registrerar allt, både maten och träningen. Anledningen till att jag aldrig valt någon speciell diet är för att jag inte vill ha några förbud eller avstå från saker jag tycker är gott. Sedan ville jag lära mig att äta lagom stora portioner och jag tror att går man på en diet så lär man sig inte vad gränsen går och när man sedan är klar med viktminskningen så äter man allt det där man förbjöd sig, och vips så har man gått upp igen!

Jag har under hela min viktminskning ätit glass, fika och ätit ute på restaurang någon gång ibland och ändå gått ner i vikt varje aktiv Matdagboks vecka. Genom att inte förbjuda mig något så har problem med sug efter saker kunnat hanteras ganska bra, så länge man räknar och väger maten och är ärlig mot sig själv så fixar man detta även utan speciella dieter och förbud. Och får man in lite promenader och träning i sitt schema så får man en extra skjuts i rätt riktning på vågen, eller så blir man helt fast i någon särskild sport. Min passion blev landsvägcykling under min viktnedgång efter de återkommande spinningpassen med många landsvägscyklister som inspirerade mig.

Genom att använda mig av Matdagboken har jag klarat detta över mina egna förväntningar och i efterhand känner jag att detta är bland de bästa beslut jag tagit för min egen hälsas skull. Stödet från både de som jobbar med matdagboken och alla stöttande och motiverande medlemmar är värt mycket. Och nu vet jag hur mycket jag kan äta på en dag för att gå ner de sista kilona till 62-63kg och därefter behålla min nya vikt. Med denna erfarenhet hoppas jag kunna inspirera och hjälpa andra att nå sina mål.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!