icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

ama7166s blogg

90.5 kg 65 kg 1214
11 February 2024 10:25
4

Frukt och grönt

Grönsaker

Grönsaker är ju nyttig och bra att äta får man höra hela tiden och det är något jag håller med då de innehåller mycket vitaminer och mineraler. Det jag nu undrar är vilka grönsaker är nyttigare än andra att äta? Jag äter sallad av olika slag, spenat, gurka, paprika och tomat är andra grönsaker jag äter. 

Rotfrukter

De rotfrukter jag äter är morötter, palsternacka, rotselleri, broccoli och potatis. Vilka rotfrukter är nyttigast att äta?

Frukt

Jag äter inte så mycket frukt faktiskt, om jag tar mig en frukt så är det en halv banan på kvällen men det är mycket sällan. Vilka frukter är nyttigast att äta?

Jag tål inte kål av olika slag så därför kan jag inte äta grön, rödkål och blomkål. 

Hur mycket skall man äta varje dag av detta?

Har ni några bra recept på sallader?

Kram

 

Gillar

Kommentarer

  • 11 Feb 2024 11:29
    MagganD

    Som lchf:are äter jag inte frukt. Fruktosen triggar mitt sötsug, så ett äpple kan orsaka flera dagars frosseri i allt möjligt...

    Rotfrukter äter jag med måtta. Tar morot ibland. Äter inte potatis.

    Grönsaker äter jag allt som växer ovan jord. Olika sorters kål är favoriter. Tråkigt att du är allergisk, för blomkål är ett perfekt alternativ till potatis.

    Jag gör gärna sallad på rödlök, tomat, babyspenat, ruccola, paprika och fetaost. Vinegrette på olja och vinäger. 

  • 11 Feb 2024 11:46
    klaraelv

    finns många nyttiga grönsaker, av de nyttigaste (som jag äter) är 

    Spenat o andra gröna blad, anv till soppor och att mixa i drycker med frukt eller bär. Mycket vitaminer och fibrer.

    Broccoli, är ingen stor fan av grönsaken som kokt, men den är god i pajer. Sänker kolesterol o bra för magen, mycket c-vitaminer och kalcium.

    Avokado, god att äta som den är, men även fin att mixa ner i drycker m spenat och annat. Finns även en god soppa att göra av den. Mycket folat och kalium, plus hälsosamma fetter för hjärna och hud.

    Vita bönor, om jag har dem på burk med tomatsås brukar jag skölja bort tomatsåsen, tycker den är för söt. Bra med järn.

    Purjolök, nyttigare än gullök, använder den till nästan allt, full med fibrer och vitaminer o mineraler. Bra för matsmältningen.

    Men det finns även massor med andra grönsaker, men dessa är de jag använder mig mest av, och som tillhör de nyttigare grönsakerna.

  • 11 Feb 2024 11:48
    LinusPL

    Jag brukar ta ca 40 gram paprika de dagar jag inte får c-vitaminer via olika sorters kål, spenat eller liknande. 
    Frukt är en sällsynt gäst i min meny. 
     

  • 11 Feb 2024 12:10
    klaraelv

    Frukt älskar jag, men får passa mig, precis som MagganD så kan det öka mitt sug efter allt med kolhydrater.

    Till mina frukt o grönsaksmixer brukar det bli typ hallon, björnbär, jordgubbe, passionsfrukt, persika, honungsmelon, apelsin och citron, försöker hålla mig till de med minst kolhydrater.

    Rotfrukter, kokt potatis äter jag överhuvudtaget inte (skadad av skolans potatis). 

    Men jag gillar

    Palsternacka, soppgrönsak, gryträtter, gratänger och att ugnsrosta.

    Morötter, säg vad passar inte morötter i? stavad, riven, slantad, i mat, i dryck only the sky is the limit. 

    Sötpotatis, suverän att airfrya som pommes

    Rättika (ett måste i min Kimchi) men även grytor o gratänger.

    Rotselleri, grytor o gratänger och ett måste i köttsoppan mm mm mm.

    Haha, försökte hålla mig kortfattad, vad de är bra för får du kolla själv :)

     

Logga in för att skriva en kommentar.