icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Incomas blogg

LCHF 15958
5 oktober 2017 08:09
6

Sätta mål

Jag har funderat mycket under den här tiden på det här med att sätta mål.

Jag har pratat väldigt mycket med en väninna som också gärna vill sluta att äta onyttigheter. När jag pratade med henne sist så rabblade hon upp alla mål som hon skulle ha

Sluta äta godis, kakor och glass (ja onyttigheter)

Rehabträning med sig själv

Rehabträning med hundarna

Yoga

Meditation

Äta vettigt

Träna på gym

Phew! Jag blev helt matt bara jag läste det. Hon blir väldigt lätt stressad och går liksom i spinn med sina tankar. När jag frågade henne varför hon måste träna yoga och meditation så var svaret: Jamen det är för att jag är så stressad. Hmm men det som delvis gör dig stressad är att du inte gör yoga och meditation så det blir ju en konstig cirkel där. Gör inte meditation, blir stressad över det och behöver meditationen för att man är stressad.

Jag föreslog att bara fokusera på en sak och köra så ett par veckor och släppa alla de andra "måsten". Jag tror att om man har för mycket som man ska uppnå och misslyckas med en av dem så ramlar allt det andra ihop också. Har du satt upp 6 mål och lyckas med 5 och inte med alla 6 så blir det ju ett "misslyckande". Självklart beror detta på vilken typ av person man är.

Jag är utbildad hundinstruktör. Jag kör positiv förstärkning i min relation med mina hundar. När jag ska träna in en ny sak eller om jag vill ändra ett beteende hos min hund så måste jag sätta upp ett huvudmål (hur ska resultatet se ut i slutet av det här?) men jag måste ha delmål och jag måste sätta kriterier. Jag måste utvärdera träningspassen. Hur fungerade det? Är det något jag måste ändra? Blev det för svårt? Ja då får vi backa ett eller två steg.

Det är min uppgift att se till att göra det så enkelt och förståeligt för min hund som möjligt så att den lyckas varje gång. Det handlar också om motivation och självförtroende. Om hunden aldrig förstår eller aldrig får en belöning så tappar den motivationen och glädjen.

Om det betyder att jag måste börja på en nivå som verkar löjligt låg, ja då är det där jag måste börja för det är så min hund fungerar. Ställer jag för höga krav eller orimliga krav så kommer min hund att bli förvirrad, inte förstå vad jag vill och den kommer att tröttna och ge upp för den kommer aldrig att lyckas.

Och i princip så fungerar vi människor också.

Jag har tidigare kört på med pukor och trumpeter. Gjort allt på en gång. Inte den här gången.

Jo, jag har också en lång lista på vad jag vill ändra men den här gången så tar jag det en punkt i taget. Just nu är det fokus på att få in bra matvanor och gå ner i vikt och det är bara det som är viktigt för mig just nu och det är alldeles tillräckligt.

När jag känner att jag är trygg i det och det sitter naturligt att jag äter och äter mat som jag själv har lagat, ja då är det dags att ta tag i nästa punkt på min lista.

Ha en härlig torsdag allihopa!!!!

Gillar

Kommentarer

 • 5 okt 2017 08:18
  Bella50

  Så sant du tänker. ett steg i taget är också steg. pepp

 • 5 okt 2017 08:55
  paloma

  Att sätta upp för många mål är stressande i sig, och klarar man inte sina mål ger man lättare upp. Ju fler förbud man sätter upp destå lättare att falla, jag tänker hellre mer sällan och inte nu så blir det lättare att genomföra.

  Förr när jag tänkte aldrig, så var det jag förbjöd just det jag ville ha och inte kunde sluta tänka på.

  Tack detsammasmiley

 • 5 okt 2017 09:21
  Lovis

  Så kloka ord! Att skynda långsamt (festina lente på latin) är en bra devis tycker jag smiley

   

   

 • 5 okt 2017 12:50

  Ja jag tänker att det är bättre att ha ett mål och lyckas med det. Den känslan av att ha lyckats och insikten om att man kan kommer att förhoppningsvis lägga grunden till att man lyckas med nästa steg.

  Paloma: Jag håller med. Förbud är inte bra. Då blir man ju nästan ännu mer sugen och om man känner att man ALDRIG mer får lov att äta en chokladbit så blir livet lite väl grått. Jag tänker också så. Inte just nu.

 • 5 okt 2017 13:17
  ulla165

  Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket! & Med ett litet steg i taget kommer man långt! Dessa ordspråk kunde passa in här...

  Min mormor var ett levande ordspråksbok... och jag har nog blivit hjärntvättad...

 • 5 okt 2017 17:26
  viljans

  Kloka ord!!👍💖

Logga in för att skriva en kommentar.