icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
14 september 2015 09:42
6

Fettfasta påbörjad!

Jag älskar fettfasta, behöver inte bry mig och vilken mat jag ska äta, behöver inte köpa nåt nytt att laga till osv.

Jag brukar göra kokossmör enligt Martina Johansson. Mixar kokosgrädde och halvsmält smör, in i kylen och sedan låta smälta i kaffe eller te så fort en blir hungrig.

Var på en långpromenad ut till Willys på Backen igår, tog en timme fram och åter, till min glädje ser jag att de fått in en variant på Garants rosa kokosmjölk, en lilafärgad förpackning med kokosgrädde! Garants kokosmjölk är ju redan den bästa tycker jag, enda tillsatsen är vatten och den är tjock, krämig och väldigt, väldigt god. Kokosgrädden gjorde mig inte besviken, men den blev aningen för tjock för min gamla mixer, så nästa gång jag ska göra en sats kokossmör blir det bara en vanlig elvisp.

Kickstartade dagen med konditionsträning på jobbets gym. Får såna problem med ena foten när jag joggar länge (5km) så nu ska jag börja trappa upp med 500meters intervaller. Så 500m jogging blev det idag (aj i foten ändå, meh), 25 minuters promenad och sedan 30 minuters crosstraining i intervaller.

Så nu sitter jag och laddar med första fettkaffet för dagen och snart är det dags att ta bussen till universitet i Luleå för föreläsning om mammografi.

Gillar

Kommentarer

 • 14 sep 2015 15:03
  ImmaAmmi

  Låter intressant, vill gärna prova ev. 

  Vad har du för proportioner/mängder på kokos/smör-blandningen till kaffet?

  Normalsaltat eller osaltat smör?

  När du fett-fastar, kör du då med enbart detta fett-kaffet eller ser du till att få i dig något annat under dagen?

  yessmiley

 • 14 sep 2015 19:39

  Jag är dålig på att fasta helt på flytande, nåt salt vill jag gärna ha, så på kvällskvisten blir det några ostrullar med lite smör.

  Jag brukar köra 2st 250ml kokosmjölk (eller kokosgrädde som nu) och 200g osaltat smör, för jag ogillar skarpt salt i mitt kaffe :)
  Kokosen häller jag kylskåpskallt i mixern och smälter smöret i mikron, så pass att det fortfarande finns ett par smörklumpar kvar men som simmar i en sjö av smält smör, sedan mixar jag detta i 30 sekunder så att det går ihop. Resultatet blir en slät smet som lättvispad grädde.

  En portion är 30g plus eller två teskedar med antingen MCT-olja eller vanlig kokosolja och ger ca 140kcal, 1kh, 0 protein och 16g fett, smälter det antingen i kaffe eller te så fort jag blir hungrig, typ 8 ggr/dag.

  En vanlig fastevecka enligt Martina Johansson kan vara 3 dagar enbart detta kokossmör, 1 dag enklare fettrik kost som strikt lchf och sedan 3 dagar till med kokossmör.

  Är en ute efter ketos så kommer det väldigt snabbt och fettförbränningen boostas, sist jag gjorde det tappade jag 4,5cm i midjan :)

 • 14 sep 2015 19:50
  ImmaAmmi

  Tack, skrev upp receptet.

  Måste helt enkelt bara prova detta!

  yeslaugh

 • 15 sep 2015 08:06
  ImmaAmmi

  2tsk kokosolja = ca 10 gr.

  Jag är lite lat ibland, så jag tog mig friheten att förenkla ditt recept genom att mixa

  en burk (400gr) kokosmjölk +200 gr osaltat smör +200 gr kokosolja

  och vispade med elvisp till vispgräddekonsistens.

  Det smakade ju jättegott! (Inte så utpräglad kokos-smak & -lukt som annars, vad skönt! )

  Innehållet platsade bra att vispa i en vid literkanna. Snabbt och enkelt, bara att hälla över på ett bakplåtspapper i en avlång brödform för en enklare dosering till senare tillfällen. 

  Tips! Smöret är lätt att skiva med osthyvel när den är kylskåpskall. 1 smör-skiva väger 10-15 gr beroende på osthyveln, hur tjocka skivor den skivar.

  1 portion = 40 gr =  224kcal = 98 E% fett, 1 E% protein, 1 E% kolhydrater.

  Hoppas det var ok?

  Ha en bra dag!

  yeslaugh

 • 15 sep 2015 15:30
  ImmaAmmi

  En fråga!

  Har du något tips när det gäller multivitamin/multimineral-preparat? Vad fick du för rekommendationer angående näringsintaget kontra näringsbehovet & energi-behovet efter din G by-P-operation?

  Hur mår du idag, efter att gjort operationen 2011? Upplever du biverkningar ännu & i så fall vilka slags?

  Jag frågar, eftersom jag blivit överkänslig & "däckar" om & när jag får i mig för mycket socker och/eller stärkelse, tvingas till sängläge/vila och det händer att jag sover i flera timmar efteråt.

  Detta är väldigt frustrerande för mig, eftersom jag inte alltid kan förutse vad i matväg som orsakar denna reaktion,  speciellt när jag planerat in att göra något och det inte blir av, pga detta. 

  Det är ju så mycket dolt socker/sötningsmedel, och dylikt  i allt möjligt i samhället numera, så det som jag tror är ok att äta, kanske inte alls är något som jag tål, ändå, trots allt, trots att jag lusläser innehållsdeklarationerna...

  Har du några tips, elm010?

 • 15 sep 2015 21:21

  Jag häller upp mitt smör på burk, men huvudsaken är att det går att peta ner i det en ska dricka :D

  Jag köper vanig multivitamin från apoteket (eller ja, just nu har jag Friggs multi kvinna), fick inget annat än omeprazol och b12 utskrivet från Sundsvall, tar b12-injektionen varannan månad.
  Enda näringsrekommendationen var att äta lite, ofta och fettsnålt (dvs kolhydrathögt). Jag äter nästan så, fast fettrikt och kolhydratsnålt.

  Och jag mår fantastiskt bra i kroppen, det enda som är "jobbigt" är den hyperreaktiva hypoglykemin som kommer när jag äter godis. Även om jag äter två nävar godis går det direkt till tarmen, som tror att det är mer på väg och släpper iväg hur mycket insulin som helst vilket ger mig MASSIVT blodsockerfall med blekhet, kraftiga darrningar och svett som nästan sprutar ut mig. Kan ligga i sängen med detta och det bara rinner utefter låren (bland andra kroppsdelar), i vintras på jobbet åt jag en halv punschrulle och fick denna reaktion, kolla blodsockret som låg på 3,2, vanligtvis ligger en fastande människa på 5-6 mmol glukos.

  Det du upplever kallas ju dumping och det är skillnad på dumping och reaktiv hypoglykemi även om båda oftast drabbar GBP-opererade, i denna länk står det strax innan grafen. Dumping kan jag uppleva ibland, precis som dig måste jag vila och gärna sova lite, men det undviker jag genom att så långt som möjligt äta kolhydratsnålt och om det är kolhydrater i maträtten äter jag fettet och proteinet först för att grunda med det som höjer blodockret långsammast, för då kommer den subtila höjningen ändå att fortsätta medan t ex pastans snabba kolhydrater kan köra sin berg-och-dalbana utan den allra värsta dumpingen.
  Jag har nästan alltid med mig nåt i matsäcksväg, som ägg och majonnäs eller annat fett-och-proteinrikt för lite som dig känns det som att jag inte kan lita på många varor. Min svärmor börjar vänja sig vid att jag nästan jämt har matlådor med mig när vi sover över ;)

  Men det är ju egentligen en bonus, en påminnelse om att vi inte kan behandla våra kroppar hur som helst :D

  Förra maj blev jag inlagd för operation, då hade tarmarna börjat slingra sig ur tarmkexet som håller ordning på dem. Vid äldre GBP-op syddes inte slitsarna ihop i tarmkexet, som behövdes göras för att kunna flytta upp tunntarmen, detta gör de numer, och eftersom vi tappar fett även runt organen kunde det omorganisera tarmarna och hur de låg i förhållande till slitsarna. Det gjorde ont och det visade sig att jag inte ritktigt tålde morfin, jag kan inte slappna av i den yttre sfinktern i urinröret utan måste tappa urinen så länge jag har morfin. Men men...

Logga in för att skriva en kommentar.