icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
9 oktober 2015 13:42
2

Blodketoner och socker

Idag fick jag min fina lilla blodsockermätare, som också mäter ketoner.

Köpte den på med24, heter Freestyle Precision Neo och nu ska det bli intressant att följa kurvor.

Nu som icke-fastande, 4 timmar sedan frukost och lite vatten däremellan hade jag blodsocker på 3,6 och ketoner på 1,7. Eftersom jag är frisk är ett socker på 3,6 lite lågt men absolut inte farligt.

Om jag hade varit på jobbet och en patient med insulinbehandlad diabetes hade haft det värdet hade den fått fika nu, en macka och ett glas mjölk eller en filtallrik med flingor, kanske bara ett glas nyponsoppa (många diabetiker lyssnar på dietister och diabetessköterskor med sockerbaserad ryggrad).
När jag går runt på mornarna och tar blodsocker  (på nyanläda patienter tas alltid ankomstsocker och insulinbehandlade patienter har sockerkontroll innan frukost) reagerar jag inte förrän en patient har socker över 8 och fastande eller under 4 och fastande.

Äsch, ska inte gå in för djupt på andras blodsocker.
Som sidonot kan jag berätta att jag hade diabetes typ 2, "åldersdiabetes" från att jag var typ 14 till strax efter 25 när jag började gå ner i vikt.

Och mina ofastande blodketoner var på 1,7. Från 0.5 räknas en vara i ketos och från 1,5 är det optimal ketos. Upp till 3.0 är gränsvärde för det optimala och över det blir det snarare svältketos.

Ikväll tänkte jag testa en grej, min sambo och jag förbrukar i perioder stora mängder sockerfri energidryck (okej, stora mängder för mig är typ 3 burkar i veckan det finns ju folk som dricker bra många fler än så) så jag tänkte se om de påverkar blodsockret. 

Denna omgång med ketos tog längre tid att ta sig in i än vanligt, för det mesta tar det 2,5-3 dagar innan jag kissar niagarafall, känner andedräkten och ser urinketoner på mätstickan, nu har det tagit nästan 6 dagar. Men å andra sidan åt jag verkligen massor av socker efter senaste mammakatastrofen, godis och glass och mackor i nästan tre dagar under helgen som var så det är inte så konstigt att jag glukosladdad och hade en massa plus på vågen som nu börjat röra sig nedåt igen.

Kommentarer

 • 9 okt 2015 19:27
  gittan52

  Lite intressant med den där mätaren….

  Jag ligger inom riskgruppen för diabetes typ 2 och har funderat på att införskaffa mig någon typ av mätare. Vore ju intressant att se ketonerna också.

  Men vad var anledningen till att du inhandlade den?

  Du har jättefin procent kroppsfett som jag ser det och du är nära din målvikt. Har det med blodsockret att göra?

  Fortsätt gärna att dela med dig av dina erfarenheter av denna mätare, för jag är riktigt sugen på att införskaffa en.

 • 9 okt 2015 20:38

  Jag behöver mer motivation till att hålla mig på den inslagna vägen, att direkt kunna se hur något påverkar ketosen gör det nog lättare att inte ta en näve chips på en festkväll (och en näve till och en till) samt att se hur olika matintag ger variationer. Lite smådyr hobby men jag kunde ju lägga pengarna på godis också ;)

  Om du ligger i risk för diabetes kanske din läkare har lust att skriva ut blodsockermätare på recept, då blir det mycket billigare.

  Kroppsammansättningen du har sett är från förra våren, vet inte hur jag ligger nu, men några kilo tyngre och fluffigare är jag nu, när jag är nere på samma vikt igen tror jag att det blir en ny mätning.

  Jag skulle tro att lägre blodsocker har en del att göra med fettreducering eftersom lågt socker är lika med lågt insulin (om en är rätt frisk frisk, en diabetessjuk med högt socker kan behöva en dos insulin för att sockret ska komma in i cellerna och ge näring och därmed sjunka i blodet) och insulin är ju ett hormon som har med fettinlagring att göra, oavsett frisk eller sjuk.

Logga in för att skriva en kommentar.