icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
30 juni 2019 16:17
5

Endomorf

Hej

Jag är en endomorf, dvs en person som har alldeles för mycket fet runt magen, höfter, rumpa och lår.

Jag har, för ca tre år sedan varit oerhört duktig på att följa min då nya livsstil L C H F och har gått från 99 kg ner till 72 kg. 

För ca 1 år sedan hamnade jag i en depretion och tillbaka till mina dåliga matvanor.

Nu väger jag 88 kg och är en oliklig kvinna med dålig självförtroende. 

Har läst att min kropp är något som heter endomorf och har svårt att tappa underhudsfett och att man ska när man är endomorf förvirra sin kropp, dvs äta ganska strikt LCHF visa dagar och en dag då och då shocka den med att äta ris, pasta och potatis.

Bara en dag då och då och sedan fortsätta med strikt igen. 

Är det någon som har testat det?Fungerar det? Glömde att säga att man ska träna ganska mycket för att hjälpa kroppen att bli av med underhudsfett.

 

Tacksam 

SANNA 

Gillar

Kommentarer

 • 30 jun 2019 16:34

  Nej, somatyperna (påhittade av psykologen William Sheldon på -40-talet) ger jag inte mycket för. Inte ens wikipedia, som annars är ganska liberala med vad de låter stå som sanning, har något annat att säga heller.

  "Sheldon's work has also been criticized as being heavily burdened by his own stereotypical and discriminatory views.[2][5]

  While popular in the 1950s,[30] Sheldon's claims have been dismissed by modern scientists, calling them "outdated" or "quackery".[3][4][5][31][32][33]" (källa: Somatyper)

  Det man kan fundera på är hur mycket av dragen härrör från genetiken och hur mycket är miljö. Redan där bör man se att det inte är så lätt att kategorisera, sätta etiketter och ruta in folk.

  Men det säljer säkert någon bok för någon. Kvacksalvare finns det överallt.

  Kan ju tillägga att hormonet östrogen gör att vi kvinnor lätt lägger på oss fett på rumpa och lår, medan testosteron får kroppen att prioritera att lägga fettet vid buken och den regionen. Stresshormonet kortisol ökar inlagringen, och lång exponering för kortisol ökar mängden fett som lagras in i buken.

  Så, stressad kvinna lägger på sig fett på mage, rumpa/höft, och lår. I proportioner som sannolikt speglar mående och hormonstatus.

  Senast uppdaterad 30 jun 2019 16:38

 • 30 jun 2019 17:45

  Vad tråkigt att du gått upp i vikt igen, men då du gått ner i vikt förr så vet du att du kan gå ner i vikt. Personligen tror jag att man måste hitta mat som man tycker om och som håller en mätt och nöjd på en kalorinivå som gör att man går ner i vikt. Och sedan bara vara konsekvent och fortsätta med det dag efter dag. För det är väl det som jag upplever som det svåraste, att äta bra varje dag under lång tid. Lycka till!

 • 30 jun 2019 18:17
  Molnbär

  Det kan också vara värt att kolla upp om din kroppsform beror på lymfödem. Då kan det vara extra svårt att gå ner. Lymfödem kan behandlas med särskild massage, kylande lindor eller fettsugning. Jag kan inga detaljer, googla gärna för mer info.

 • 30 jun 2019 18:47
  Emmi11

  Annika Malm har skrivit om kroppstyperna här är om endomorf:

  https://blogg.annikamalm.se/del-4-kroppstyper-endomorf/

   

  Senast uppdaterad 30 jun 2019 18:49

 • 30 jun 2019 19:48
  gittan52

  Oavsett vad din kroppsform kallas så behöver förmodligen du, precis som alla andra, prova dig fram vad som fungerar bäst för dig vad gäller kosten.

  Och då menar jag inte i form av att ”banta” utan hitta en livsstil som fungerar för dig, men mat som du tycker om och med motion som blir av.

  Du skriver att du har gått ner i vikt tidigare, men gått upp igen då du gick tillbaks till dåliga matvanor. Enligt mitt sätt att se det så ska en viktminskning, och sedan behålla den nya vikten, inte vara krånglig.

  Lycka till med att hitta ditt sätt! yes

  Senast uppdaterad 30 jun 2019 20:31

Logga in för att skriva en kommentar.