Marie 30 år:

Då 96 kg – Nu 83 kg. Med LCHF och Matdagboken.se har Marie tappat 13 kg och fått kontroll på sitt sockerberoende.
 
"Jag får så mycket stöd och peppning på Matdagboken! Främst genom att jag bloggar om allt jag tänker och känner, jag får stöttning och uppmuntran när det behövs. Matdagboken är ett perfekt forum för den som vill skapa sin egen nya livsstil utifrån sina egna regler. Det spelar ingen roll vart man befinner sig nu, vilka mål man vill nå eller genom vilken metod man vill komma dit; alla är välkomna, alla stöttar och ingen dömer."


Började försöka gå ner i vikt för 10 år sedan.

Min viktresa började egentligen för knappt 10 år sedan. Jag hade inte själv insett att jag hade ökat i vikt, men en vän frågade om vi skulle hjälpas åt med vikten. När jag berättade för mina föräldrar att jag funderade på att försöka gå ner i vikt började de nästan gråta. Jag minns hur ställd jag blev; var det bara jag som varit blind för sanningen? Väl vid invägningen blev jag chockad; 10 kg mer än jag trott. Jag gick ner en del i vikt, knappt 10kg, men med några få kilo från målet började motivationen tryta. Jag upplevde stress av att bli invägd varje vecka, och de undrande blickarna om vågen inte visade minus blev för påfrestande. Dessutom var jag ständigt hungrig, och mitt inre sockermonster blev bara argare. Jag gav upp och föll tillbaka i gamla vanor, stadigt gled vikten upp 20 kg plus.

Sockerberoendet blev värre – Åt 200 g choklad till middag

I efterhand kan jag konstatera att mitt sockerberoende blev värre efter att jag började min viktkamp, och min största fälla var choklad. Choklad i alla möjliga former och smaker. En 200g Marabou Digestive var en fullgod middag. Lägg på några Kinder-ägg och en liten geisha så kunde jag kanske vara lugn för kvällen. Det blev snart det största problemet; choklad gjorde mig lugn. Utan choklad var jag en oberäknelig berg- och dalbana av känslor. Minsta hungerkänsla så tändes min stubin och jag skyddade mig och min omgivning genom att ständigt ha en nödchokladbit i handväskan.

Hanterade problemen med mat och godis

Min vikt, mitt mående och min självkänsla gick i botten under våren 2015. Det skulle vara en spännande och förväntansfull tid, min sista termin på universitetet. Men jag veckopendlade och var således ifrån min familj, hade ett sunkigt studentrum och trivdes inte alls i min konfliktfyllda klass. Jag hanterade allt genom att äta ännu mer, jag var ju värd det eftersom jag mådde dåligt, och vågen gled upp några kilon till.

Fick hälsporre, svårt att gå och kom knappt i examensklänningen - Botten nådd

På min examensdag kom jag knappt i min examensklänning. Jag klarar inte av att se filmen från den dagen. Enda gången jag tittade på den blev jag tvungen att vända bort blicken när det visades hur jag vankande som en anka gick fram för att ta emot diplomet. Jag kunde inte gå normalt eftersom mina lår var i vägen och jag hade hälsporre orsakat av övervikt.

Invägning och nystart med Matdagboken.se

Vid det här laget hade jag varit medlem på matdagboken ett tag, men på grund av studierna hade jag aldrig kunnat tidsprioritera mig själv riktigt och utnyttja hjälpen här fullt ut. Dagen efter examen vägde jag in mig igen. Jag mötte den skrämmande vågen och med en bitterljuv glädje tog emot käftsmällen som kom, för en smäll på 95,9 kg blev starten på min nya motivation!

Aldrig mera bantning – LCHF är en livsstil

Härnäst bestämde jag mig en gång för alla att jag aldrig mer kommer banta, jag vägrar låta någon annan säga att jag är på en diet; Jag har nu en livsstil, och den innebär bland annat LCHF-kost! Under hösten kom jag igång, motiverad och full av energi. Jag läste mycket i forumet och sög åt mig av andras tips och motivation i bloggarna, men snubblade ibland på grund av min relation till choklad. Det kunde börja med lite mörk choklad i grädden, men slutade med Fazer mjölkchoklad till middag.

Tillfrisknar från sockerberoendet

I vintras fick jag nog och ställde mig själv mot väggen; väljer jag choklad eller väljer jag livet..? 
I efterhand kan jag se att jag nog behövde dessa år av svajande för att inse och våga ta beslutet att kapa alla band med min trogna fiende chokladen, och även socker generellt. Sen inser jag att jag nog kommer svaja ibland i framtiden; LCHF-kost är mina stödhjul, men mitt beroende kommer alltid finnas kvar.

Matdagboken.se ger mycket stöd och peppning

Och om min kost är som mina stödhjul, då är matdagboken den som springer bakom och håller i pinnen på pakethållaren. Jag får så mycket stöd och peppning härifrån! Främst genom att jag bloggar om allt jag tänker och känner, jag får stöttning och uppmuntran när det behövs.

Matdagboken är ett perfekt forum för den som vill skapa sin egen nya livsstil utifrån sina egna regler. Det spelar ingen roll vart man befinner sig nu, vilka mål man vill nå eller genom vilken metod man vill komma dit; alla är välkomna, alla stöttar och ingen dömer.

Mina tre främsta råd för att lyckas:


1. Skriv upp tydliga mål (inte bara vikten!) och belöningar som du ska få när du når dina mål! Ha belöningarna synliga varje dag (bakgrunden på mobil/dator)

2. Försök att tänka att det är en livsstil, inte en diet! Snabb nedgång kan ju riskera en snabb uppgång igen. Plus att det är lättare att få stöd i omgivningen om du lyckas få andra att inse att detta inte är ett tillfälligt påfund.

3. Hitta ett substitut. Om du som jag har en nemesis (kanske choklad?), hitta ett godkänt substitut! Varje gång min hjärna börjar tänka choklad så försöker jag knuffa undan tanken genom att tänka ”kokosfett, kokosfett, kokosfett!”, vilket leder till att jag blir sugen på fettkaffe ;)

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!
 

 

 

VILL DU OCKSÅ LYCKAS? BLI MEDLEM IDAG!