Kimsi 33 år:

Vikt före 119 kg - Nuvarande vikt 74 kg. Viktminskningen uppgick till totalt 45 kg med hjälp av Matdagboken.se


"Jag började leta runt på nätet efter viktminskningssidor och hittade ett stort urval, men det var Matdagboken jag fastnade för. Här på matdagboken.se hittade jag de verktyg jag behövde för att klara detta. Här fanns livsmedelsdatabasen som hjälpte mig att räkna ut kaloriinnehållet på mina måltider och detta gav mig kunskapen om vad jag kunde äta och ändå gå ned i vikt"

Jag har varit överviktig de sista tio åren av livet, en tarmsjukdom gjorde att mina matvanor blev under all kritik. Jag åt i snitt bara en eller två gånger per dygn och jag åt absolut inte nyttig mat, dessutom hade jag en stor kärlek till choklad. Kilo las till kilo och en dag stod jag där och förstod inte vad som hade hänt, bmi visade på fetma.

Under årens lopp har jag gjort några halvhjärtade försök att gå ned, men efter bara ett par veckor gav jag upp. Jag saknade kunskapen för att kunna gå ned i vikt, jag visste inte vad jag kunde äta utan istället drog jag ned kraftigt på maten och gick konstant hungrig. Så kan man inte leva i längden och det slutade med att jag föll tillbaka i gamla vanor efter bara några få veckor.

I början av 2011 bestämde jag mig än en gång för att ta tag i min vikt och den här gången ville jag göra det ordentligt och jag visste att om jag skulle klara det var jag tvungen att skaffa mig kunskap och hitta stöd hos likasinnade. Jag började leta runt på nätet efter viktminskningssidor och hittade ett stort urval, men det var Matdagboken jag fastnade för.

Här på matdagboken.se hittade jag de verktyg jag behövde för att klara detta. Här fanns livsmedelsdatabasen som hjälpte mig att räkna ut kaloriinnehållet på mina måltider och detta gav mig kunskapen om vad jag kunde äta och ändå gå ned i vikt. Helt plötsligt upptäckte jag att viktminskning inte behöver innebära att man går konstant hungrig, så länge man äter rätt kan man äta sig mätt utan problem. Motionsdagboken hjälpte mig att räkna ut hur mycket min träning förbrände och jag fick bra koll på kalorier in och kalorier ut.

Sedan har vi det viktigaste av allt, det ovärderliga stöd som jag fick av de andra medlemmarna. Om en dag kändes tung var de raskt där och öste energi över mig, visade vågen minus delade de min glädje.

När jag väl fick koll på kaloriinnehållet och la om kosten började kilona försvinna och riktig fart tog det när jag även började träna dagligen. Power walk var den form jag fastnade för och minst en halvmil om dagen blev mitt mål. Efter bara första månaden hade åtta kilo försvunnit och det var exakt den motivation som behövdes för att fortsätta. Jag hade satt som drömmål att jag skulle klara att gå ned 45 kg, men vägen kändes väldigt lång. Men i oktober stod jag där och insåg att jag hade klarat det, 45 kg var borta och jag hade tagit min vikt från bmi fetma till idealvikt.

Jag ska inte säga att det alltid varit enkelt, somliga dagar har varit riktigt tuffa. Men när jag står framför spegeln eller är i affären och provar kläder så känner jag att det har varit värt allt. Alla uppoffringar och alla timmar av träning har det varit värt för att må som jag gör nu.

Jag unnar mig fortfarande saker, men nu har jag lärt mig att göra det på rätt sätt. Tar jag choklad så tar jag två små bitar och njuter verkligen av dem, förr kunde jag smälla i mig en hel chokladkaka och sedan sitta där skamsen och illamående.

Men nu då, 45 kg är borta och jag är i mål. Nej så fungerar det inte, viktminskningen var bara den första etappen. Nu tar nästa steg över och detta kommer vara resten av livet, nu ska den nya vikten hållas. Visst finns oron där att jag inte ska klara det, men jag ska kämpa. Jag har jobbat för hårt och kommit för långt för att förstöra allt nu. Men jag kommer stanna kvar på Matdagboken, här finns det jag behöver för min fortsatta kamp.

Avslutningsvis vill jag säga till dig som står i begrepp att starta din viktminskningsresa, du kan klara detta! Jag ska inte ljuga och säga att det kommer bli lätt, du kommer få kämpa och du måste göra uppoffringar. Det är trevligare att krypa upp i soffan och titta på tv och äta något gott och visst kan du fortfarande unna dig detta, men inte varje dag. Det handlar heller inte bara om att ändra om kosten, man måste ändra hela livsstilen och det är inte en lätt utmaning. Men med kunskap och stöd så kommer du klara det och när du väl når den vikten du drömmer om så kommer du känna att det ha varit värt allt jobb.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!