Medlemmen Amiechan 37 år:

Då 88 kg – Nu 62 kg. Amiechan gick ner 26 kg med Matdagboken, LCHF och periodisk fasta

Resultat:

BMI: från 30,1 till 21,5
Vikt: från 88,3 kg till 62 kg
Storlek: från 50 till 38Amiechan gick från klädstorlek 50 till 38

Nystart med LCHF och Matdagboken
Den 8 augusti 2015 vägde jag 88,3 kilo (BMI 30,6) och var redo att ta itu med vikten igen. En längre tid av stress och en andra bäbis hade gjort att jag lagt på mig många kilon, men nu hade jag fått ett nytt arbete och ville starta på ny kula. Jag gjorde en nystart med LCHF och höll mig strikt till den och kilona började minska medan jag läste på om periodisk fasta på dr Jason Fungs hemsida och gjorde mig bekant med nya och gamla vänner på Matdagboken.

Började med periodisk fasta
När jag så en dag glömde att ta med mig lunch till arbetet blev det mitt startskott till att börja med periodisk fasta. Jag testade runt med olika fasteperioder, och fastnade slutligen för att inte äta frukost (dvs 18:6) 5 av 7 dagar i veckan, samt att inte äta frukost eller lunch återstående två dagar i veckan (dvs 24 h fasta middag till middag).

Men det visade sig att jag kommit ur askan i elden. Mitt nya arbete var otroligt stressande samtidigt som jag inte hade något stöd från ledningen. Faktum är att jag är imponerad av att jag gick ner i vikt trots min arbetssituation! Stress och sömnstörningar leder till kortisolpåslag i kroppen, och med högt kortisol hejdas viktnedgång. Har man högt kortisol samlas fettet framtill på magen dessutom, och det var tydligt på mig.

När julen kom vacklade jag hem, och när jag insåg att en julledighet inte räckte långt kontaktade jag företagshälsovården och jag fick äntligen hjälp att säga stopp. Jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom och mina stressnivåer började långsamt att sjunka.

Med viktnedgången gick det sämre. Vikten gick upp, och så kämpade jag ner den igen, fast lite djupare. Men sakta började vikten stiga från -20 kilo till -15 kilo. Något var fel och jag tog en time out från Matdagboken. Time outen var inte lång, men under den insåg jag att jag var sockerberoende.

Insåg sockerberoende och slutade äta socker

Under hösten hade jag hållit sockertrollet under kontroll med hjälp av min kost och vansinnig press på min arbetsplats, men när julen kom åt jag onyttigt under ett par dagar - och sedan fortsatte jag när jag blev sjukskriven. Nu mådde jag både dåligt och hade tid att äta. Det är klart att jag tröståt! Påsken var på något sätt både dödsstöten och räddningen. Hur kunde jag bli så arg på min make för att han hade köpt för lite godis till mig? Varför kunde jag inte låta bli att äta godis? Jag ville ju behålla min fina viktnedgång?

Svaret var som sagt sockerberoende. Jag grät ut hos min man och slutade sedan med allt socker över en natt. Efter en tuff första vecka kände jag att jag började komma tillbaka, och vikten rasade ännu en gång. Det kändes som en lättnad att inse att jag faktiskt inte kan låta bli om jag börjar äta, och att jag nu helt enkelt aldrig får lov att börja äta sött. Sakta har jag börjat berättat för vänner och släktingar och hittills har de tagit det bra. Jag är lite glad att jag fick min insikt efter den stora godishelgen påsken eftersom det betyder att jag kommer att ha många månader utan socker under mitt bälte när det är dags för december. Men jag ska klara av december också!

Målvikten nåddes inom 1 år
Jag har nått min målvikt på lite mindre än ett år (62 kilo - BMI 21,5 och 26 kilos viktnedgång). Jag passar i min brudklänning igen trots två barn och tio års äktenskap. Det är värt att fira!

BMI: från 30,1 till 21,5
Vikt: från 88,3 kg till 62 kg
Storlek: från 50 till 38

Stannar på Matdagboken för att hålla vikten
När målvikten är nådd kommer det som jag ser som den längsta och svåraste delen av en viktnedgång: att behålla vikten. Jag kommer att stanna kvar på Matdagboken och hålla i stjärntråden så länge det inte stressar mig för att vakta min vikt. Jag är optimistisk nu att jag kommer att klara det - jag hoppas på löftet från periodisk fasta att set-vikten sänks så att jag kan slå statistiken. Så länge jag inte faller i träsket och börjar äta socker igen kommer det nog att gå bra.

Så hur har jag gjort?
1. LCHF Mitt tips är att kontrollera kolhydratmängderna och fettet genom att skriva in på Matdagboken i början och då och då om vikten stannar upp.
2. Periodisk fasta Helt otrolig effekt! Det är lättare än jag trodde och har större effekt än jag trodde innan jag testade.
3. Rapportera Jo, att ha någon att rapportera till är bra och hjälper. Det finns många trådar på Matdagboken. Hitta en aktiv och var ärlig.
4. Meditera och sov Jodå du går ner i vikt av meditation och sömn om ditt kortisol är högt, och vem är inte stressad idag?
5. Erkände mina svagheter och gjorde något åt dem Stressad, tröstätare, sockerberoende, åt för mycket huvudvärkstabletter, dags för glasögon... Finn svagheterna i ditt liv och gör något åt dem! Det är kämpigt till en början att se brister och fel i sitt liv, men livet blir bättre när man mår bättre.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!

VILL DU OCKSÅ LYCKAS? BLI MEDLEM IDAG!