Roine 65 år:

Då 147 kg – Nu 96 kg. Roine gick ner 51 kg och 50 cm i midjan med Matdagboken

"Ät gott och alltid under ditt energibehov, så fungerar det. I dag har jag bra kondition jobbar ofta 8 timmar på en dag igen, trots att jag snart är 66 år gammal. Utan det stödet jag fått på Matdagboken, databasen som gör det lätt att skriva in och lägga in sina egna recept, utan Matdagboken skulle det ta så lång tid räkna ut allt. Jag har skrivit allt i Matdagboken även de misstag jag gjorde i början."


Roine gick ner 51 kg och 50 cm i midjan med hjälp av Matdagboken

Gjort flera tidigare viktresor
När jag var 15 år börjad jag som instrumentmakarare lärd mig jobbet, jobbad kvällar nätter och helger med allt som gav pengar. Bode kvar på gården i 44 år, men med stila sittande arbete samlades kilona, vilket fick mig att göra min första viktresa vid 25 års ålder från 128 kg till 95 kg.

Tyvärr kom kilona tillbaks, med flera försök att gå ner med bland annat viktväktarna. Det fungerar, men jag tyckte det var hemskt jobbigt med deras matsedel.

Jag har ett spretigt förflutet med SM medalj i lerduveskytte. Har tävlat i allt som smäller från luftgevär, hagel, kula till mynningsladdare med svartkrut. Drev egen firma som vapenhandlare i många år, är utbildad skytteinstruktör, samt utbildad stavgångsledare. Har också hunnit med att bygga och reparera datorer, mest innan internet fanns. Gifte mig 1996.

Hundarna dog och livslusten försvann
När hundarna dog vikten ökade och jag tappade lusten att leva, inget var roligt. Vikten steg och orken försvann, jag vantrivdes i Stockholm, då börjad gumman leta sommarstuga, som hon har avskytt för att få liv i mig. Efter ett års letande hittade vi en. Köpet blev klart de i december 2013. Vi köpte den i befintligt skick. Jag var då riktigt tjock och hade inte mycket ork.

Orkade inget – Lovade att gå ner i vikt
Trivdes men fortfarande dåligt med ork, gumman vill ha mitt löfte, att gå ner i vikt. Var nu så fet att jag knappt kom i och ur båten, utan hjälp.

Det tog tid att få huvud och kropp att komma överens om att börja. Jag vet vad som krävs, det tog mig ett helt år att förberda mig mentalt. Jag var klar med livet nöjd, ville köpa en gung stol och sitta där och sluta livet i lugn och ro. Men min fru är envis och 19 år yngre och jag älskar henne, hon sa hon skulle göra likadant och att hon inte ville leva utan mig.

Hon fick mitt löfte 2015 i början på december, skulle gå ner från nyår. Vi fick svininfluensan, 5 veckor med hög feber var då helt slut och ändå tjockare, det tog på mitt hjärta med så lång feber period.

Vägde 153 kg
Började kvickna till i 14 dagar, sedan kom utslagen och det på en fredags kväll. Kom därför inte till läkaren förrän på måndagen. För sent för att behandling ska ta ordentligt, hade att svår bältros längs hela höger armen innan det slutade och ner på bröstet. Var helt enarmad i 5 veckor, och det kändes som man brände sig på handen. Nåde här min högsta vikt, enligt vårdcentralen 153 kg.

Gick med i Matdagboken
Nu är vi framme vid den 1 april och jag väger mig, och börjar skriva upp vad jag äter på Matdagboken. Då stod det 147 kg på vågen och midjemåttet var 147 cm, därifrån räknar jag min resa.

Viktresan med Matdagboken betyder väldigt mycket
Viktresan med MD betydde väldigt mycket efter alla motgångar, många av mina kompisar har dött, inga vänner ur det gamla gänget i livet längre. Har aldrig bloggat för ut, men jag kom med i Lejonells härliga gäng. Då hade jag mycket mörka tankar i huvudet, älskade min fru men inte mig själv.

Skrev in allt i Matdagboken
Jag har skrivit allt i Matdagboken även de misstag jag gjorde i början. Det var ett rent helsike i början, var så sugen på allt som jag inte fick äta men envis som jag är lät jag bli. Byt ut socker mot lightprodukter vilket var ett stor misstag, det vet jag nu, Det triggade bara sockersuget mer.

Frugan var dålig, tål inga grönsaker och hennes laktos intolerans var extrem. Hon börjar forska och hittar ett gäng amerikaner med exakt samma problem, de har behandlat det och blivit friska. Hon rensade ut maten. Levde på tillagade grönsaker i 1½ månad, och lade sedan till fisk. Efter 3 månader lade hon till fågel. Efter ytterligare 1 månad enstaka kött måltider, men max 1 per vecka första halvåret. Normal mat utan tillsatser inga skadliga E-numer eller emuleringsmedel eller konserveringsmedel, inga sötningsmedel utom stevia (vid enstaka tillfällen), inget margarin bar rena oljor och smör. Det fungerade, om gick från ständiga problem med magen, till att må riktigt bra. Idag äter hon mest vegetariskt, fisk, fågel och viltkött. Men hon äter fortfarande sällan odlat kött, och absolut inga konstiga tillsatser.

Då jag gjorde likadant, försvann mitt sug och vikten gick snabb men kontrollerat ner. Slutade också med allt socker i maten, när man lagar vildsvin behöver man en gnutta honung då vildsvin saknar kolhydrater.

Är inte sugen på något onyttigt längre. Semlor var min svaghet med varm nötmjölk. Men det blir nog ingen i år, det är inte gott längre. Det enda jag blir riktigt sugen på är mitt 10 äpple som jag tar till kaffet, mitt enda mellanmål. Kanske också min promenad, det brukar bli 5 km med Hund eller stavar.

Fick mycket hjälp av andra medlemmar på Matdagboken
Matdagboken påverkade mig, i alla bloggar motionerar mäniskorna med det en eller andra, de påverkade en gammal gubbe. Jag jobbar inte tungt, så behöver jag min runda för att må bra, går aldrig mindre en halvmil, hade nog inte börjat med det annars.

Fått ett nytt liv och jobbar igen
I dag har jag bra kondition jobbar ofta 8 timmar på en dag igen, trots att jag snart är 66 år gammal. Jag har nu gått ner till 96,8 kg, och mitt midjemått är nu 99 cm, och går fortfarande lite nedåt. Jag har väldigt lite rynkor på magen, så ingen kan se att jag tappat 50 kg.

Den mat jag nu kommer jag äta i all framtid med lite nya tvistar här och där. Jag har lagat mat sen 13 års ålder, då lagad jag middag en gång i veckan hemma. Har ingen kockutbildning, men haft förmånen var medhjälpare till några duktiga kokerskor, under min ungdom. Har också haft lite kurser i matlagning, efter utpressning var inget jag sökt.

Att laga giftfri mager mat som är god är en utmaning, men minna vänner vill fortfarande komma hit och äta min mat. Det roliga är att gumman är lika bra på det som jag, om inte bättre.

Mina tre bästa tips:

  1. Man ska vara motiverad och planera innan man börjar. Fundera på: vill jag göra förändringar i mitt liv för att gå ner. Att gå ner i vikt är en livsstil som man måste vara beredd att behålla. Därför tror jag inte på snabba vägar, och massa pulver. Gå istället ner med samma mat som du kommer äta varianter av i all framtid.
  2. Tänk igenom konsekvenserna innan, vad man är beredd på att ändra och avstå från.
  3. Ett av mina nöjen här i livet är att äta gott. Gör det och gå ner i vikt, ja det är därför jag lyckas, finns en massa underbara bloggare här med en massa roliga recept. Ät gott och alltid under ditt energibehov, så fungerar det.

Utan det stödet jag fått på Matdagboken, databasen som gör det lätt att skriva in och lägga in sina egna recept, Utan Matdagboken skulle det ta så lång tid räkna ut allt,.

Skriver ofta maten i Matdagboken innan jag äter eller lagar den, då stämmer alltid registreringen. Sedan har jag tur som har en fru som är fantastisk på roliga kryddor, vi äter nästan bar viltkött för att det är rent.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!
 

VILL DU OCKSÅ LYCKAS? BLI MEDLEM IDAG!