Klaraelv 51 år:

Då 85,5 kg – Nu 62,7 kg. Viktminskningen är just nu uppe i 22,8 kg med hjälp av Matdagboken.se

"Tack Matdagboken.se! Jag skulle nog kunna säga att den här viktresan inte skulle varit möjlig utan Matdagboken, tack vare den har jag fått insikt i att det är möjligt och jag vet hur jag ska hantera mitt framtida liv och ligga kvar på en hälsosam vikt. Så sammanfattningsvis så har jag med matdagboken, kaloriräkning och 16:8 uppnått följande"• Gått ner 22,8 kg.
• Sänkt BMI, från 32,6 till 23,9.
• Viktigast av allt - sänkt blodsockret!, har nu ett blodsockervärde som en frisk person.

Vad fick mig att öka i vikt?
Ja, att jag satt mer än jag rörde på mig, att jag åt mer energi än jag gjorde av med, slutade röka 20 september 2011 och åt mera, åt fel saker och mediciner som gav viktpåslag och/eller försvårade viktnedgång. Gick från 53 kg till 85,5 kg, en process som pågick i många år, man kan säga att vikten kom smygande, det mesta efter 2001.

Jag är ingen känsloätare, utan har ätit för att det är gott, men är också kräsen. Så man kan nog säga att jag är gourmet till 75% och när det är nog gott (enligt min uppfattning) så blir de resterande 25% av mig en gourmand, och äter för mycket av det goda. Så det gäller att gå tillbaka till hur jag var i 20 års åldern, bara se ätandet som ett nödvändigt ont.

Hur har matdagboken.se hjälpt mig?
Det viktigaste för mig har varit att läsa andras bloggar och lära mig av andras framgångar och misstag och hitta inspiration för att fortsätta även de dagar som känts tunga. Väldigt viktigt har varit att läsa om de som lyckats och redan är på sina målvikter, det har gjort att jag tidigt började fundera på hur ska jag hantera det den dagen jag kommer till min målvikt. Det hjälpte mig också att skapa en målbild av att jag ska klara av det, inte tankar OM jag ska klara av det. Den stora skillnaden på den här viktresan och mina två tidigare försök är att jag tog bort tanken på tid och måldatum, allt för att undvika att det ska kännas som misslyckanden om det inte sker i det tempo jag hade önskat från början.

Det som har varit en stor hjälp är matregistreringen, även om jag inte använder mig av den på ett 'traditionellt' sätt. Jag kollar värden på de råvaror som jag inte kan i huvudet, sedan så räknar jag så att kcal håller sig inom mina ramar och att jag inte äter så mycket kolhydrater och att jag får i mig tillräckligt med proteiner, Det viktiga är vara ärlig mot sig själv, allt du stoppar i munnen räknas faktiskt, är det en gurkskiva så ska man ha den med i beräkningen, är det en liten godis så räknas den definitivt. Här på MD får man det serverat hur mycket kcal man ska äta per dag och det värdet förändras i samma takt som vikten förändras och hur aktiv man är, väldigt smidigt och man behöver inte räkna ut det själv.

Varför ville jag gå ner i vikt?
Jag tränar inte för att bli yngre, jag tränar för att ha en chans att bli äldre, har haft två hjärtinfarkter och fått göra 6 stycken PCI ingrepp, ballongsprängningar och metallnät har placerats i ådrorna i hjärtat, under de senaste 12 åren. Mina hjärtproblem är ärftliga, och det blir inte bättre av att lida av svår övervikt. Min senaste gång jag åkte in akut var i november 2017, och då började jag ta tag i maten, för tredje och sista gången. Enligt journalen så var min vikt 82 kg då, så lite av min tidigare nedgång hade jag behållit, min högsta vikt var 85,5 kg och ett BMI på 32,6. Jag började väga mig själv först i mitten på december 2017, och från 1 januari så har jag och min våg fått ett nära förhållande med varandra, med en daglig träff på morgonen.

Träna är så härligt.
Jag känner mig så mycket piggare än på länge nu när jag kunnat börja röra på mig. Alla värden som tidigare varit väldigt mycket för höga är nu normala, och skulle nog säga nästan perfekta, så jag har förhoppningar om att jag ska kunna börja ta bort mediciner så småningom. För blodtryck, kolesterol och diabetes (vilket jag redan minskat på eget bevåg, men fått godkänt av läkaren i efterhand). Artrosen i min högra höft är inte lika smärtsam sedan min kroppsvikt minskat.

Motionsregistreringen gör jag inte, för jag vill inte äta upp det jag tränar. Men den är fin att använda sig av om man vill ha ut information om hur mycket man rör på sig. Det viktigaste är att man rör på sig, jag kör styrketräning 4-5 gånger i veckan, resterande dagar är det konditions och fettförbrännings träning i form av rodd eller motionscykel, vissa dagar är det både styrketräning och kondition, utöver det blir det ett par Power Walks i veckan nu när våren och sommaren är i antågande.

Helgmys.
Har kommit så långt så att jag kan tillåta mig att äta godis, men jag köper bara den begränsade mängd som jag ska äta, men aldrig mer än en gång i veckan, än kan jag inte hantera att ha godsaker hemma utan att få äta av det. Belöningar för mig får aldrig bestå av något man stoppar i munnen, vilket var de enda belöningarna som jag ville ha tidigare.

Framtiden.
Nu väger jag 62,7 kg, jag har ca 5 kg kvar innan jag når min satta målvikt, 58 kg, kanske ska den vara en annan än 58 kg, men det får jag ta ställning till när jag når 58 kg, jag räknar med att jag ska nå den vikten före hösten, före min 7 årsdag som rökfri. Träningen har gjort att vikten inte går lika snabbt ned som innan, men den gör att jag mår så mycket bättre och kroppen blir fastare och starkare, vilket gör att jag föredrar att fortsätta med träningen.

Tack Matdagboken.se!
Jag skulle nog kunna säga att den här viktresan inte skulle varit möjlig utan Matdagboken, tack vare den har jag fått insikt i att det är möjligt och jag vet hur jag ska hantera mitt framtida liv och ligga kvar på en hälsosam vikt.

För att fortsätta och inte falla tillbaka.
Det jag måste komma ihåg är att aldrig sticka huvudet i sanden, utan kontrollera min vikt dagligen för att snabbt kunna stoppa om vikten skulle börja stiga, stoppa innan det blir okontrollerbart.

Viktigt att tänka på är att jag bantar inte, jag har gjort en livsstilsförändring som även ska fungera när man nått sin målvikt.

 

Mina 3 bästa tips:

1. Gå med här i Matdagboken för att här fick jag mycket stöd av andra som varit i min situation, som tagit sig från en ohälsosam vikt och nu lever med normal vikt. Att registrera/beräkna det du ska äta, innan du äter, gör att man tänker sig för innan man stoppar något i munnen. 
+ när jag sett andra bloggat om att de tränat och varit aktiva har det lockat och peppat mig att vara ännu mer aktiv och röra på mig mer.
 
2. Tänk på din målsättningen, i mitt fall var det att återfå min hälsa och att få en kropp som fungerar, det här är inte bara för att gå ner i vikt, det är en livsstilsförändring. Dessutom att kunna få på sig kläder i bra mycket mindre storlekar har ju inte gjort ont.
 
3. Ge inte upp om vågen inte är samarbetsvillig alla veckor, ha kläder som du provar, mät med måttband, för ibland händer det mycket på kroppen som inte visas på vågen. Sätt inget datum, sätt viktmål eller cm mål, om 5 kg eller 5 cm mindre i midjan så får jag ett par örhängen/blomma/badskum/stegräknare eller mer behövliga nya byxor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ansvarsfriskrivning: De uppnådda resultaten är inte enbart tack vare Matdagboken. Viktminskning är individuellt och det krävs engagemang och uthållighet för att lyckas. Vi hjälper dig gärna men du behöver göra en del av jobbet själv. Varmt välkommen!
 

VILL DU OCKSÅ LYCKAS? BLI MEDLEM IDAG!