icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vin i matlagning

Mycket engagerad
116 inlägg
20 februari 2016 16:03

Min man har  idag lagat middag och det blir en jättegod boeuf bourguignon. I den grytan ingår totalt en flaska (75cl) vin till ca 6 portioner. Hur ska jag räkna vinet som ju har blivit kokt i några timmar och någon alkohol finns ju inte kvar. Jag har skrivit in 1,5 dl rödvin men det känns inte riktigt rätt.

  • Veteran
    5533 inlägg
    20 februari 2016 16:39

    Att all alkohol kokar bort är inte riktigt sant, det tar väldigt lång tid för alkoholen att försvinna även ur en gryta.

    US Department of Agriculture’s Nutrient Data Laboratory har kommit fram till följande:

    Efter 15 minuters kokning återstår 40%
    Efter 30 minuters kokning återstår 35%
    Efter 1 timmes kokning återstår 25%
    Efter 2 timmars kokning återstår 10%

    (Vid flambering återstår 75% alkohol)

    http://www.ochef.com/165.htm

    Sen är det bara att börja räkna ;-)

  • Utmärkt medlem
    603 inlägg
    20 februari 2016 21:00

    Siffrorna ovan får dock tas med en STOR nypa salt. De stämmer OM du använder en lika stor gryta som US Department of Agriculture’s Nutrient Data Laboratory gjorde, värmer på lika mycket osv. laugh

  • Veteran
    5533 inlägg
    21 februari 2016 01:36

    Grytans storlek påverkar inte kokpunkten för alkohol. Alkohol kokar vid samma temperatur oavsett hur stor eller liten gryta du använder, och det krävs samma temperatur för Fenerika som för USDA eftersom alkoholens kokpunkt är en konstant. Inte heller påverkas alkoholens avdustningstakt av grytans storlek, däremot påverkas avdustningen av hur lång tid man kokar. Det verkar dessutom som att alkoholförlusten vid kokning är relativt linjär, vid ett experiment som gjordes i Sverige av alla ställen kom man fram till att alkoholhalten i glögg sjönk från 14 procent till drygt 5 procent vid laboratioreförsök. Glöggen kokades i en vanlig kastrull utan lock i 5 minuter. Alkoholhalten mättes med gaskromatografisk analys och resultaten jämfördes med kontrollprover tagna före kokningen.

    Så var försiktig med saltet, salt är inte nyttigt i för stora mängder.

    Siffrorna ligger tillräckligt nära sanningen för att vara användbara.

  • Mycket engagerad
    116 inlägg
    23 februari 2016 17:46

    Tack för intressanta svar men det jag var ute efter var hur jag skulle notera i MD och få någorlunda korrekt kaloriberäkningsmiley

  • Veteran
    5533 inlägg
    23 februari 2016 18:02

    Efter 2 timmars kokning finns ungefär 10% av alkoholen kvar, så med förbehåll för att min matematik inte är den bästa när jag är i farten så bör det enklaste sättet att räkna vara att ta hela mängden vin i hela grytan från början, och sen räkna ut hur mycket som är kvar efter 2 timmar. Det bör vara 75ml kvar om det från början tillsattes 750ml. Om hela grytan blev 4 portioner innehåller då varje portion 18,7ml vin, dvs aningen mer än 1 msk :-)

     

  • Nykomling
    5 inlägg
    11 augusti 2017 12:58

    Oj, snacka om att det var betydligt mera vin i grytan än vad jag hade räknat med! surpriseKanske inte gör så jättemycket då om jag skulle ge bort en vinprovning till farsan och själv haka på! En gång är ju ingen gång, som dom säger! Och jag använder inte ens i närheten av så mycket vin i min egen matlagning, så jag ligger liksom på plus! cheeky