icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Tips på lchf fika

Nykomling
4 inlägg
20 april 2016 22:06

Hej! Jag har precis börjat med lchf och känner mig ofta stressad att komma på vad jag ska äta. Försöker ligga steget före men när man är van vid smörgåslösningar när det är bråttom så blir det ett himla planerande. Så skulle behöva tips på saker som kan ersätta mackan, bara att ta fram ur frysen eller köpa färdigt. Skulle också vilja ha tips på något som kan kännas lite som fikabröd när resten av familjen tinar frysta bullar. Vet att man kan baka och har köpt hem mandelmjöl och fiberhusk och sånt men det ska ju gå att frysa så att jag också kan ta fram något gott. Vet inte riktigt vart jag ska börja 😀. Just det, har läst nånstans att Alvesta ska ha en glass som lchfare kan äta, nån som vet om det stämmer?

 

 • Veteran
  3924 inlägg
  21 april 2016 09:55

  Jag känner igen det där!

  För egen del ersätter jag inte traditionellt kaffebröd mot LCHF-varianter. Jag tänker mer i banor att ändra mitt beteende och slopa kaffebröd helt.

  Antingen dricker jag mitt kaffe, med en tsk kokosolja och en skvätt vispgrädde, som det är eller också tar jag en bit dessertost till.

  Det enda bröd jag äter nu för tiden är ett par Finn Crisp på morgonen.

  En bra idé kan vara att ha några hårdkokta ägg liggandes i kylen.

  Du skriver att du inte vet var du ska börja. Mitt förslag är att du skippar allt vad fikabröd heter och försöker hålla dig till att äta när du är hungrig och inte ”mysäta”.

  Lycka till!

 • Utmärkt medlem
  549 inlägg
  21 april 2016 18:46

  Jag har ätit den där glassen du skrev om för längesedan men den kunde jag lika gärna vara utan den var inte god alls. Jag skulle nog undvika allt kaffebröd ta då istället en bit ost till kaffet bättre det än bullar.

 • Engagerad
  86 inlägg
  21 april 2016 19:56

  Om du ska följa LCHF så börja gärna med att läsa på lite om vad det innebär. MD har många bra artiklar, du hittar en knapp högst upp till höger. Den här ger bra grundinfo:
  http://www.matdagboken.se/?p=artiklar&ArtikelID=125

  Jag rekommenderar att du glömmer allt vad bakning heter ett tag..

  Försök att planera din mat åtminstone ett par dagar i förväg så du kan ha matlådor i kyl eller frys, bara att ta fram när du har bråttom.

 • Nykomling
  4 inlägg
  21 april 2016 21:40

  Finn crisp! Nu blev jag glad 😀 Kan man äta det? Börjar ledsna på omeletter och ägg överhuvudtaget så lite variation är välkommet! Kan man äta skagenröra? Tack för alla tips, självklart ska jag läsa på lite mer om lchf oxå. Det jag inte förstår är hur folk kan hålla sig under 10 G kolisar om dagen, om jag äter lite tomater till middagen så innehåller ju de 6 gram bara de! Finns det någon lista på grönsaker som är extremt kolhydratfattiga, tänkte så man lättare kan göra bra val? 

 • Veteran
  3924 inlägg
  22 april 2016 07:27

  Vad du kan, och inte kan, äta är ju upp till dig. Du bestämmer ju själv hur många kolhydrater du ska ha.

  Du har lagt dig på "vanlig" LCHF i din profil vilket innebär att du tillåter dig att äta max 10 E% kolhydrater.

  I stort sett alla ovanjordgrönsaker är OK.

  Men jag säger som Emmi11; läs på! Här har du en, enligt mig, ytterligare en bra sida.

 • Engagerad
  86 inlägg
  22 april 2016 07:50

  Finncrisp är dyr i kolisar, en st innehåller hela 3,5g det ska man vara medveten om.

  Gå in på din matdagbok och klicka på "färdiga menyer" i spalten till vänster.
  Rulla ner till "LCHF kostchema". Där finns meny för 10 veckor, antingen att följa helt för att komma igång - eller att bli inspirerad av.
  Du får bra tips på vad du kan äta. Om du klickar på något i menyn så poppar det upp precis hur mycket 100g innehåller i fett, kolhydrater, proteiner och energi (kalorier).

  Några tumregler:
  ta bort allt vitt = socker (självklart), mjöl, ris, pasta
  ät bara grönsaker som växer ovan jord
  läs innehållsförteckningarna när du handlar 

  Och, åter igen, läs och lär om LCHF. Det blir mycket lättare när man vet mer^^

   

 • Utmärkt medlem
  561 inlägg
  23 april 2016 01:08

  Tack Gittan. Jag gick på sidan "här" och fick svar på min fråga! Hur många kolisar kan man äta och fortfarande kalla det för LCHF? Man kan äta upp till 50 g kolisar enl kostdoktorn och fortfarande kalla det för LCHF. Det var mycke'! Jag försöker hålla mig under 20 g. Annars äter jag min 16:8 med inriktning LCHF, alltså enl Emmi's tumregler.