icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Sötningsmedel

21 augusti 2014 19:07

Jag har funderat lite på om sötningsmedel påverkar vikten? Och då tänker jag främst negativt.. 

Tex om jag dricker coca cola zero.. Inga kalorier men kan det påverka viktnedgången??? 

 

 

 • 21 augusti 2014 23:49

  Det finns sötningsmedel som innehåller kalorier, och de kan definitivt påverka vikten. Andra är icke-energigivande och kan i stort sett bara påverka dig om du drar igång ett ohälsoisamt ätande på grund av den söta drycken. Så det beror helt på vilket sötningsmedel du menar.

  Däremot innehåller läsk fosfor som kan, om man får för mycket, kalka ur skelettet och orsaka benskörhet i förlägningen.

  Äter man köttrik kost, dricker mycket läsk och äter mycket charkvaror, bageriprodukter, yoghurt, frusna grönsaker, frukostflingor och/eller soppor påverkar det fosfor/kalciumbalansen. Eftersom det tillsätts fosfor i livsmedel innebär det att man tror att ca 50 % av Sveriges befolkning i dag har ett för stort intag av fosfor.

  Jag undviker läsk, inte för att jag är rädd för kalorierna utan för att jag inte gillar allt det andra läsk innehåller.

  Hade du något särskilt sötningsmedel i åtanke?

 • 22 augusti 2014 00:23

  Precis som LadyG skrev så kommer du inte gå upp i vikt av läsk som inte innehåller kalorier (te.x. cola light och cola zero), det du får passa dig för är sötsuget som många märker av efter att ha druckit läsk med sötningsmedel. 

  Jag håller på att gå ner lite i vikt och dricker ganska mycket cola zero samtidigt, känner mig lite extra sötsugen efter jag druckit läsken men står fortfarande emot sötsuget och viktnedgången går som planerat :)

  Lycka till!

 • 22 augusti 2014 14:10

  Mitt sötsug påverkas inte direkt av sötningsmedel. Upplever inte att det blir värre i alla fall.

  Var bara en tanke jag hade.. Om det liksom sätter igång någon galen process i kroppen, får den i obalans eller så.. Har vid några tillfällen funderat på om sötningsmedel ställer till det då vågen tagit en oväntad vändning trots bra koll på maten.

  Är inte så att jag häller i mig cola zero eller likande.. Men om sabon tar en öl till maten på helgen så känns det lite roligare med lite cola eller så än alltid vatten..

  Fast man kan kanske inte alltid förklara allt..

 • 22 augusti 2014 14:24

  Cola Zero innehåller väl aspartam? Aspartam innehåller lite energi, men inte så det ska påverka.

  Ska man tro Monstanto, som äge och saluför aspartam, är det ofarligt och påverkar oss inte alls.

  Ska man tro vissa oberoende forskare är det rena rävgiftet som kan orsaka både cancer och stupiditet (ja jag har läst påståenden om att man skulle bli "geggig i hjärnan" av Aspartam) :-)

  Sanningen är väl att forskarna har bråkat sedan 1960 om huruvida aspartam är farligt eller inte. Känner du skillnad eller mår dåligt av sötningsmedlet är det inte omöjligt, om än obevisat, att det är aspartamet som spökar.

  Det finns studier som bevisar båda delarna: både att aspartam är ofarligt och att aspartam är livsfarligt. Tills det är utrett får du nog gå efter dina egna känslor helt enkelt.

 • 22 augusti 2014 17:03

  Läste just en artikel där det på minussidan stod att vissa studier har visat att sötningsmedel är dåligt men forskningen har inte visat att det ska vara skadligt.
  Har inte artikel/tidningen så jag minns inte exakt men det var lite som om de sa emot sig själva i samma mening. 

  Men har de bråkat sedan 1960 som LadyG säger så är det nog inte konstigt att det blev lite förvirrat i den artikeln.