icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Sockerberoende?

På gång
29 inlägg
4 april 2016 10:44

Hej!

Jag försöker dra ner på socker för att gå ner några kilon och må bättre i allmänhet. Jag har därför senaste veckan inte ätit några sötsaker (godis eller bakverk) men fortsatt äta frukt som vanligt. Jag har sedan jag drog ner på sockret haft huvudvärk i stort sett hela tiden och varit på fruktansvärt dåligt humör, lättretlig och irriterad. Vad tror ni, har detta ett samband eller är det en slump? Ifall det hänger ihop gissar jag att det handlar om någon slags abstinens? I så fall är ju socken verkligen en drog, det är ju hemskt!

För att överleva eftermiddagarna utan att återfalla i småätande och godissnaskande (är mammaledig och går hemma och drar nästan hela dagarna) har jag tillåtiti mig en kopp te med en tsk honung. Har ni några andra tips? Jag har lästa någonstans att första veckorna är värst men att det sedan borde bli lite lättare.

Tacksam för tips!

 • Engagerad
  1 inlägg
  4 april 2016 11:39

  Ja det låter som abstinens! :) Om jag var du skulle jag stoppa med även frukt under den här perioden och istället köra på typ te, nötter och bär (som ett exempel). Tror att frukten och honungen bara gör det jobbigare för dig i längden. Att du fixat en vecka är ju toppen, det borde bara vara den här veckan kvar innan det vänder. 

 • Veteran
  1 inlägg
  4 april 2016 11:46

  Jag är ingen expert men visst har jag läst om hur många som drar ner på socker/kolhydrater både får ont i huvudet, blir på dåligt humör etc. Jag har inte upplevt det problemet själv, även om jag just nu äter strikt LCHF-kost

  Nu vet jag inte hur mycket socker du åt innan men enligt mitt sätt att se det så får du i dig väldigt mycket socker nu också. Kolhydrater bryts ju ner i kroppen och bildar då glukos, dvs socker.

  Så om du är sockerberoende så tror jag nog att du borde dra ner ordentligt på kolhydraterna.

 • På gång
  1 inlägg
  5 april 2016 08:38

  Tack för tipsen!

  Jag åt ganska mycket socker tidigare, är vansinnigt förtjust i smågodis och kakor. Fick dessutom ett väldigt ökat sötsug under min graviditet så bara att dra ner på vitt socker gör stor skillnad.

  Då jag helammar vill jag inte dra ner för mycket på kolhydrater i övrigt men jag ska definitivt fundera på hur jag gör med frukt. Jag vet dock, vis av erfarenhet, att ju fler förbud jag sätter för mig desto svårare får jag med motivationen att fortsätta viktminskningen. Har varit där förr om man säger så.

  Tack för era kloka kommentarer!

 • Utmärkt medlem
  1 inlägg
  6 april 2016 15:14

  Dessvärre har TheDress och gittan52 rätt. Men alla steg i rätt riktning är bra! yes

  Prova ta en kopp te med en tesked kokosolja emellanåt (finns i små burkar och finns att köpa i större matvaruaffärer) i stället för te och honung. Jag tar ett  "Djävulska ägg" från Matdagbokens reseptbank, när jag blir sugen, halverar ägget, brer på lite majjo och sambal oelek, och strör över cayenne eller gurkmeja. Mums!

  Prova dig fram och låt det ta lite tid.

 • Nykomling
  1 inlägg
  8 april 2016 02:34

  Låter definitivt som abstinensbesvär. Jag är också sockerberoende sedan 8-9 års åldern. Gått på OA och VV i omgångar i åratal. LCHF är det ända som känns realistiskt. Fördelen om du skippar frukten och honungen och äter tillräckligt med fett är att du aldrig ens vill ha en kaka eller något annat sött. Det är ingen match att avstå så det blir inte svårt att hålla "diet" som alla andra jag har försökt att äta "lagom". Du är alltid mätt och får aldrig något sug! Eller ens lust att äta något sött. Jag åt socker och vitt mjöl-fritt ett år för många år sedan, och det gav samma effekt, men var för svårt i längden (för många regler som du säger). Strikt LCHF är inte svårt alls, mycket lättare än att försöka parera många olika saker. Mjöl men inte sådant mjöl, sockerfritt whatever, osv. Och man kommer ursnabbt in i det igen om man tar sig någon frihet någon dag i veckan kanske (inte lite varje). Har ätit chocklad och ris någon dag men ramlar ändå inte av som tidigare när allt annat ändå var förstört.

  Om du är osäker uppmuntrar jag dig att i alla fall testa stikt LCHF några dagar eller en vecka när du har lust och är i form. Det räcker för att se skillnaden. Är det inget för dig kan du ju bara strunta i det sedan. Men chansen är att det verkligen är lättare än svårare.

  Lycka till!

 • På gång
  1 inlägg
  8 april 2016 15:50

  Tack för era tips, jag uppskattar att ni tog er tid!

  Jag vill dock inte äta LCHF, det är inte hälsosamt att göra det när man helammar som jag gör, kroppen behöver lite kolhydrater för att göra mjölk. Jag kör på med mindre socker, skippar bakverken och godiset helt (har även minskat mängden bröd och bytt ut frukostflngorna mot frön) ett tag så får vi se hur det går.

  Nu när ca 1,5 v med det nya tänket har gått har humöret stabiliserats och huvudvärken försvunnit, dessutom visar vågen på 1,9 kg mindre. =)

 • Nykomling
  1 inlägg
  8 april 2016 18:22

  Grattis!