icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Smakkompisar till whisky?

Veteran
5702 inlägg
12 augusti 2015 13:58

Om man ska göra en whiskymarinad till stekt/grillat kött, vad kan man komplettera med för smaker då?

Hade tänkt göra marinaden på soja, whisky, balsamvinäger, honung, vitlök, tomatpuré och olivolja. Proportionerna är jag inte på det klar med riktigt än, det vet jag oftast inte förrän jag börjar blanda saker.

Är jag helt ute och cyklar om jag inbillar mig att grillad majs och dillkokt färskpotatis passar? Och vad ska man tänka sig för sås?

 

  • Nykomling
    1 inlägg
    13 augusti 2015 18:10

    Det känns som du är i Amerikanska Södern. Grillad majs och potatis låter alldeles utmärkt.

    Whiskey ger mycket smak. Sen om den är rökig kan smaken dominera över önskvärd nivå. Det är ofta "tunga" smaker som passar till whiskey. Till grillen och majsen varför inte en tomatconcassé? En sås gjord på lök, selleri och reducerade tomater. Smaksatt med örter som Timjan och persilja.

    Ta mycket citronsaft så att den blir frisk till grillen. 

    Är du djärvare, slå i en skvätt apelsinjuice och några krossade kumminfrön.  

  • Veteran
    1 inlägg
    13 augusti 2015 19:31

    Wow, kanonidé! Perfekta örter också, dem har jag på balkongen :D

    Spännande med apelsin och kummin också, jag får nog göra två omgångar och ha ett litet smaktest helt enkelt. Släkten är van att jag håller på och pysslar och experimenterar, så mer än en sås till maten är ingenting de tycker är konstigt :-)

     

  • Veteran
    1 inlägg
    9 september 2015 10:42

    Måste bara få tipsa om att den här, Cluny, var jättegod både i köttmarinad och i sås. Jag har inte druckit av den, så den kanske är helt jätteäcklig i glaset men i matlagningen var den alldeles lagom.