icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Slutat gå ner i vikt. Viktplatå?

Engagerad
57 inlägg
24 april 2019 08:50

Hej!

Jag är alldeles ny här på matdagboken. Blev medlem för att jag håller på att tappa motivationen för att jag slutat gå ner i vikt. 

Sen maj förra året har jag gått ner 21 kg, 18 av dem sen januari när jag började försöka på allvar. 

Jag vet att jag borde vara stolt över att ha gått ner såpass mycket, men nu har min vikt stått helt stilla i två veckor. Upp eller ner några hekto varje dag. Det spelar ingen roll vad jag gör. Jag har prövat att äta mindre, träna mer/intensivare, men det ger ingen effekt alls.

 

Jag äter normal mat (inget skräp), men små portioner och massor av grönsaker och tränar minst tre gånger i veckan, kondition och styrka. Däremellan försöker jag hålla mig aktiv på andra sätt.

 

Finns viktplatåer på riktigt? Har någon nån idé om hur jag ska ta mig ur den i så fall?

 • Veteran
  1152 inlägg
  24 april 2019 09:10

  Viktplatåer existerar.

  För mig brukar det hjälpa att variera kaloriintaget, att äta mer än vanligt som man gör när det är kalas eller bara äta mer kalorier någon dag. Och sedan kan man återgå till normalnivå. Med mer menar jag kanske 1 000 kalorier mer på en dag.

  Annars brukar det hjälpa att bara vänta ut vikten, någon gång lossnar det.

  Lycka till👍🙂

 • Veteran
  4714 inlägg
  24 april 2019 14:28

  -21 kg, mycket bra jobbat!!

  Du skulle även kunna ha nytta av dessa tips som jag skrivit ner ang viktplatå.

  Huvudsaken är att du inte ger dig, det kommer lossna igen. smiley

 • Engagerad
  57 inlägg
  24 april 2019 18:45

  Tack för tipsen! Tanken på att äta mer kalorier en dag för att fortsätta gå ner i vikt känns jobbig när jag ätit nyttigare i flera månader. Jag åt i och för sig ett litet påskägg proppat med godis på påskafton för det hade jag lovat mig själv långt i förväg, men det gjorde ingen skillnad åt något håll.

   

  Är med i en typ ”träningsgrupp” via jobbet och vi hade ett möte idag. Kost/träningsrådgivaren där tyckte att jag skulle ge det två veckor till, sen måste jag förändra något. 

   

  Hoppas verkligen att det lossnar snart. Vill så gärna ha normal vikt igen. Jag har varit överviktig i nästan 25 år.

 • Mycket engagerad
  180 inlägg
  28 april 2019 16:06

  Ibland behöver man öva lite på att vara viktstabil också för att sedan ta ny sats och gå ner resten. Vet inte om du räknar kalorier, men när man gått ner en hel del i vikt så krävs tyvärr ofta ytterligare åtstramningar för att nå målet. Under lång tid låg jag på 1400 kalorier per dag och promenerade en timme per dag, men det blev lite slitsamt i längden så då åt jag lite mer och övade på viktstabilitet under några veckor och samlade kraft. Lycka till!