icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Problem med hållningen eller dåligt tränad?

Nykomling
5 inlägg
16 mars 2019 12:53

Hej! Jag har ett problem jag hoppas någon vill bolla med mig om. Jag sitter mycket vid datorn och börjat känna av värk, ibland i rygg, ibland i axel och arm. Misstänker att det kan vara typ musarm, men det varierar och spänner i ryggen också. 

Har någon haft liknande problem och vad isåfall gjorde ni?

Jag försöker tänka på hur jag sitter. När jag tittar mig själv i spegeln ser jag att hållning på kroppen kanske inte är den bästa. Hur mycket kan sånt påverka? Är man bara dåligt tränad och går det att träna så hållningen blir bättre?

Tacksam för uppslag och idéer!

 • Veteran
  5604 inlägg
  16 mars 2019 13:07

  Det går att träna hållningen, absolut. Om du redan gjort det du kan med ergonomin på jobbet är nästa steg att se över hur du tränar, om du tränar?

  Det jag skulle träna på lite extra om jag vore som du är övningar som innebär att dra bak saker, t ex olika former av rodd där man jobbar med musklerna på kroppens baksida, för att stärka hållningen. Även coremusklerna behöver sannolikt stärkas, magövningar kryllar det av på nätet så där är det bara att välja och vraka.

  För att förebygga musarm finns det strechövningar och styrkeövningar att göra, men musarm är egentligen en slaskdiagnos som omfattar flera olika problem så det allra säkraste är att söka sjukgymnast eller fysioterapeut för att få övningar som fungerar på just ditt problem, du måste inte söka vårdcentralen du kan söka sjukgymnast direkt.

   

 • Nykomling
  5 inlägg
  19 mars 2019 09:58

  Tack så mycket för svar!  

  Jag tränar inte styrka, mer enklare motion, men måste nog titta på träning utöver motionen.

  Det var många bra tips att titta närmare på, det är blir en bra start att söka mer om så jag kan skapa en bättre uppfattning om hur det hänger ihop med hållningen.

  Kanske finns det speciella övningar specifikt för hållning?

 • Veteran
  5604 inlägg
  19 mars 2019 14:57

  Nja, man ska nog vända på det: varför har du dålig hållning? Är det för att axlarna faller fram/dras fram av korta bröstmuskler? Eller faller axlarna framåt för att trapezius (muskel på baksidan av axlarna) inte orkar hålla axlarna i position (snedtränad eller svaga ryggmuskler)? Eller är det så att det är hela överkroppen som säckar ihop på grund av för svag mittkroppsstyrka?

  Det går inte att säga att "gör plankan så blir allt bra", eller vilken övning som är det senaste modet. Inte utan att veta mer specifikt varför din hållning ser ut som den gör, och det är ganska svårt över internet smiley

  Däremot är generaltipset som sagt roddövningar, där du jobbar med att dra i saker. Roddmaskin, sittande rodd i maskinstångrodd, hantelrodd

 • Nykomling
  5 inlägg
  22 mars 2019 12:00

  Haha, ja, jag är ganska medveten att det delvis har med jobbet att göra och begränsad motivation att aktivera utsatta områden på fritiden. 

  Det var bra frågor du ställde, jag försöker känna efter och titta i spegeln. Jag tror det är bröstmuskeln, när jag drar axlarna bakåt upplever jag en sträckning i bröstet. Ska man träna eller stretcha den muskeln isåfall?

  Tack för tipsen på övningar! Dom ska testas! Jag har suttit och googlat en hel del på hållning också. Har du testat postural träning? Jag hittade en sida med övningar för bättre hållning som har ett annat fokus i träningen och är inriktat på hållning. Det verkade lite spännande och övningarna tycker jag skiljer sig från den vanliga träningen/stretchen.

  Sen har jag sett att det även finns kläder eller västar som hjälper till med hållningen. Funderar om det hjälper? Nu kanske min lata sida visar sig istället för att faktiskt göra en lättare ansträngning. Det är lätt att snubbla in på eventuella genvägar wink

 • Veteran
  5604 inlägg
  Redigerad: 22 mars 2019 14:47

  Bäst effekt tycker jag att jag får när jag kombinerar, jag hade problem med överdriven svank tidigare vilket går att motverka genom att stretcha höftböjarna samt stärka baksidan, baken ländryggen och hamstrings men även mittkroppsstyrka. Nu är det inget jag tänker på längre, jag jobbade upp tillräcklig styrka i relevanta muskler och ökade rörligheten där det behövdes så att jag kunde stå med neutral rygg. Sedan var det bara att fortsätta gå och stå med neutral rygg, påminna sig om att göra det i början när det inte var naturligt. Efter ett tag har man arbetat in den nya positionen som en vana, något man gör naturligt men det tar tid, och man får inte ge sig.

  Jag tror de där hjälpmedlen fungerar om man i övrigt är förhindrad att träna av någon anledning, men jag tror inte det är bra för en i övrigt frisk person att avlasta de muskler som ska göra jobbet på det viset. Vad stärker man då? Genvägen blir en senväg tror jag, muskler som inte jobbar förtvinar. Det är mycket bättre att skaffa sig en atletisk hållning genom att träna upp kroppen, det ger mer hälsofördelar än bara snyggare hållning dessutom laugh

  I ditt fall med axlarna skulle jag satsa på en kombination av roddmaskin/rodd, mittkroppsstyrka (så att du orkar hålla kroppen i position) och rörlighet. Yoga brukar vara bra om man är stel, det är alltid lika roligt att försöka (jag är  löpare och stel som ett kylskåp) smiley
  Jag är nästan säker på att yoga har övningar för att öppna upp bröstet, få bak axlarna och upp bröstet ordentligt, men jag vet ju inte vad alla positionerna heter. 

  Fördelen med roddmaskin, förutom styrkan då är att du får bra kondition av det. Hjärtat får jobba också, och det är en rejäl fördel! 

 • Nykomling
  5 inlägg
  24 mars 2019 10:52

  Härligt att du kom till rätta med din svank!

  Jo, det är lite så jag också ser hjälpmedlen. Jag ser inte heller vad man stärker, det är nog mer ett stöd. För så har jag tiden att träna så det jag kommer försöka med det i första steget. Lyckas jag med en atletisk hållning skulle jag vara överlycklig, andra hälsofördelar skulle bara vara en trevlig bonus smiley

  Jag gillar det, kombinera blir nog bra. Jag har som fått för mig att det inte bara kan vara styrkan i musklerna som avgöra, samtidigt som det ska finnas en balans. Jag ska prova hällningsövningarna på den där Caversus-sidan (dom kan jag göra hemma) och varva det med att försöka hinna ett pass med styrka med rodd och mittkropp. Yoga är inte min grej så det får bli sista utvägen laugh

  Tack igen för alla tips och att du ville dela med dig! Det är som både inspiration och tankeväckande. Nu är det bara disiplin och genomförandet cheeky

 • Nykomling
  1 inlägg
  13 februari 2020 14:53

  Prövat övningar med yogaboll? Eller självmassera med en massageboll?

  Har skrivit övningar för båda varianterna: https://xn--trningsbollar-cfb.nu/