icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Piriformissyndrom - falsk ischias

Mycket engagerad
240 inlägg
23 juli 2018 10:38

Jag har börjat träna och tagit det väldigt lugnt för att inte få problem med ländryggen. Jag har promenerat och cyklat dagligen och gjort lite andra övningar på gymet som jag inte tror ger mig problem. Men jag har ändå fått falsk ischias (piriformissyndrom). Det är inte väldigt allvarligt men i vissa positioner och stunder av dagen gör det bra ont. Jag försöker göra rumpstretchövningar etc som rekommenderas. Nu till mina frågor. Är det några av er som har haft samma problem och hur löste ni det? Fortsatte ni träna under tiden, ändrade ni träningen eller vilade ni helt och i så fall hur länge? Gjorde ni något annat som lindrade besvären? 

Jag är rädd för att om jag slutar träna så tappar jag inte i vikt plus att jag börjar äta mer igen, så jag vill gärna kunna fortsätta träna, men slippa ha ont. Så goda råd är välkommet. 

 • Veteran
  1 inlägg
  23 juli 2018 13:02

  Fick det i början av min löparkarriär, eftersom jag var snedtränad (för otränad?) men jag reagerade väldigt tidigt och gick till en massör som masserade hårt, länge och mycket. Tror jag gick tre eller fyra gånger och fick rygg, rumpa och ben masserade samtidigt som jag trappade ner träningen lite, backade lite från springandet (slutade inte) och lugnade ner mig med ökningarna på gymmet.

  Körde mycket enbensövningar typ Draken som rehab (aktivera stora gluteus istället för den lilla piriformis), stretchade baken mycket så inget blev tajt igen efter träningen och fortsatte med det tills efter min första mara, dvs i flera månader efter det att jag eg var besvärsfri. Jag vågade inget annat cheekylaugh

  Det var tio, snart elva år sedan och jag har inte haft besvär av den en enda gång efter det.

  Men det var alltså inte mysmassage med tända ljus och doftljus utan en elak idrottsmassage med en stor tung karl som mosade på så jag trodde jag skulle krevera. Det gjorde duktigt ont under tiden men det var fruktansvärt skönt att kunna gå och stå rakt igen sen så det var värt det!

 • Mycket engagerad
  1 inlägg
  23 juli 2018 19:07

  Låter jättebra, vad är Draken? 

 • Veteran
  1 inlägg
  24 juli 2018 12:47
 • Utmärkt medlem
  1 inlägg
  25 juli 2018 06:59

  Jag har hållt på och behandlat mitt onda ben i snart ett år nu. Troligen är det piriformis men jag har även fått att det kan vara höftkapseln som blir inflammerad. 
  Jag gick på naprapathögskolan i höstas och då var det ibland att jag fick göra uppehåll med träningen eller rättare sagt dra ner på den och enbart köra övningar för att stärka rumpan. Naprapaten körde också rejäl massage eftersom jag var rätt spänd över hela benet. Rådet när jag slutade hos naparapaten var att fortsätta träna, även Zumba. Jag blev inte helt bra men det hade gått åt rätt håll.
  Nu under våren sökte jag hjälp igen på ett fysiocenter där jag tidigare hade fått hjälp med just piriformis. Jag har fått stötvågsbehandling och det blev också bättre direkt efter men inte helt bra. Under semestern blev jag sämre igen så nu jobbar jag med övningar igen. Jag får eventuellt göra en utökad utredning om jag inte har blivit bra till nästa besök. 
   

 • Utmärkt medlem
  1 inlägg
  11 mars 2019 09:54

  Måste fråga hur ter sig detta??? Jag har bekymmer med min ryg, ländrygg, och ner i benen..... Men det är inte ischias