icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Istället för mjölkprodukter?

På gång
34 inlägg
3 oktober 2009 15:46

Är det någon som har några bra tips på vad man kan ersätta mjölk, filmjölk, ost och mozzarella-ost med om man är känslig för de här ingredienserna (misstänker allergi)?

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    3 oktober 2009 16:40

    sojamjölk tycker jag är mest lik mjölk till smaken (ok tycker det smakar mjölk men då var det över ett år sen jag drack mjölk sist), i mat funkar sojamjölk också på samma sätt som mjölk. näringsmässigt är det också mest likt (proteiner, om den är berikad kalcium och B12, de flesta andra "fakemjölker har mycket kolhydrater, ok inte illa om man äter mycket proteiner man jag som vegetarian och som tränar skulle jag om jag hade råd dricka sojamjölk) havremjölk, är billigare och jättelätt att göra själv, går oftast att använda i mat också men jag tycker själv inte om smaken, havre innehåller också kolesterolsänkande ämnen. filmjölk kan man kanske göra tofufil (mixa tofu med vatten och lite citronsaft) har dock ej testat denna själv, sojayogurt finns naturell annars det är väl den som är mest lik. det finns soja ost (både som pålägg och sån som smälter) tofu är också en sorts sojaost men den smakar inte så mycket i sig självt utan det hänger på kryddningen (som kött altså) på vegania (.net eller .se) så finns en ersättningsguide med olika tips också

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    3 oktober 2009 17:04

    läste just i din blogg att soja kan behöva undvikas om det är proteinet du är allergisk mot, vet inte själv fakta bakom det men när du tar allergitest så borde du få ha kontakt med dietist som ger råd. då kanske du ska kolla in på vegania, vad jag minns så hade dom endel icke soja produkter som alternativ. (jag är ju "bara" laktosintollerant och dissar av miljö/etiska skäl.) om du vill ha recept på havremjölk, (och tofu och sojamjölk om du tror du kommer tåla det) så är det bara att fråga

  • På gång
    46 inlägg
    3 oktober 2009 18:23

    När du utför allergitest (blodprov när man testar gluten, laktos, mjölkprotein) och om det ger utslag för mjölkproteinallergi eller laktosintolerans borde du Kräva att få dietistråd. Själv fick jag bara ett telefonnr. och de hade inte tid/lust/råd att ta emot mig så jag fick bara lite papper hem i brevlådan. Ingen hjälp med hur jag skulle lägga om min kost, inga råd om vad jag skulle göra när jag fick allergisk reaktion, inget nåt. Så kräv det! Lämnade mer råd på ditt blogginlägg.

  • På gång
    34 inlägg
    3 oktober 2009 20:02

    Tack så jättemycket för era tips! Jag ska försöka att utesluta mjölk-produkter helt (eller så gott det går med tanke på att jag inte lagar maten själv) i min kost under en tid och se om jag mår bättre. Jag ska gå in på vegania sidan - tack! Och om det blir bättre när jag undviker mjölkprodukterna ska jag ta allergitest, och då ska jag verkligen kräva dietistråd! Tack så jättemycket, ni är underbara som hjälper mig!

  • På gång
    40 inlägg
    3 oktober 2009 20:07

    Jag äter helt mjölkfri kost då dottern som jag ammar är allergisk mot mjölkprotein. Mjölk ersätter jag med rismjölk (finns berikad med calsium) och havremjölk/grädde fungerar bra i matlagning. Sojaprodukter är också bannlysta så någon ersättning för filmjölk, yoghurt, creme fraiche, ost osv har jag inte hittat, inget som smakar någorlunda gott iallafall. Det finns en glass gjort på havre, Oatly, som smakar ok! Och så finns det helt mjölk- och sojafri choklad i "glutenhyllan".

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    3 oktober 2009 20:20

    det finns yoghurt baserad på havre, både naturell och smaksatt om jag minns rätt

  • På gång
    46 inlägg
    3 oktober 2009 22:20

    Mollys: du måste undvika mjölkprodukter totalt - inte "så gott det går". Skulle du vara allergisk så bygger immunförsvaret upp starkare reaktioner mot mjölkproteinet när du slutar att äta det. Vilket medför att om du bara får i dig lite så kan kroppen sedan reagera kraftigt med svåra magsmärtor, diarré, spyreflexer, och febersvett som symptom (tro mig - jag vet). Men gör ett allergitest nu redan, så blir det inte så jobbigt med att lägga om kostvanor ifall det skulle vara något annat problem som är boven i dramat. Sedan om det är så att du är mjölkproteinallergiker så ska du informera alla i din närhet och visa dem vad de får och inte får ha i maten. Berätta för dem att det handlar om ditt välmående, på samma sätt som någon skulle visa hänsyn till en person med glutenintolerans, eller nötallergi.

  • På gång
    34 inlägg
    4 oktober 2009 12:37

    Okej, tack så mycket hörni!!! Får hålla tummarna för att jag inte är allergisk, men än så länge talar det för att jag är det. Jag måste fråga: Hur länge brukar man ha ont i magen efter att ha ätit t ex mozzarella ost? För jag åt det till lunch igår och har fortfarande ont i magen idag :-S

  • På gång
    40 inlägg
    4 oktober 2009 12:52

    Nu är det inte jag som är allergisk, men dottern hade symtom 3-4veckor efter att jag slutade med mjölkprotein. När jag av misstag fått i mig något har hon sen haft symtom igen, beroende på mängd jag fått i mig, uppåt en vecka. Hoppas det går snabbare för dig. Det är individuellt.

  • På gång
    34 inlägg
    4 oktober 2009 18:34

    Okej, tack så mycket! Ja, jag får det några timmar efteråt bara.