icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Isometrisk träning

På gång
16 inlägg
28 juni 2018 09:03

Jag har en riktig problemrygg sedan många år. Har sett en tydlig förbättring under sista året då jag gått ner i vikt och ökat min träningsdos kraftigt. Men nu har jag åkt på ett riktigt bakslag med kraftiga smärtor i ländrygg och höft/rumpa. Läkaren säger att jag bör satsa på isometrisk träning. Har googlat lite, men hittar inte så mycket "gratis"-material. Jag undrar därför om någon här på MD har tips på isometrisk övningar för de inre musklerna i ländrygg, rumpa och höft?

 • Mycket engagerad
  1 inlägg
  7 juli 2018 00:23

  Plankan antar jag är en bra övning, 

  omvänd planka ska vara mer skonsamt 

  https://www.youtube.com/watch?v=51EDShjNcyE

 • Veteran
  1 inlägg
  7 juli 2018 12:03

  Plankan är inte en bra övning om man har en problemrygg, den ökar skaderisken i ländryggen om man inte gör den rätt som tränaren också säger i inslaget ovan. Dessutom visar han min favoritövning, deadbug, och hur man gör den. Den är mycket bättre än plankan. Lite hatkärlek så där, jag kallar den för "Jävla Martin" efter naprapaten jag fick den av, eftersom det är det jag svär varenda gång jag avslutat den övningen och korsetten brinner av mjölksyra smiley

  Jag har funderat på din rygg, och jag tror att man måste satsa på att träna hela korsetten runt. Utan att ha träffat dig så misstänker jag att ländsmärtorna kan hänga ihop med att magmusklerna inte gör sitt jobb, så att länden får ta onödigt mycket stryk. Men det är en kvalificerad gissning bara.

  Fast det låter konstigt att läkaren först kommer med order hur du borde träna men sen inte ger några bra övningar, riktade till ditt problem. Egentligen borde du ta kontakt med en fysioterapeut, allmänläkare är säkert jätteduktiga men de är direkt  chanslösa mot en bra sjukgymnast! Man måste inte ha remiss, man kan söka direkt. 

  Då får du både en bedömning av vad du klarar av i dagsläget med din rygg, och lämpliga övningar anpassade efter just dina besvär. Det är så vanskligt att ge råd över Internet när man inte ser eller vet så mycket om den som ska drabbas av de goda råden, i värsta fall kanske man ger råd som är bra för de flesta men som är direkt skadliga för just den personen utan att man vet om det! 

   

 • På gång
  1 inlägg
  29 juli 2018 17:34

  Tack snälla LadyG. Såg inte ditt utförliga svar förrän nu... ska absolut testa dead bug. Plankan har jag alltid haft svårt att få till korrekt. Har även varit till en fysioterapeut och fått en del övningar. Rumpa genom stående bakåtlyft samt liggande s k "musslan". Samt 20 min på träningscykel, dock bör jag inte promenera. Även fått remiss till specialist på smärtrehab vilket känns bra. Smärtan har gett med sig nu så jag kämpar på och ser framåt.

 • Veteran
  1 inlägg
  29 juli 2018 19:18

  Helt ok, det är lätt att missa aviseringar, det gör jag med, och det har jag tjatat på Johan som ett tag nu :-)

  Jag är glad att smärtan gett sig, då är det väl dags att bygga upp sig så du slipper smärtan i fortsättningen annars riskerar det väl att komma tillbaka? Det är bra övningar du fått, särskilt musslan är jobbig om man gör rätt!