icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Inte mätbart mål

Veteran
1247 inlägg
29 december 2009 08:57

Hur ska man hitta den riktiga motivationen när man inte kan mäta och därmed inte kan följa hur bra eller dålig det går? Jag har som främsta mål att må bättre, sen blir jag gärna lite fastare och går ner ett par kg. Tycker jag bara säger hela tiden att nu ska jag skärpa mig, men faller tillbaka hela tiden. Nån med tips?

 • Veteran
  1 inlägg
  30 december 2009 12:55

  Prova med ett kostschema eller att planera din dag dagen innan. T.ex vad du ska äta till frukost, lunch, middag, mellanmål och ev kvällsmål dagen efter. Planera också in vilken tid du ska äta det. Planera in mat som du mår bra av och följ sedan schemat en dag i taget. Sedan kan man ju exempelvis mäta hur väl du följt ditt schema? Du hittar kostschema-funktionen under din sida. Alternativt kan du skriva upp det på ett papper. Lycka till!!

 • Veteran
  1 inlägg
  30 december 2009 13:54

  Tac för tipset. Gjorde en viktresa för ett par år sedan och känner inte att jag vill börja skriva in all mat jag äter igen. Blev så låst vid det, tänkte inte på nåt annat typ. Men har inte gått upp mer än 3-4 kg (som mest) sedan april 2008 då jag nådde mitt mål så jag är nöjd över det, är väl mest träningen jag behöver bli bättre på, så jag inte känner mig så pluffsig. Sen jag försöker äta var tredje timme så inte blodsockernivån blir för låg. Måste försöka stå emot sötsuget så det inte slinker ner något varje dag. Det kan nog bli lättare om jag bara ser till att dricka mer vatten om dagarna.

 • Veteran
  1 inlägg
  30 december 2009 15:10

  Menade att du skulle planera i första hand. Bra att du äter ofta, det funkar mot sötsug som sagt.

 • Veteran
  1 inlägg
  30 december 2009 17:40

  lflickan; här har du ett statistikfreak ;) Ditt huvudsakliga mål är att 1)må bättre om jag förstod dig rätt. De vill också 2)bli fastare och 3)gå ner ett par kilo. Så, där har du målen! För att kunna mäta dessa 3 så behöver du ett utgångsvärde och det är ju inte så svårt med 2 och 3 för det är bara att ta fram måttband och våg. När det gäller 1 så är mitt tips att du skriver ner hur du mår idag, och då framför allt vad det är som inte är bra och som du vill ska bli bättre. I vissa lägen tycker jag att viljan i sig är motivation nog. Men du handlar det inte om att "jag skulle nog vilja..." utan faktiskt att "jag vill!" Det du kan fundera vidare på är varför du vill detta. Jag vet att jag skrev om det tidigare i höstas om varför vi vill det vi säger att vi vill och hur vi sedan kan gå vidare. Spännande att läsa om hur du vidareutvecklar dina tankar här!

 • Veteran
  1 inlägg
  30 december 2009 18:11

  Johan: Tror jag ska tänka mer på det där med att planera maten. Tack alla för tipsen. Jag tror nog mitt största problem är att jag är så "allt eller inget". Jag gick helt in för att gå ner i vikt och skrev in varje dag vad jag åt och tränade. Men när jag inte gör det så släpper jag efter för suget. Tror nog att just det att jag typ håller vikten gör att jag inte riktigt äter så bra som jag vill. För jag går ju ändå inte upp. Har många gånger tänkt att nu får det vara nog och att jag ska äta bättre och motionera regelbundet, men denna gången känns faktiskt som om jag kommer lyckas. Har börjat tänka att jag måste begränsa mitt ätande till en lagom mängd, inte bli proppmätt innan jag slutar äta, utan bli mer lagom mätt. Att hålla mig sysselsatt är viktigare nu när jag blivit arbetslös. När jag inte gör nåt så kommer suget och jag går i skafferi och kylskåp och småäter. Samtidigt har jag mer tid att laga mat och motionera. Jag ska kämpa på, det är alltid jobbigast i början att ställa om. Men jag har ju klarat det förr och det gick rätt lätt ändå så då ska jag klara det igen.

 • Utmärkt medlem
  1 inlägg
  30 december 2009 22:41

  lflickan; Jag har också varit arbetslös och då prioriterade jag min motion. Jag var på gymmet 2 dagar/vecka. Jag tränade 2 timmar/gång. Gick på löpband, roddmaskin, styrketräning. Gick promenader ibland med stavar och ibland utan. Då mådde jag bra och var stolt över mig själv. Kämpa på och lycka till! Gott slut och gott nytt år.