icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur tolkar ni alla staplar?

Veteran
1158 inlägg
11 december 2013 18:39

Fyllde i min matdagbok för några dagar för att se hur mycket kalorier jag äter nu när jag inte räknar längre, men alla staplar där nere gör mig förvirrad. Ska man äta över RDI, eller ska man inte äta över RDI? Jag lagar i princip all mat som jag äter och bakar även allt mitt bröd, men vissa saker måste man ju köpa, och ändå så får jag jättehöga staplar på tex Fosfor, nästan alla B vitaminer och några ligger nära gränsen. Jag äter ju inga konstigheter precis och undrar hur dessa staplar hade sett ut om jag inte hållit igen, ni som vet mer får gärna berätta hur det ska se ut för att vara bra.

 • Veteran
  1 inlägg
  11 december 2013 19:06

  RDI, rekommenderat dagligt intag, är det minsta du behöver. Vissa saker kan man äta kopiösa mängder av, flera hundra procent, och det gör inget eftersom man kissar ut det (alla vattenlösliga vitaminer t ex) medan järn och A-vitamin från animalier lagras i kroppen. Det är dock svårt för någon att sätta en övre gräns för vad som är säkert, även om termen Safe Upper Limit (UL) finns. Det finns nämligen stor osäkerhet med de där värdena, inte ens SLV har någon tabell längre över UL.

 • Engagerad
  1 inlägg
  11 december 2013 20:02

  Det är praktiskt taget omöjligt att "överdosera" på vitaminer och mineraler om man äter en normal, välbalanserad kost. Det är mycket lättare att äta för lite av något och få olika bristsjukdomar. Så om dina staplar når upp till - eller förbi - RDI så är det bara bra :)

 • Veteran
  1 inlägg
  11 december 2013 20:27

  Tack för svaren, man blir lite osäker när man inte vet om det är bra eller dåligt att gå över gränsen. Saltet vet jag inte vart det kommer ifrån, nu har jag visserligen ätit samma middag 2 dagar i sträck och det kanske var ovanligt salt. Det är lite svårt att räkna exakt vad man stoppar i en gryta tex.

 • Veteran
  1 inlägg
  11 december 2013 23:52

  Salt bör man inte äta mer än 6 gram per dag, tror jag. Där finnns ingen RDI utan snarare UL. Sen ska man vara lite försiktig med att få i sig för mycket fosfor i kombination med för lite kalcium eftersom det kan urlaka skelettet (fosfor är syra medan kalcium är basiskt). Det bör vara en balans dem emellan samt att man samtidigt får i sig tillräckligt med D-vitamin för att kunna bilda ett starkt skelett, som är extra viktigt för kvinnor, som annars kan riskera att hamna i risk för benskörhet senare i livet. Så lagom är bäst :-)

 • Veteran
  1 inlägg
  12 december 2013 09:10

  En fråga till! Om man kokar upp buljong på en buljongtärning med 5 dl vatten, så blir det hela dagsbehovet med salt, kan det stämma? Kan en liten buljongtärning på 10 gram innehålla hela 6 gram salt?

 • Veteran
  1 inlägg
  12 december 2013 09:41

  Ja, även om det finns buljong med lite salt så är det mycket salt i buljong. SLV`s råd om salt: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-salt/

 • Veteran
  1 inlägg
  12 december 2013 10:13

  Tack LadyG! Det är ju svårt att hålla nere saltet när man fastar och dricker buljong eller soppa för att bli mätt, men det får bli ändring på detta. Hade jag inte fyllt i mitt matintag några dagar hade jag inte vetat hur mycket salt jag faktiskt får i mig, men det gör onekligen att det blir svårare med vad jag ska äta. Det skulle funnits en möjlighet att skriva in matvaror för att få reda på hur mycket salt det innehåller innan man lagar maten eller ska äta färdigmat.

 • Veteran
  1 inlägg
  12 december 2013 10:35

  Det hade varit bra, det finns ju många bra anledningar att hålla nere saltet, inte minst för blodtrycket och framtida hjärthälsa.