icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur räkna ut näringsvärdet på mitt fröknäcke, per gram?

Mycket engagerad
173 inlägg
1 februari 2018 11:27

Känner mig dum, men måste ändå erkänna att jag misslyckas med att skapa mitt eget livsmedel Fröknäcke, efter eget recept.  Jag har alla näringsvärden på de ingående ingredienserna, i den mängd som står i receptet. Alltså 4 dl solrosfrön, 2 dl linfrön, 2 dl sesamfrön osv. Men när jag ska registrera ett nytt livsmedel i MD måste jag ange portionsvikt.  Hur ska jag göra? Väga hela den färdiga satsen fröknäcke och ange den vikten som 1 portion? Sen kanske jag kan registrera den bit jag äter i gram. Eller  försöka lista ut en räkneoperation? Varje bit fröknäcke väger ju olika.

Nu har jag räknat ut att hela satsen väger 653 gram, och kalorivärdet för hela satsen är 3432 kalorier. E-% är protein 16 %, fett 67%, kolhydrater 10%  Snälla hjälp mig någon att tala om hur jag ska få in mitt fröknäcke bland mina livsmedel?

 • Veteran
  1 inlägg
  1 februari 2018 12:19

  Det borde fungera om du lägger in det som ett recept istället. Då har jag för mig att du kan ange hur många portioner receptet gäller. Gissar att det inte skiljer så jättemycket på dina bitar så att ditt dagliga matintag står och faller med några grams skillnad. smiley

 • Mycket engagerad
  1 inlägg
  1 februari 2018 12:22

  Hej Gittan52, jo, jag har lagt in det som recept, men gav upp när jag skulle ange antal portioner. Alla bitar är ju olika stora, och det blir en massa kanter och smulor osv. Kanske är jag för petig, som du säger :-) Nu har jag satt igång en ny sats och ska försöka räkna antalet bitar i alla fall.

 • Mycket engagerad
  1 inlägg
  1 februari 2018 21:25

  Nu har jag lagt in mitt recept som Fröknäcke, Lyckans. Det blev 49 bitar, ren tur, det går inte att göra recept med fler än 50 portioner. Hur vet man om receptet kommer med i Matdagbokens receptbank? Jag sparade det som "visa för alla" el liknande.