icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur mycket viktnedgång?

Engagerad
64 inlägg
9 januari 2013 09:14

Hej! Jag har precis börjat här och undrar hur mycket man kan gå ned första veckan? När jag har läst här verkar det som att viktnedgången är störst de första veckorna för att sedan komma på c:a 0,5 kg /vecka? Jag följer matdagboken varje dag och äter inte de extra kalorier som blir över.Är viktnedgången beräknad på att man motionerar?

 • Mycket engagerad
  294 inlägg
  9 januari 2013 09:21

  Visst är det oftast lättast i början om man har mycket övervikt, ju närmare mål och lägre vikt man får ju svårare blir det. Jag har gått ner 20kg och har ca 7kvar, men kan fortfarande gå ner 2kg vissa veckor för att sedan stå stilla 2 veckor även om jag äter rätt och tränar! Så det där är lite olika hur kroppen reagerar.. Ang matdagboken, du har ditt kaloribehov, de ska du äta för att hålla vikten, sedan har du ett avdrag för viktminskning på t.ex. 500kcal, då är det som är kvar det du ska hålla dig inom med maten. Då går du ner ca. 0,5kg i veckan. Baserat på att du inte tränar.. Tränar du också så får du ju ett större minus och en extra skjuts i viktminskningen, förutsatt att du inte äter upp dina träningskalorier..

 • Utmärkt medlem
  933 inlägg
  9 januari 2013 09:23

  Det finns nog inget "bra" svar på din fråga. Det är väldigt individuellt, beroende på många olika faktorer. Hur har du ätit och motionerat tidigare? Vilken kost har Du lagt om till? Hur stor är din övervikt? Man el kvinna? Ålder? Inga frågor du behöver svara på mer än i dina egna tankar och för att veta att allt detta och säkert ännu mer spelar roll när man påbörjar viktminskning. Detta är mina egna erfarenheter, absolut inget vetenskapligt eller så:-)

 • Engagerad
  64 inlägg
  9 januari 2013 15:05

  Tack för svaren! Jag äter det som anges på "färdiga menyer" jag hamnar på c:a 1300-1400 kalorier per dag. Ska äta närmare 1700 kal/dag efter 500 kcal avdrag. Jag äter altså så mycket som anges eftersom jag blir så mätt på det jag äter per dag. Detta är mycket mer mat än vad jag är van att äta. Så mitt avdrag per dag blir c:a 800-900 dag. Tidigare har jag ätit nyttigt alltså inget godis. chips, kaffebröd osv. Där emot har jag sällan ätit lagad lunch utan det har gärna blivit 2 mackor och kaffe, är ingen storätare på morgonen utan det blir fil musli 1 macka och kaffe på kvällen blir det kaffe och någon frukt. Jag är 64 år och kan inte träna eftersom jag har artros och fibro just nu väntar jag på cortisonspruta i knäet den 18 jan. Jag vill gå ned 17 kg som jag gick upp för drygt 1 år sedan p.g,a, cortisontabletter. Det är ju ett stort minus att inte kunna träna det förstår jag måste ju göra mycket för viktminskningen

 • Mycket engagerad
  330 inlägg
  9 januari 2013 17:57

  Träning har faktiskt en ganska överskattad roll om jag har förstått det hela rätt. Den allra största delen handlar om vad du stoppar i dig. Sen tycker jag det är lättare att hålla sig ifrån onyttigheter om man tränar, dels gör man nåt annat rent fysiskt och dels sänker det mitt sockersug.

 • Engagerad
  64 inlägg
  10 januari 2013 09:24

  Ja det gäller ju att hitta på sysselsättning så man inte stoppar i sig onödiga saker. Jag är van att titta på vad jag äter, eftersom jag inte kan "springa av mej" onödiga saker.

 • Nykomling
  1 inlägg
  24 januari 2013 23:28

  Tänk också på att muskler väger mer än fett så om man tränar kanske man inte går ner så mycket eller tom går upp några kg för man fått muskler :)