icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hjälp !!!! Jag ä ny!!!

Nykomling
8 inlägg
3 januari 2012 18:14

Hej hopp alla glada =)))) jag ä ny här i forumet o tycker det verkar lite besvärligt?? vad tycker ni som varit me lite längre ?? skriver ni i innan ni lagar mat eller efter ?? ä ni mega noga me att skriva upp presis vad ni äter o hur mycket ,väger ni mmm berätta allt för mig =))) tack på förhand =)))

 • Engagerad
  1 inlägg
  3 januari 2012 18:21

  jag skriver in efter att jag ätit. men det kan ha att göra med att jag ungefär vet näringsvärdet på vad jag äter så om man är helt ny kan det vara en bra ide att skriva in före och typ "testa". Väger min mat gjorde jag ALLTID innan men nu höftar jag oftast fast ibland när jag är osäker så väger jag i säkerhetsskull. En vanesak.

 • Nykomling
  1 inlägg
  3 januari 2012 19:11

  ok men det man äter äter man o så räker det ??=)

 • Mycket engagerad
  1 inlägg
  3 januari 2012 19:40

  Jag skriver in min mat innan så jag vet hur mycket jag "har råd med". Och väger och mäter också. Efter ett tag får man kolla på hur mycket allting innehåller, men innan dess behövs det.

 • Engagerad
  1 inlägg
  3 januari 2012 19:48

  räcker? vad menar du?

 • Nykomling
  1 inlägg
  3 januari 2012 20:34

  Jag blev medlem här i förrgår, och jag lagar maten efter recept här på MD. Då får jag exakta mått på vad jag ska ha i maträtten, och skriver sedan in i matdagboken efter vi ätit. När det gäller tex citron, så skriver jag inte in EXAKTA mängden. Brukar höfta lite.

 • Veteran
  1 inlägg
  3 januari 2012 23:13

  Jag utgår från några favoritmåltider som jag även kan kombinera ihop t.ex. en broccoliwok (med paprika, tomat, lök, mm) med ugnsstekt lax eller kyckling, och några som frukost och mellanmål. Då blir det lätt att fylla i efteråt. På jobbet har jag ingen våg men försöker uppskatta ca 100 g kött/fisk/fågel och 50 g potatis/ris/pasta och fylla på med minst lika mycket grönsaker. Livsmedelsdatabasen har ju också en mängd färdiga rätter så har man ätit en portion fiskgratäng så kan man leta upp det. Till mellanmål har jag lärt mig att 100 g keso/kvarg är ca 2 rågade matskedar och lägger till ett litet äpple eller päron och kanel. Är man osäker så väg upp det hemma och ta med.

 • Nykomling
  1 inlägg
  4 januari 2012 13:05

  men usch så jobbigt det blev väga o mäta mat ville jag ju komma undan !!!! räcker me avsmak av viktväktarna !!!!!=/ men ska jag kanske dumpa detta då??

 • Engagerad
  1 inlägg
  4 januari 2012 15:09

  Vill du gå ned i vikt eller inte är kanske frågan som du ska fråga och inte om du måste väga maten. Jag försöker inte vara elak när jag säger detta men om du tänker på det sättet så kanske du inte är redo att gå ned i vikt? Viktnedgång har väldigt mycket med rätt inställning att göra. Och tro mig. Även fast det är jobbigt att väga mat så kommer du så lätt in i rutinen att du snabbt glömmer av att du gör det. Asså.. när jag tänker efter så kan du försöka med tallriksmodellen. men då måste du tänka på vad det är du lägger på tallriken och hur mycket. Men då måste du fortfarande veta hur mycket en portion med potatis/ris/fisk/kyckling osv

 • Veteran
  1 inlägg
  4 januari 2012 15:47

  Tingan. Det finns nog tyvärr inga genvägar om man vill veta hur mycket man äter, då måste man nog väga eller mäta på något sätt, åtminstone inledningsvis för att veta hur mycket man kan äta för att kunna gå ner i vikt . Men man lär sig ju. Jag kan släppa kontrollen och äta utan att väga numera, men ibland behöver jag den kollen för det är så lätt att ögat väger lite fel, och det kan vara åt både ena och andra hållet. Ibland tänker jag "va, så lite. Då kan jag ta lite till" och ibland precis tvärtom, att jag borde tagit lite mindre.