Nykomling
0 inlägg
Hej. Tänkte kolla om tips när man går på Gi metoden. Förstår inte riktigt hur man ska kolla vad man kan äta/handla i affären? Är det efter kolhydraterna eller vad ska man titta efter?
Bortsett från den fina artikeln här: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=24 så finns det en väldigt bra tabell över livsmedlen också:http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=25
Låga siffror är bra, höga mindre bra. Ju högre GI, ju högre insulinpåverkan och det är inte bra för hälsan.
En modell är att helt enkelt undvika vissa kolhydrater helt, dvs rena sockerarter som sackaros (vanligt socker, typ florsocker, bitsocker, pärlsocker). Om man bara struntar i alla krångliga namn på socker och undviker snabba kolhydrater helt och begränsar de andra så kommer man långt.
Det innebär att det blir inga fler snabbmakaroner, den byts mot fullkornspasta eller utesluts helt. Ris begränsas eller utesluts. Potatis, om än nyttigt, begränsas också. Inget mer vitt bröd, sötad läsk, fruksjuicer eller saft heller.