hej...sen jag började äte lite kolhydrater med mycket fett å proteiner har mitt kolestrol gått upp mycket..det totala 9.8 å ldl 8.6
äter inga frukter.....äter kött.........kyckling.....ytterfile....kassler....bacon.......ägg...ibland keso å kokosmjölk...tomat gurka
mycket ost....grädde...cremefraice.....smör
äter även en del olika nötter å mct olja...det är det jag typ äter
har jag kanske ätit för mycket ost...grädde...cremefraiche
vad har ni för tips att förbättra
ska jag dra ner på ost grädde...lägga till advokado...mera olivolja.....äta linfrön...psylium frön
kanske lägga till lite mera kolhydrater...nått äpple om dagen kanske
vill förövrigt tala om.....jag röker inte...styrketränar 5 dagar i veckan......har bra blodtryck...äter inga medciner.....mitt glucos å hba1c är bra...triglycerider är bra...är inte överviktig..173cm lång väger 68 kg..
vore tacksam för alla tips
förövrigt mår jag väldigt bra
mvh roland
Nu är jag ingen näringsfysiolog utan bara en vetgirig medlem på MD som gick igång från ditt inlägg. Måste ta fram mina LCHF böcker och i dessa kunde jag hitta några orsaker.
Det första jag hittade var att när man går ner i vikt snabbt kan kolesterolvärdena tillfälligt öka eftersom kroppen bryter ner fettreserver och frisätter kolesterol i blodet. Har du gått ner snabbt i vikt?
En annan orsak kan vara att för vissa personer kan kolesterolet faktiskt öka eftersom LDL-kolesterol (det "onda" kolesterolet) och värdet på triglyceriderna ökar hos vissa personer och på så sätt ge ett högre värde totalt. Dock kan det också öka HDL-kolesterol (det "goda" kolesterolet), vilket är positivt. För vissa ändras kolesterolpartiklarnas storlek och fördelning. Många får större LDL-partiklar, vilket anses vara mindre skadligt än små, täta LDL-partiklar. Så i de böcker jag kolladeh skriver man att det skulle vara viktigt att se hur de olika delarna som utgör kolesterolet ligger i förhållande till varandra genom en mera deltajerad undersökning, än enbart titta på det totala kolesterolvärdet. detta kunde jag också hitta i en forskning på området.
Eftersom LCHF sätter kroppen i ketos, alltså använder fett som primär energikälla påverkar detta hur kroppen hanterar blodfetter och kolesterol överlag. Detta förändras över tid, men man bör följa med detta och konsultera en specialist ifall det totala kolesterolvärdet bara fortsätter att stiga. Vissa personer är mer känsliga för ett högt intag av mättat fett och kan få en kraftigare ökning av LDL-kolesterol, vilket inte är hälsofrämjande
Åter igen vill jag föra fram att jag inte är en specialist, dietist, näringsfysiolog eller läkare så ta denna text som den är: information från litteratur på området sammafattat av en lekman.
Härligt att du mår bra i övrigt och att andra värden är bra.
När det gäller just kolesterol så googlade jag lite (är av naturen nyfiken av mig) och här finns en del infor om just det och LCHF https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kolesterol-grunderna
På Netdoktor såg jag en gammal fråga angående LCHF och ärftligt högt kolesterol. https://www.netdoktor.se/hjart-karlsjukdom/kolesterol/artiklar/kolesterol-och-lchf-kost/
har börjat å dra ner ost ,smör,grädde,cremefraiche..
äter nu mer olivolja,avokado...+ ännu mera frön......å ska äta mera fet fisk.....äter även lite linfrön å psyliumfrön.slutat med mct olja..läste att det kan göra skillnad
lägger även till ett äpple till frukost.å nån knäckebröd skiva.....läste nånstans att lägga trill lite kohydrater kan hjälpa.
ska testa detta i 6-8 veckor å ta ett nytt prov...för att se om det hjälper
såg ett klipp med lars bern......som följt japanska studier..å enligt dem lever folk med högt kolestol längre..å bern är över 80 år å han har högt kolestrol..
https://swebbtv.se/w/sS5Dm9LLb12sw1X3Xj2QMf
men man vet inte riktigt vem man ska tro på
Återkom gärna och berätta hur de nya proverna blir. Jag tycker att det är så intressant att se hur vi kan påverka olika värden med hjälp av kost- och livsstilsförändringar
https://www.kolesterolkalkylator.se/kolesterolkalkylator/
Jag brukar använda denna. ⬆️
Intressant läsning: Kolesterolmyten av Uffe Ravnskov.
I Fettskrämd förklarar Lars-Erik Litsfeldt riktigt begripligt om kolesterol. Han nämner även "den japanska paradoxen".
Även Gary Taubes pratar om kolesterol. I någon intervju berättar han om de 29 (tror jag det var) riskfaktorerna som minskar eller är oförändrade av lchf, medan 1 ökar och det är just LDL. Ändå är det den siffran som får allt fokus.
Hoppas att du fortsätter må bra och att du slipper oroa dig efter nästa provtagning!
Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom alltså.