icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Gi-met.fungerar ej!!diet

På gång
12 inlägg
17 april 2011 21:49

Hej, jag tänkte höra efter med er om vad ni tror om det här. Jag började äta enligt GI-metoden för ca 3v. sedan, har hållt mig till den sen dess. Jag undviker allt som man inte ska äta, pasta, vitt bröd, etc. Äter sällan kött utan håller mig till fisk. Äter mest sallad och grönsaker med lax, fisk, etc. Men nu efter 2-3 v. känner jag att jag är helt orkeslös, matt i hela kroppen och har ingen energi överhuvudtaget!! Känns som att hela kroppen går på "tomgång" (som "självvält") och känner mig helt seg och håglös, och hjärnan går på lågvarv/slow motion då jag inte får ngt gjort och känner mig bara trött och slö. Jag vet inte, hur gör ni som äter enligt GI-metoden ?? Hur kan en "vanlig" dag med GI måltider se ut för er? För jag kan inte komma på ngt mer att äta, än det jag äter, utan att komma över kaloriöverskottet! Jag försöker gå ner i vikt (bli av onödigt fett...) och ev. bygga lite muskler varför jag äter mkt protein... Men ändå, jag saknar kolhydraterna och finns det ingenting man kan äta som gör att man kommer igång!! vill inte slänga i mig massa onödigt "fett", utan vill äta nyttigt och ej lägga på mig ngt onödig övervikt! men frågan är Vad man ska äta för att "orka" hänga med... börjar nästan sakna min gamla kost som bestod att pasta och köttfärssås, pasta och krossade tomater med tillbehör, hemmagjort lasagne....mm!! så har ngr tips, hjälp mig på vad man kan äta för att hålla igång energin på rätt nivå!

  • På gång
    12 inlägg
    18 april 2011 13:29

    Jag tror som sagt på min gamla diet, att äta bönor, linser, potatis, och ris är ok, med kött ibland. Och istället för att äta för mkt, varför inte äta "mindre" portioner istället. T.ex. linsgryta och potatis men hälften av vad man åt tidigare+ersätta andra hälften av måltiden/portionen med t.ex. grönsaker. Eller är det fortfarande att man får i sig "onyttiga" kolhydrater från t.ex. ris och potatis...... är det t.ex. nyttigare med couscous, bulgur och quinoa istället för ris och potatis? äter man potatis så är man ju iaf mätt hela dagen sen, och slipper småäta mellanmål hela tiden och ändå vara ständigt hungrig som med GI-dieten t.ex. :/ potatis har man ju "alltid" ätit och är ju en naturlig råvara, så jag ser inga som helst nackdelar med att äta potatis??? innh. ju inte mkt fett heller ?? så kan ju inte skada äta potatis t.ex. 1ggn i veckan, eller

  • På gång
    12 inlägg
    18 april 2011 13:52

    Men å andra sidan, så kanske det är såhär man ska må (skit!!!) när man provar en ny diet eller gå på GI-metoden ? man kanske ska gå på tomgång hela tiden och må skit och inte orka göra någonting och vara sugen på mat och sötsaker hela tiden ? (nu när jag avstått helt) bara för att man äter grönsaker och kött hela tiden. fattar inte, vilka "känslor" dras ni med eller fungerar ni normalt, ni som kör denna metod/diet? för jag hänger inte med LCHF heller, varför äta den 'feta såsen' när man kan avstå och äta kött/potatis och sallad istället, med vinäger t.ex.? vad är nyttigast ??? det är väl nyttigare och få i sig lite kolhydrater och mindre fett (t.ex. potatis och sallad) än att slänga i sig den där "feta" såsen ? :(((((

  • Nykomling
    7 inlägg
    19 april 2011 23:51

    Jag har aldrig mått dåligt av GI, däremot mådde jag SUNK av LCHF. Tänk på om du vill prova LCHF så blir maten väldigt begränsad. Du kan i stort BARA äta kött och smör, ingen pasta, bröd, frukt, grönsaker, whatsoever. Vilket kcal-intag ligger du på? Låter som om du äter för lite. Jag körde GI för 9 år sedan med ett tak på 1800kcal (som jag flera ggr/v sträckte till 2200kcal) + morgonpromenader. Jag gick ned 10kg på 8v. Och då lade jag också in en ätardag/v för jag klarar inte psykiskt att bara gå på diet. Fett är inte så farligt som du tror och det är jag enig LCHF-anhängarna om. Dock är det ff fysiklagarna som gäller: kcla in/kcal ut = viktminskning-, eller viktökning. Vad LCHF-folket menar är, att man genom att undvika kolhydrater (som är blodsockerhöjande) också undviker insulinutsöndring (vilket är fettinlagrande). På så sätt bränner kroppen direkt av sitt eget fett, än att ta bränslet främst av det socker kroppen innehåller (lagrat som glykogen), för det gör kroppen om du tränar högintensivt, då socker är "lättare" för kroppen att omvandla till energi än vad fett är. Kött (=protein) är verkligen avgörande om du ska bränna fett. Du kan natuligtvis äta andra proteinkällor än kött, men du kan inte hoppa över proteinet - då blir du verkligen slö. Det känns som om du borde läsa in dig ordentligt i en bok om GI, t ex de som finns av Fredrik Paulun (som själv är diabetiker och kontrollerar sitt blodsocker med GI) för att få ökad förståelse för hur man kombinerar måltider enl GI. Lycka till!

  • Mycket engagerad
    370 inlägg
    20 april 2011 00:00

    Låter som om du äter lite ensidigt. Försök att variera dig. Man kan må skit i början av alla dieter men tre veckor är för länge tycker jag Lycka till

  • Mycket engagerad
    209 inlägg
    20 april 2011 08:23

    Gå in och läs här på forumet under rubriken dieter.

  • På gång
    12 inlägg
    22 april 2011 18:41

    Hej igen, och tack för era svar! Ja, jag tror nog jag åt lite dåligt där under den här veckan när jag postade mina lite "griniga" inlägg, antingen pga för dålig kombination eller om kroppen ev. gick in i nån slags "ketos", för i samma veva fick jag svettningar, "mardrömmar", kunde knappt sova och lite på högvarv, trots att humöret svängde enormt. Efter det var jag/kände jag mig lite frusen i ett par dagar med lite frossa (nästan febrig), jättesugen på socker ett tag, kakor, bullar, bakelser, muffins, chokladkaka... ja, you name it, men jag "stod emot" och nu efter ngr dagar mår jag lite bättre faktiskt. Har även ätit kött och ska försöka strunta i att skippa det, tror jag behöver få i mig kött+ mera kyckling, fisk, mm. och inte äta alltför ensidigt. Så jag hoppas det är på rätt väg nu, för nu känner jag knappt nån hunger öv.h.taget o humöret känns ändå rättså stabilt :D inget blodsockerfall eller berg-och-dalbanor (med humöret) utan helt normal faktiskt :)) så det "kanske" fungerar trots allt... Ska låna boken "hjärnkoll på vikten" av Martin Ingvar samt nån bok om LCHF/gi-diet. Har ni några fler bra tips får ni gärna dela med er! tänkte även läsa Björn Ferrys bok om LCHF-kost!

  • Nykomling
    9 inlägg
    2 januari 2012 14:43

    Hej! Jag har precis börjat äta enligt GI och jag känner inte igen mig alls i det du skriver. Varför äter du inte fullkornspasta, råris, bulgur, cous-cous, potatis etc för? Har läst massor med texter av Fredrik Paulun och han säger att man ska äta en näve av dessa till varje stort mål (frukost, lunch, middag), det man ska skippa enligt honom är snabbmakaroner, pulvermos, vitt ris etc. Han säger aldrig någonsin att man ska hoppa över kolhydraterna helt! Gör man det blir man orkeslös och matt. Man behöver kolhydrater för att orka leva! Läs på lite mer och prova igen :)

  • På gång
    21 inlägg
    8 augusti 2013 02:56

    Varför skulle man inte få äta LINSER vid GI-diet?? Det tänker då jag göra.