icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Frukt

På gång
12 inlägg
16 januari 2012 20:24

Vilken är den bästa frukten om man tänker för vikten, för jag får sådan ångest när jag äter frukt och det vet ja egentligen inte varför.. Hur många frukter om dagen äter ni, vet att man ska äta typ 3 frukter om dagen och jag som tränar kan dubbla till 6 frukter om dagen sägs det. En frukt om dagen kanske vore gott? Vilken tid på dygnet är det bäst att stoppa i sig det? Det sägs att innan träning och efter. Jag brukade köra med apelsin ett tag på morgonen, och någon gång blev det ett päron. Men är inte en frukt ett bra kvällsfika då?

 • Veteran
  3524 inlägg
  16 januari 2012 23:04

  Grapefrukt (om man inte äter vissa läkemedel, eftersom ett ämne i grapefrukt kan hämma nedbrytning av vissa läkemedel). Grapefrukt innehåller förutom en massa vitaminer, mineraler och antioxidanter förvånansvärt lite kcal. Man får alltså mycket frukt för kcal :-) Dessutom har studier visat att just grapefrukt har bra effekt om man vill gå ner i vikt. Den sägs öka frisättningen av fett från fettcellerna, och även öka energiförbrukningen. Dessutom är den aptithämmande eftersom bittra och beska smaker har tendens att få oss sluta äta tidigare (på samma sätt som sötma ökar aptiten). Annars är bär bra. Innehåller också mycket näring till färre kcal. Eftersom frukt (förutom ca 85% vatten) innehåller kolhydrater så bör det konsumeras första halvan av dagen eller direkt efter ett träningspass, eftersom kolhydrater inte bör ätas för sent på dagen (ökar fettinlagring) men tas upp direkt efter träning.

 • Veteran
  3524 inlägg
  16 januari 2012 23:08

  Glömde säga att äpple och päron är bra eftersom de innehåller en särskild typ av vattenlösliga fiber som har förmåga att klibba sig fast på fett och dra med dem ut den naturliga vägen istället för att lagras i fettcellerna. :-) Sen kan man ju också ta en titt på olika frukters GI-värde för att få en indikation av vilka som håller blodsockret bäst i schack, samt alltid komplettera frukt med både protein och fett i någon form (t.ex. keso/kvarg, nötter/mandel, ägg, m.m).

 • Veteran
  1354 inlägg
  17 januari 2012 00:25

  Jag äter ungefär 3 frukter om dagen. Ibland mer och någon gång mindre. Jag är en vanlig kaloriräknare och följer inte någon slags schema. En normalapelsin innehåller 65 kcal. En kravbanan ca 100. En clementin 35. Mycket godis för lite kalorier. Och nyttigheter utöver att det är förbaskat gott. Jag har hört en rekommendation om inte fler än 5 frukter om dagen vid viktstabilitet så 3 vid viktminskning kan nog stämma. Sen är det ju som MAit säger, att bär är bra. Men är jag sugen på ett äpple så spelar det ingen roll hur många hallon jag äter. Jag vill fortfarande ha äpple. Så då är det lika bra att jag tar det på en gång. Tycker jag. Personligen förstår jag inte riktigt den där överdrivna rädslan för vissa livsmedelskategorier. Jag tror att man kan äta allt - men inte alltid. Och inte hur mycket som helst. Men det är klart, går man enlit nån gicen diet så är ju risken stor att man kliver utanför dansgolvet om man börjar ge efter för när kroppen säger "äpple, tack".

 • Utmärkt medlem
  712 inlägg
  17 januari 2012 03:11

  Man ska inte äta si eller så många frukter per dag. Frukt är inte ett måste. En frukt om dagen är säkert gott (?) - tycker vissa. Den bästa frukten för vikten är den som innehåller minst kalorier. Bara för att du tränar betyder det inte att du har utrymme för 6 frukter i kaloribudgeten. Det spelar ingen roll när du äter din frukt. Gör det på morgonen, när du sitter och skiter eller innan du går och lägger dig - helt upp till dig. Tramset om fettinlagring p.g.a. kolhydrater på kvällen är överdrivet och inget som kommer att bidra varken negativt eller positivt till slutresultatet av viktnedgången. Samma sak gäller grapefrukten, äpplet, päronet och deras egenskaper hit å dit. Se på det som en frukt, ett mellanmål, något gott - inte som något fettförbränningshöjande fantasilivsmedel. Bummlan är jagad av äppeldemoner. För att skydda sig äter hon ett äpple. Ett äpple, inte sex stycken. Sunt tänk. Personligen äter jag aldrig frukt (om det inte bjuds på i mat).

 • På gång
  12 inlägg
  17 januari 2012 10:01

  Tack så jätte mycket för tipsen :)