icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Fika med gi?

Nykomling
1 inlägg
11 september 2014 09:19

Jag har letat recept på fika alt på nätet men inte hittat nåt enkelt. Fikar med min familj ibland och nu när jag ska köra gi så vill jag ha nåt som är "nyttigt". Det måste vara socker och mjöl fritt samt passa till en kopp kaffe =)

  • Veteran
    5951 inlägg
    11 september 2014 10:21

    Hasselnötskaka

    Ingredienser

    • 100 g rostade hasselnötter
    • 1 dl dinkelflinga
    • 50 g finriven mörk choklad 70 %
    • 25 g rumsvarmt riktigt smör
    • 1 st äggula
    • 2 msk honung
    • 1 tsk kallt, starkt kaffe

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 175°. Lägg 16 hasselnötter åt sidan. Mixa resten med dinkelflingor till smulor. Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe. Mixa tills det bildar en boll. Forma bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner en nöt i varje kaka. Grädda i mitten av ugnen 9–10 min.

    Näringsvärden, per st

    • 85 kcal
    • Protein: 1 g
    • Kolhydrater: 6 g
    • Fett: 7 g
  • Veteran
    5951 inlägg
    11 september 2014 10:23

    Kladdkaka med gojs (10 bitar)

    • 6 ägg
    • 1 dl kokosflingor
    • 300 g mörk choklad, 70%
    • 0,5 dl kokande vatten
    • 4 msk sötningsmedel (jag använder Stevia)
    • 2 msk frystorkat kaffepulver
    • 1,5 dl pecan- eller valnötter, hackade, alt klippta torkade aprikoser (jag har räknat kcal m.m på torkade, klippta aprikoser)

     

    Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund tårtform med ca 20 cm diameter och ”bröa” med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge. Hacka nötterna. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen (försiktigt om i mikro). Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter och blanda väl. Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud på vispad grädde och färska bär till. Lite mer trassel, men väldigt gott.

    Om kakan är lös och jättekladdig när man tar ut den ur ugnen är det som det ska, den stenar till i kylen sen, så den får den där perfekta lagom kletiga kladdkakekonsistensen :-)

    Näringsvärden, per portion

    • 267kcal
    • Fett: 17 g
    • Protein: 8 g
    • Kolhydrater: 19 g
       
  • Veteran
    3541 inlägg
    11 september 2014 21:29

    Fröknäcke, är mitt tips (finns recept både här och på nätet). Det kan man anpassa som man själv vill ha det. Krydda med kanel och använd mandel- eller nötmjöl för att få mer kaka och andra kryddor, fröer och kanske grovt rågmjöl för att få mer knäckebröd.