icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

5-2 och magsår. Någon som hittat botemedel?

Mycket engagerad
173 inlägg
26 december 2017 16:56

Min man och jag började med 5-2 för snart tre år sedan. Vi är båda 60+ Vi tyckte båda att det fungerade bra, min man håller sin studentkostymsvikt och jag höll min trivselvikt   plus några kilo. Höll, för i mars 2017 blev jag tvungen att söka läkare för min magkatarr. Fem magsår konstaterades med gastroskopi, och jag måste sluta med 5-2. Efter flera månader på 40mg Omeprazol läkte min mage, men jag måste passa på vad jag äter och när jag äter. Tydligen producerar min mage för mycket magsyra. Jag skulle väldigt gärna vilja välja att äta 16-8 men vet inte om jag vågar. Finns det någon annan här som har erfarenhet av för hög produktion av magsyra och hur man ska tänka runt viktnedgång och kostval? Jag behöver minska ca 14 kg i vikt.

PS Min man fortsätter med 5/2 och mår som en prins. Orättvist!

 • Veteran
  4714 inlägg
  26 december 2017 17:47

  Hej!

  Härligt att höra att din man mår som en prins av 5:2! smiley

  Vad gäller dig själv hade jag i första hand pratat med din vårdkontakt/läkare.

   

 • Utmärkt medlem
  851 inlägg
  29 december 2017 19:33

  För mig berodde magkatarren på för mycket mjölk, när jag slutade dricka mjölk till maten försvann också magkatarren. Senare var jag med i viktväktarna under en tid då man MÅSTE dricka en liter mjölk om dagen, jag ökade då mitt intag av filmjölk för att motsvara. Efter ett par veckor började jag få känningar av filmjölken också så sedan struntade jag i just den viktväktar"regeln" Idag kan jag dricka mjölk sporadiskt och har aldrig haft problem med magkatarr trots att jag i ungdomen var en kedjerökande kaffemoster... Om jag lever på smörgåsar i flera mål får jag halsbränna också men varför har jag ingen aning om. Och detta med mjölk och magkatarr har jag aldrig hört någon läkare säga något om.

 • På gång
  25 inlägg
  23 oktober 2018 17:10

  Jag har haft lätt magkatarr under flera år men inga magsår. För mig är vanlig havregrynsgröt bästa frukosten. Med lättmjölk och lightsylt blir det inte så mycket kalorier. Det värsta för mig är starka kryddor, apelsinjuice, vitt vin, bryggkaffe och för stora portioner. Det verkar vara väldigt olika vad man reagerar på. Till skillnad från Arrietty så är (laktosfri) mjölk bra för min mage.

 • Mycket engagerad
  173 inlägg
  23 oktober 2018 17:49

  Sedan jag skrev den här frågan har jag nått min målvikt - minus 20 kg -’och är helt bra i magen. Jag kan t o m dricka kaffe igen. Jag övergick till 16/8 i januari 2018 om jag minns rätt, och har fortsatt med det. Inget socker och inget vitt mjöl sedan dess heller. Kanske var det där skon klämde. Någon gång har jag ätit bröd eller tårta, då får jag ofelbart ont i magen. Jsg äter fet yoghurt vsrje dag och tar röd mjölk i kaffet, så laktos är inga problem. 

 • På gång
  25 inlägg
  24 oktober 2018 20:28

  Skönt att du blivit bra och bra jobbat med viktnedgången! Jag såg precis när jag postat att det var en gammal tråd. :-)

 • Mycket engagerad
  173 inlägg
  26 oktober 2018 09:15

  Malinerika jag är fortfarande känslig för en del av det du beskriver om jag äter för sent på kvällen. Vin, kaffe, hårt stekt mat, rökt lax, starka kryddor ska jag inte stoppa i mig strax innan läggdags. Då kan det bli dålig sömn och svid i magen. Men det gäller nog alla som inte har plåtmage.😊