icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

16.8 med Dr Mosley tanke om medelhavsmat?

Nykomling
6 inlägg
16 januari 2020 15:23

Hej.

Är på 800 diteten (dr mosley)

Har hållt på snart 8 veckor.

Jag undrar om man kan anamma 16.8 som livsstil. Alltså fortsätta livet ut? 

Men min tanke är ju att inkorporera mer medelhavsmat just för att det ska vara hälsosammare. 

Det jag läst runt på Internet är att om man gör 16.8 livet ut behöver man inte räkna kcal på samma sätt. Självklart kan man inte tro att godis chips och fett går att äta hur som helst.  Men att riktig mat behöver man inte räkna så ordentligt då man ändå har 16 Tim fasta.

Är nyfiken på hur man kan tänka sig äta medelhavsaktigt med 16.8 som bas. 

Vore tacksam för info. 😁

 • Veteran
  1 inlägg
  16 januari 2020 16:46

  Nu är jag inte påläst om 16:8, men praktiserar i stort sett det tänket.

  Oftast går det 16 timmar mellan sista målet ena dagen till första målet dagen efter, men det kan variera lite men jag fastar minst 14 timmar per dygn.

  Till skillnad mot många som, vad jag förstår väntar att äta sitt första mål till lunchtid, äter jag direkt när jag kommer upp på morgonen, men äter ingenting efter 16-17 tiden.

  16:8 har ju ingenting att göra med vad du äter utan mellan vilka klockslag du äter. Och jag är nog rätt övertygad om att vi ändå behöver ha koll på kalorierna.
  Själv har jag även koll på min fettkvot, som jag vill ska ligga över 1,0 (äter LCHF)

  Men som med så mycket annat, det är bara att prova dig fram till vad som passar det. Egentligen finns det inget facit som passar alla smiley

 • Nykomling
  1 inlägg
  16 januari 2020 18:28

  Tack för input👍😉

  Varför jag undrar just vad jag ska äta är för att forskning visar på förbättrad hälsa av just bla medelhavskost. Och vad jag menar med att man inte behöver räkna kcal så noga då medelhavsmat inte innefattar så mycket grädde..smör. 

  Jag tänker att efter man nått sin målvakt skulle jag vilja leva efter 16.8 som livsstil men saknar tips på "medelhavsrätter" . Jag har förstått att det handlar mycket om fisk..kyckling..linser..olivolja..Oliver..fetaost och mycket grönsaker (helst mycket gröna såsom spenat sparris broccoli ruccola)

  Undrar om kaloriintaget när man vill hålla vikten kan ligga på 1500kcal/dag?

   

 • Veteran
  1 inlägg
  16 januari 2020 18:45

  Det finns mängder av recept på Medelhavskost här https://www.matdagboken.se/recept/kost/medelhavskost

  Om du berättar vad din målvikt är, hur lång du är och hur gammal du är så kan jag räkna ut kaloribehovet åt dig, om du vill. Annars skriver du in din målvikt som nuvarande vikt här i MD (du kan ju ändra tillbaks sedan) så visar MD ditt behov. Sedan är ju även dessa uträkningar bara en ungefärlig siffra.Även här får vi prova oss fram wink

 • Nykomling
  1 inlägg
  17 januari 2020 19:42

  Åh tack för hjälpen. 

  Jag är 1.76cm lång och har en målvikt på 80kg. Väger idag 91kg.

  Är 45 år och motionerar nästan inget. Blir bara massa steg (cirka 8000steg per dag)

  Utifrån det kan du höfta på hur många kcal jag bör ligga på?

  Tacksam för hjälp 😊😊😊

 • Veteran
  1 inlägg
  18 januari 2020 08:38

  Enligt Harris-benedict formel för kvinnor behöver du lite drygt 1800 kcal/dag när du väger 80 kg.

  Vid den vikten har du ett BMR (om du bara ligger i sängen hela dygnet) ligger då på strax över 1500 kcal.

  Jag har denna formel samt MD Mifflin and ST St Jeor för kvinnor inlagd i mitt Excelark och för min egen del vet jag att siffrorna stämmer rätt bra på mig.

  Hittade dem även på nätet, men på fler av sidorna verkade formlerna inte riktigt stämma. På denna sida ser det dock OK ut och här kan du ju testa lite om du vill.

  http://www.dinbmi.se/kaloribehov.asp#raknare

  Min egen erfarenhet är att jag kan äta lite fler kalorier om jag äter åt LCHF-hållet, men det är inte säkert att det skulle fungera på samma sätt för dig.

  Lösningen till varaktig viktnedgång är, som jag ser det, att prova sig fram och ha tålamod. För många hjälper det att registrera maten varje dag och dra lärdom av konsekvenserna av det vad gäller vikt och välmående.

  En grop som är lätt att falla i är att underskatta de kalorier vi stoppar i oss och samtidigt överskatta de kalorier vi motionerar bort.

  En annan kan vara att vi drar för stora slutsatser av vår vikt, om vi väger oss varje dag.  Att tänka långsiktigt och prova sig fram tycker jag är den bästa metoden. Visst är det kul att gå ner i vikt fort, men vi får inte glömma bort att vi vill behålla den nya vikten sedan och mitt sätt för att klara det är att redan från början försöka ligga på den nivå jag behöver vara när jag är framme, redan från början.

  Lycka till framöver!

 • Nykomling
  1 inlägg
  18 januari 2020 23:23

  Tack så mycket för dina kloka råd och den tiden du lagt ner för att svara mig🙏💜 Ska ta till mig det du skriver och ta det lugnt med viktnedgången och försöka hitta en livslång väg till ett hälsosammare liv med en "bra " vikt.  Tack för dina råd och tips👍👍💜